blazej30 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Przerzuciłem już mnóstwo tematów w internecie ale nic nie daje rezultatu. Miałem zainstalowany Windows 8.1 na komputerze i dwie partycje. Teraz chcę wrzucić Win10 i pojawia się problem. Usunąłem partycję systemową i zostawiłem drugą i instalator buntuje się, że nie może zainstalować systemu bo dysk jest w formacie GPT. Ale z tego co czytałem, to właśnie dobrze że jest w takim formacie, bo jest nowszy. Doczytałem się to może być wina źle przygotowanego nośnika startowego (dysk USB) i opcji w biosie UEFI\Legacy. Miałem więc dysk przygotowany dawną metodą (kilka komend w diskpart i skopiowanie plików z obrazu ISO), i kiedy wybierałem Legacy (to było domyślnie ustawione) to mam ww. problem, a kiedy UEFI - dysk z instalką nie bootuje. Wpadłem na artykuł http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2 Z niego wynika że źle przygotowałem dysk. Zrobiłem więc teraz tak jak w tym artykule - użyłem programu Rufus i wybrałem opcję GPT\UEFI zgodnie z poradnikiem. Jednak nic to nie zmieniło - nadal dysk nie bootuje w ustawieniu UEFI, a w Legacy nie da się zainstalować. O co więc w tym wszystkim chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Usuń wszystkie partycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazej30 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 To najprostsza możliwość, tylko chciałbym uniknąć przenoszenia danych itd i dowiedzieć się czemu tak jest. Bo jeśli dysk jest w formacie GPT, to dobrze, więc czemu miałbym usuwać partycję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...