Skocz do zawartości
BlackJJ

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż chciałbym na gwiazdkę zakupić nowy zasilacz do komputera. Obecnie mam Modecom 400w. Chodzi on bardzo głośno (kolega ojca wyjął go z magazynu po spaleniu starego).

Zaznaczę, że jestem początkujący w sprawach komputerowych. Jaki polecacie zasilacz, który pociągnie mój komputer ?

Specyfikacja:

Intel i5-4590

8gb ram

Płyta Gigabyte GA-B85M-DS3H

Dysk HDD 1tb

Dysk ssd Kingston 120gb

Nagrywarka DvD-Rw

MSI Geforce GTX760

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki budżet ?

Z tanich i dobrych PSU to Corsair VS 350W/450W , Fortron HCN 460W , Fortron HEXA+ 400W , SilentiumPC Vero L1 500W czy Antec VP 500W .

Ceny - 150-200 zł @ morele.net

Z droższych i lepszych PSU to Thermaltake Smart SE 530W za 230 zł albo Cooler Master G450M 450W za 235 zł , zasilacze częściowo modularne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz ten co wyżej i nie martw się o temperatury. To że się grzeje to bardzo niedobrze. Zasilacz ew do wymiany i to jak najszybciej.  Gry nie mają nic do zasilacza. Ważna jest moc jaką pobiera dany zestaw. W Twoim wypadku mniej niż 300W całość czyli płyta,procek, ram, dyski i karta graficzna, dźwiękowa wszystkie wentaltory i co tam masz jeszcze podpięte do płyty głównej.   Tak więc 400-450W zasilacz starczy. Tym bardziej 550W. Ale warto brać ten SeaSonic bo to bardzo dobry zasilacz z dobrymi bebechami i dobrą sprawnością.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair nie jest producentem zasilaczy - zleca to firmom trzecim (czasami lepszym, czasami gorszym). Jak już kolega wyżej napisał seria CX to budżetówka - zwykły zasilacz. W tej cenie płacisz w większości za "logo". Ww seasonic, evga i xtr to wyższa liga - zasilacz o mocy 550W wystarczy ci do ewentualnej rozbudowy o topowe gpu i cpu i jeszcze na oc zostanie.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ww. SS albo XFX XTR 550W w tym budżecie .

XTR to w sumie ulepszony Seasonic G ( m.in. w pełni modularne okablowanie ) .

Ostatecznie EVGA Supernova G2 550W za 396 zł z morele.net .

Czytałem, że w zasilaczu XFX często zdarza się, że piszczą cewki, a przy obciążeniu wentylator jest głośny. Jak z tym jest, bo sam byłbym zainteresowany tym modelem. 

Co sądzisz o tym modelu http://www.x-kom.pl/p/174545-zasilacz-komputerowy-antec-true-power-classic-gold-550w.html ?

Edytowane przez Tyran6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie,

Właśnie mój 7 letni Chieftec 450W wyzionął ducha. Chyba mu Xeon podkręcony na maxa w tym pomógł :). Muszę dziś zamówić modularny z wysoką sprawnością >90%. Chciałbym tez duży wentylator ok. 140mm. Wychodzi na to, że do kwoty 400zł są następujące propozycje:

1. Thermaltake Toughpower 550W 80+ Gold modular 140mm 

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-toughpower-550w-80-gold-modular-140mm-sli-ps-tpd-0550mpcgeu-1-641103/

2. Thermaltake Paris 80 Plus Gold Modularny 650W

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-paris-80-plus-gold-modularny-650w-w0493re-633316/

3. Be Quiet! Straight Power 10 500W

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-10-500w-bn234-665990/

Zasilacze XFX pominąłem ze względu na niską sprawność. Co kupić???

Jednak jest XFX spełniający moje oczekiwania:

4. XFX Black Edition XTR 550W Fully Modular 135mm 80+ Gold 

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-550w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-550b-befx-628157/

380zł więc to chyba najlepszy wybór?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jup, EVGA ma 7 lat gwary jak cuś.

Co prawda póki co nie mam grafiki osobnej więc testy linii 12V niemiarodajne mogą być, ale o ile pozostałe linie (3, 5V) mają lekkie wachania, to 12 nie widziałem by sie ruszyła w czasie OCCT czy Prime o choćby 0,001V. A 12v jest najważniejsza. W sumie tylko 5V skacze w przedziale 5.035 do 5.085V...czyli i tak praktycznie ideał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wzialem z Polski a tu mam inne priorytety zakupowe co nie zmienia faktu ze masz racje, przynajmniej czesciowo ;) bo ilekroc sorawdzalem napiecia miernikiem(asrock p67, ocz fatality 550w) to sie pokrywalo w 98% z programami

Wysłane z mojego DRIVE przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi