zajecc Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze coolera do mojego mini PC. Mam problem z temp. procesor to i3 4170, obudowa Master Cooler 130, zasilanie Be Quiet! Pure Power L8 300W, chłodzenie BOX, temp w spoczynku ok 50 stopni, w stresie 80 i więcej. Zaś po skatowaniu Prime 95 nawet 90+ ! w obudowie jest przeciąg, jeden wiatrak 120mm od frontu jeden dodatkowy z boku 120mm, radiator dociśnięty, zamontowany poprawnie, pasta jakaś ze sreberkiem wszystko niby ok, ale te temp mnie niepokoją i chce zmienić cooler. Jest jedno ograniczenie maksymalna wysokość chłodzenia to 65mm! mam do dyspozycji ok 150zł Czy jest coś lepszego od: 1. noctua nh-l9i chociaż nie wiem czy jest pod socet 1150? 2. SilverStone AR06 Jakie jeszcze inne nisko profilowe chłodzenia pod 1150 znacie? godne polecenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 Twój procesor ma przesadzone napięcie, znacznie wyższe niż odrobinę niżej taktowane i3. Jeśli masz w biosie opcję regulacji napięcia, najlepiej ofsetem, możesz je obniżyć o 0,1-0,2V nawet. Temp. polecą wtedy mocno w dół. Musisz doświadczalnie dobrać to napięcie, by nie ucierpiała stabilność. http://forum.purepc.pl/topic/368864-prawid%C5%82owe-temperatury/?hl=%2B4170&do=findComment&comment=3975902 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2015 (...) ale te temp mnie niepokoją i chce zmienić cooler. Jest jedno ograniczenie maksymalna wysokość chłodzenia to 65mm! Jaką masz płytę główną? Tzn. jak blisko są: gniazdo procesora i slot PCIe? W mini sprzętach płyta główna z możliwością regulacji napięć do podstawa. Jak dobrze trafisz to da się dosyć mocno zjechać z woltami. Dla przykładu mój i3-4150 w standardzie 1.07V, obecnie sprawdzam 0.9V i wygląda na stabilną wartość. Nie muszę chyba pisać, że temperatury znacznie niższe, pobór mocy także. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajecc Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2015 Płyta to Gigabyte B85N Phoenix, bios uefi mocno rozbudowany, spróbuję z tymi voltami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...