Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 900 / Titan X (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tego się obawiałem  :sad:

No byłem prawie pewny, że to kwestia uszkodzenia, bo po formacie, starannej instalacji sterów, sprawdzeniu kabli i tym wszystkim dalej nie działało poprawnie - a po takiej selekcji powinno.

No cóż, więc pozostało tylko sprawdzenie karty na innej płycie i zasilaczu.

A w razie potwierdzenia, że karta jest uszkodzona to co robić? Gdzie to wysłać, do kogo pisać?

I na co mogę liczyć? Wymianę, zwrot kasy? I czy jest ryzyko, że zostanę z zepsutą kartą i kupą kasy w plecy? 

Edytowane przez Nox3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co więc zrobić? 

Ale czy przypadkiem zgłoszenie towaru jako niezgodny z umową nie odbywa się jakoś zaraz po zakupie? Na jakiej podstawie miałbym to zgłosić?

Przypomnę, że kartę mam razem z całym zestawem od początku czerwca 2015 - stukanie pojawiło się jakieś 2 miesiące temu a problem z teksturami itd. w niedzielę.

Edytowane przez Nox3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy użyć google. Tu masz opisane jak postępować:

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Na odstąpienie masz 10 dni od dnia zakupu z tego co mi wiadomo czyli się nie łapiesz.  Ale że kartę masz od niedawna to jest podstawa że wada mogłabyć fabryczna już w momencie zakupu. Masz na to zdaje sie 12 miesięcy i oni sami się muszą martwić co z tym zrobić. Odmówić nie mogą.  I karte odsyłasz do sprzedawcy nie do serwisu.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wskazówkę - w zakładce dot. reklamacji na stronie producenta miałem wzmiankę o ww. rękojmi, ale nie wiedziałem czy to jest to, czego szukam.

Doczytałem co nieco i zgadza się - dopiero po upłynięciu 12-ego miesiąca od daty transakcji na mnie spada ciężar dowodu, że wada nie powstała w wyniku użytkowania.

No cóż, to chyba byłaby jasność - karta wraca do sklepu. Jeżeli zostanę uczciwie potraktowany w serwisie to nie powinno być problemu z uzyskaniem sprawnego sprzętu - mam nadzieję.. obchodziłem się z nim jak z jajkiem i nie ma mowy o wadzie nabytej  :mellow:

Dziękuję wszystkim za pomoc!  :wink2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj dotarła do mnie nowa grafa jak w tytule i odrazu w oczy rzuciło mi się delikatne odkształcenie PCB spowodowane dokręceniem chłodzenia ( w okolicach chipsetu ) , niestety ten model nie posiada backplate , więc zaczynam rozważać delikatne popuszczenie radiatora aby zmniejszyc naprężenie .

Teraz pytanie czy ktoś ma takową grafe i czy u niego występuje podobny problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CIekawe jaki to będzie miało wpływ na kartę po kilku miesiącach użytkowania , delikatne manipulacje śrubami niewiele poprawiły więc pozostaje zaufać inżynierom z Gigabyte , mam plan ją zwodować w przyszłym roku więc backplate plus blok powinny w przyszłości załatwić sprawe ale ogólnie nie lubie takiego wykonania bo mi śmierdzi troche fuszerką :)

Edytowane przez Arekko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Żeby tylko się upewnić. Rozumiem, że nie będzie problemu podłączyć gtx 980 ti (chyba palita wezmę) pod mój zestaw?

I5 4670k @ 4,4

GTX 780 MSI OC TF

Crucial Ballistix 2x4 DDR3 1600mhz

XFX 550 Bronze

As Rock z87 extreme4

Z tego co patrzyłem testy to potrzebuje mniej mocy pod obciążeniem niż ta 780tka moja?

Dzięki i pozdrawiam.

Wysłane z mojego HTC One M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie o to mu chodzi. Pyta, jak podłączyć do zasilacza ( z jednego kabla 2 wtyczki 8PIN czy z dwóch kabli po 1 wtyczce 8PIN ). Chyba zależy od tego, czy zasilacz ma dzielone linie 12V czy jedną mocną i jaka jest ich obciążalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość kart ze sporym chłodzeniem i bez backplate'a się gnie. Nie jest to problem, ale jeśli Ci przeszkadza, to możesz ją albo podeprzeć w wolnym rogu, albo podwiesić za ten róg do góry obudowy. Karty z prostym PCB łatwiej potem w końcu sprzedać. :)

Absolutnie nie luzuj chłodzenia - zmniejszając docisk do rdzenia, pogorszysz tym samym temperatury.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie nie wiem może mi się wydaje, ale czy te wentylatory od karty graficznej dobrze pracują ? Bo po włączeniu komputera jeden pracuje wolnej a potem wydaje mi się jak by pracowały tak samo nie wiem może to tylko mnie się tak wydaje, ale prosze niech ktoś zobaczy i oceni. Jeśli zły dział to przepraszam i prosze o przeniesienie. Tak wiem muszę go wyczyścić dokładnie

Tak pracują wentylatory podczas nagrania przez 2 minuty najpierw jeden jest wolniejszy a potem chyba tak samo pracują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trolujesz swoimi tematami w całym necie odkad kupiłes ta karte 

Po pierwsze od tego są fora jeśli ktoś ma problem to pyta i sie go rozwiązuje a jeśli nie masz nic ciekawszego do powiedzenia niż to ze " Trolujesz swoimi tematami w całym necie odkad kupiłes ta karte" to ciesze sie ze śledzisz moje tematy ;) szkoda tylko ze nic na temat karty nie wiesz bo nie umiesz pomóc a bezsensownie się odzywasz nazwywając mnie trolem a ja poprostu kiedy mam problem korzystam z for bo od tego są ;) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zadałeś sobie minimum trudu by sprawdzić temperetury karty??

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

temp nie przekraczają 80C a frumark był odpalony 30 min, komp sie nie zawiesza i nie resetuje ani nie wyłącza podczas grania jest wszystko okej ale nie mam jak na własne oczy zobaczyć jak podczas grania pracują wentylatory bo komp jest pod biurkiem a tam nie widać nic nawet jak go otworze bo mało miejsca a kiedy bo wyciągne poza biurko to nie sięga żaden kabel poza tym od zasilacza wiec nie widze ale wtedy odpalam gpu z i pisze ze rpm wentylatorów to 2000 a jak jeden nie pracował to nie pisało nic wiec chyba jest dobrze co myślisz o tym ? zostawić i obserwować i jeśli jeszcze raz stanie to na gwarancję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie karta tak steruje wentylatorami. W zasadzie dość logiczne, bo jak nie jest karta obciążona to po co mają oba się kręcić widocznie wystarczy tak jak jest :) także jak temp są ok to ja bym nie panikował i nie szukał problemu na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi