TeLe Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Witam Korzystałem z komputera jak zwykle po pracy i nagle reset, a po nim czarny ekran, dioda miga od monitora ale nie załącza biosu. Wcześniej żadnych problemów z karta, sterowniki aktualne, temperatury tez ok.Podłączyłem stara kartę (9600gso) i system wstaję, także wykluczam zasilanie i PCI-e. Sprzęt: MSI B75A-G43 Intel i3-3220 8GB RAM ASUS Radeon 7790 1gb Zasilacz FSP 400 albo 450W ( naklejka od góry ), pamiętam, że polecany tu na forum jak kupowałem. Czy karta może tak po prostu "umrzeć" ? Gwarancja wygasła 4 miesiące temu, w ostatnim czasie praktycznie w nic nie grałem. Czy jest jakiś program którym mógłbym zdiagnozować albo przetestować kartę z poziomu windowsa ? Aktualnie jestem na integrze a system wykrywa Radeona. Edytowane 2 Listopada 2015 przez TeLe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Sprawdź na innym zasilaczu. http://forum.purepc.pl/topic/369399-wymiana-radeona-hd-4890/?do=findComment&comment=3981789 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Pożyczyłem zasilacz Cooler Master rs-460-pcap-a3 i niestety to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Możesz jeszcze spróbować użyć innego wyjścia na karcie. Sprawdzić kartę w innym kompie. Niestety wygląda, że karta umrzyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sequndos Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Jeśli to nie wina zasilacza i działa na Cooler Master rs-460-pcap-a3 to niestety musi być karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2015 Spróbowałem dzisiaj odpalić komputer na tej karcie i o dziwo zadziałało. Od razu ściągnąłem Fumark celem testu i niestety po kilku minutach zwiecha, znów czarny ekran po resecie i brak reakcji. Byłem dzisiaj u znajomego który zajmuję się głównie naprawa laptopów i mówił coś o " wygrzaniu " karty. Poczytałem trochę i zastanawiam się czy nie spróbować tej metody ? Jest sens ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2015 Witam. Od wczoraj mam ten sam problem.Radeon HD 7790 Cub 3D-przestał nagle działać.Nawet wentylatorek się nie kręci na niej. Zasilacz firmowy(zestaw zakupiony przy pomocy purepc,z polecanych zestawów ) Chciałbym się zapytać,ile gwarancji miałeś na swojego radeona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Byłem pewien, że dwa lata - standardowo, ale napisałem dzisiaj maila do firmy i okazało się, że gwarancja jest 3-letnia. Problem w tym, że wymieniałem na niej pastę i naruszyłem plombę która znajduje się na śrubce (biała naklejka z czerwoną obwódką). Podejrzewam, że gwarancja przepadła, chociaż można w sieci przeczytać ze MSI w ogóle nie robi z tego problemu, a niektóre nie stosują naklejek. Najlepszym wyjściem byłoby zdobycie takiej samej naklejki, przyklejenie i wysłanie na serwis :P Edytowane 5 Listopada 2015 przez TeLe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź.W takim razie skontaktuję się jutro z esc.pl. w sprawie serwisu.Zobaczę co mi odpiszą Ja zakupiłem swoją 09.2013,także jeśli jest 3 lata to nie powinno być źle. Ja swoją mam w "dziewiczym" stanie-nic nie było grzebane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź.W takim razie skontaktuję się jutro z esc.pl. w sprawie serwisu.Zobaczę co mi odpiszą Ja zakupiłem swoją 09.2013,także jeśli jest 3 lata to nie powinno być źle. Ja swoją mam w "dziewiczym" stanie-nic nie było grzebane. Tyle, że asus daje 3 lata gwarancji, a club zdaje mi się, że 2. Ale pisz do esc, może się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) @Leon166 Niestety,miałeś rację.Na Club 3D jest tylko 2 lata gwarancji.Wczoraj dostałem odmowę przyjęcia na serwis ,z powodu skończenia się okresu gwarancyjnego karty. Tak myślę nad polecaną w zestawach na listopad Palit GTX 750 Ti OC. dobre to to będzie z moim Intel Pentium G2030? Cenowo ten GTX jest bardzo podobny do mojej byłej HD7790 W sumie nie śpieszy mi się z zakupem,mogę poczekać. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Fury161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Z pentiumem będzie dobrze śmigać, ale dozbierałbym do wersji z 2GB pamięci - 1GB na dzień dzisiejszy to za mało. Proponowałbym gigabyte - dość dobry system chłodzenia, ewentualnie tańszy asus, ale chłodzenie może nie być za dobre. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak jest teraz z tą ilością pamięci,ale dawniej z tego co pamiętam,była ona potrzebna(jej większa ilość)tylko w przypadku grania na większych monitorach. Ja mam 17" monitor LCD, i gram w zasadzie tylko w jedną grę: CS:GO I nie ukrywam,że chciałbym zmieścić się w kosztach ok.400zł Bardzo ważna jest też dla mnie cisza.Ten radeon którego miałem był bardzo cichy,i podobnego poziomu dB oczekuję też od następcy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...