Troy92 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Witam Panowie, nazbierałem 10koła na sprzęt i serce mnie się kraja gdy dostrzegam brak i7 6700K. Oglądałem testy porównawcze i7 6700k 4,6GHz vs i5 6600k 4,5GHz i jest bardzo blisko... Komputer tylko do gier. Chce polecieć na Skylake, bo odświeżona wersja za kilka miesięcy zapowiada się obiecująco (Kaby Lake). Także w 5820k nie zamierzam się bawić. Pytanie jest następujące. 6700k vs 6600k ? Jakieś plusy i minusy? Argumenty na chłopski rozum? Będę wdzięczny. Cena 6600k na ten moment super zachęcająca nie jest... W przybliżeniu 1300zł... Na alleDrogo jakiś as sprzedaje 6700k za 2koła z gwarancją na rok. Bez komentarza :twisted2: Gadałem z paroma sprzedawcami, którzy mówili, że 6700K pojawi się na przełomie grudnia/stycznia. Smutno byłoby spędzić sylwestra przed starym Tomb Raiderem na laptopie :sad: Edytowane 9 Listopada 2015 przez Troy92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 Na stock I7 6700K jest trochę wydajniejszy ze względu na zauważalnie wyższe takty ( 500 mhz różnicy bez turbo , 300 mhz różnicy w trybie turbo ) . Przy OC na 4,5-4,6 Ghz to różnic praktycznie nie ma - większość gier wykorzystuje max. 4 rdzenie / wątki więc HT w I7 nie wiele daje , w dodatku stosunek wydajność/cena jest kiepski w tym przypadku ( tak jak większości innych I7 ) . Zostań przy I5 6600K , do tego 980Ti/Fury X albo czekaj na Pascala . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troy92 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Dobrze. Zatem drogi kolego reyden czy mógłbym prosić o wprowadzenie ewentualnie jakiś modyfikacji do mojego pomysłu na ten komputer :) ? Grafa - MSI GeForce GTX980Ti Proc - Intel Core i5-6600K SSD - Samsung 850 PRO 256GB Główna - Asus Z170 PRO GAMING HDD - Western Digital Red 2TB Zasilacz - XFX Black Edition XTR 550W Fully Modular 135mm 80+ Gold Wiatrak - Thermalright HR-02 - Macho Rev. B Obudowa - SilentiumPC Gladius X60 Pure Black Monitor - Eizo EV2450 Ram - Tu jestem zielony jak zawsze... Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 3200MHz, CL16 Oczywiście zapraszam również innych użytkowników do dyskusji. Cena głośników, myszki i klawiatury zamknie się w 400zł, więc wychodzi na ten moment 9298. Także jest zapas 700zł. PS. Tak przy okazji... Ceny Pascala będą kosmiczne czy podobnie jak z 980TI ? Ktoś coś wie? Edytowane 9 Listopada 2015 przez Troy92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Zestaw ogólnie ok. Ram bym wziął ten: http://www.morele.net/pamiec-geil-dragon-ddr4-8gb-2x4gb-3000mhz-cl15-gww48gb3000c15dc-775041/ Co do Pascala to ceny zawsze w Polsce wychodzą inne niż te sugerowane w dolarach. Cen z tego co mi wiadomo to nie podawali. Nie ma nawet konkretnej daty premiery. Niby w 1Q 2016 roku. Czy warto czekać to nie wiem. Wszystko zależy jak DX 12 się rozwinie i jak obecne karty będą sobie z tym radzić. Oprócz 980Ti możesz też brać Fury X. Też dobra karta. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Nadmiar funduszy warto przeznaczyć na większy ssd (500/512), więcej gier będziesz mógł na nim zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troy92 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mam teraz mały mętlik ze względu na Pascala. Powiem szczerze, że gdyby Pascal miał ceny przybliżone do dzisiejszego 980TI / Fury, to byłbym lekko mówiąc zdenerwowany. Generalnie nie miałem w planach instalacji gier na SSD ale zastanowię się nad tym. Wiadomo... FPSów więcej z tego nie będzie a czasy ładowania ? Tragiczne na HDD nie są. Niemniej taki 850 EVO w wersji 500gb daje nieźle czadu w zestawieniu z PRO a szybsze czasy ładowania mogą życie tylko uprzyjemnić. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Troy92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Brak "chrupania" w niektórych grach zaraz po załadowaniu misji/mapy no i krótsze ładowania. Nie w każdej grze zyskasz. W jednych więcej w innych mniej albo prawie wcale. Jednak przy tych funduszach ja bym zrezygnował całkowicie z HDD. Ew jakiś zewnętrzny na magazyn danych 2.5. Byle nie był za głośny. Podpinasz jak potrzebujesz. Do tego ciche chłodzenie procka i karty graficznej. Cisza też jest spora zaletą. Zwłaszcza w IDLE gdzie spędza się najwięcej czasu, a wbrew pozorom w IDLE nie zawsze jest cicho. Karty MSI i ASUS mają hybrydowe chłodzenie w przypadku 980Ti. Nie wiem jak jest z Fury X bo tam zastosowali inne chłodzenie. Jednak brałbym też pod uwagę kartę od AMD bo jest wydajna. Pascalem bym sobie nie zawracał głowy. Daleko do premiery i mogą ją nawet przesunąć. Chociaż w przypadku sprzętu rzadko się to zdarza. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 Fury X jest w standardzie chłodzone wodą . Ale jak z głośnością to nie wiem , trzeba by było poprzeglądać temat o tej karcie i opinie jej userów , z tego co wiem to były 2 rewizje pompki - jedna miała problemy z głośnością . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 Tak pierwsza była głośniejsza. Dlatego o tym wspomniałem że ma inne chłodzenie. Zapomniałem że wodne. Ponoć jest cichsza 2 rewizja, ale to może zadałbym pytanie w temacie o Fury lub poczytał opinie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troy92 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 W takim razie sprawię sobie SSD 500GB. Prawdopodobnie 850 EVO. 2 tera HDD zewnętrzny lub wewnętrzny to jeszcze pomyślę. Poza tym zdecydowanie muszę przyjrzeć się recenzjom Fury X, gdyż nigdy się nią nie interesowałem. Dzięki za rady Panowie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...