Skocz do zawartości
blazej30

Windows 10 inst. z dysku USB problem z GPT

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzuciłem już mnóstwo tematów w internecie ale nic nie daje rezultatu. Miałem zainstalowany Windows 8.1 na komputerze i dwie partycje. Teraz chcę wrzucić Win10 i pojawia się problem. Usunąłem partycję systemową i zostawiłem drugą i instalator buntuje się, że nie może zainstalować systemu bo dysk jest w formacie GPT. Ale z tego co czytałem, to właśnie dobrze że jest w takim formacie, bo jest nowszy. Doczytałem się to może być wina źle przygotowanego nośnika startowego (dysk USB) i opcji w biosie UEFI\Legacy.

Miałem więc dysk przygotowany dawną metodą (kilka komend w diskpart i skopiowanie plików z obrazu ISO), i kiedy wybierałem Legacy (to było domyślnie ustawione) to mam ww. problem, a kiedy UEFI - dysk z instalką nie bootuje. Wpadłem na artykuł http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2

Z niego wynika że źle przygotowałem dysk. Zrobiłem więc teraz tak jak w tym artykule - użyłem programu Rufus i wybrałem opcję GPT\UEFI zgodnie z poradnikiem. Jednak nic to nie zmieniło - nadal dysk nie bootuje w ustawieniu UEFI, a w Legacy nie da się zainstalować. O co więc w tym wszystkim chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi