brodziu Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 Pod koniec miesiąca będę miał fundusze na nowy komputer. Wiem, że to słaby moment na kupno bo dolar i święta, ale chcialbym jeszcze przed świętami mieć nowy sprzęt. Zastosowania? Internet na wielu oknach z włączonym radiem, grą przeglądarkową w tle itd, filmy full hd, nieco rzadziej gry typu MMORPG, Fifa, przygodówki typu Tomb Raider, strategie. Nie grałem całe lata bo sprzęt był za słaby więc nie jestem na bieżąco :) Komputer chodzi cały dniami - mile widziana cisza i energooszczędność. Ze starego sprzętu mam tylko monitor full hd 24 cale, kartę wifi na PCI i peryferia (głośniki, mycha, klawiatura). W budżet nie wliczam systemu - dokupię później - najpierw przetestuję 10tkę na Insiderze. Potrzebuje napęd i kartę wifi, jesli na płycie nie będzie PCI. Obudowa bez bajerów, ale z usb 3.0 na froncie (mam dysk zew. i często robię backup) Waham się jak zabrac się za składanie. Priorytetem jest dla mnie Internet i zastosowania typowo domowe, chciałbym chyba wziąc dysk ssd 250gb i do tego zwykly dysk na filmy, zdjecia itd. To mocno scina budżet. Może wziąc Skylake 6500 i na razie poużywac Integry a potem dozbierać na jakąs kartę za ok 800 zł? Więcej na karte przy moim graniu nie chcę przeznaczać. Jesteście w stanie mi pomóc w doborze komponentów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 cały komplet wygląda tak: ~3300 zł http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CORE+I5-4460;1:GA-B85M-D3V;1:SPC+FERA+2;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU;1:STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5;1:CT250MX200SSD1;1:WD+WD10EZEX;1:BT-M35;1:TTK+SPS-530MPCBEU;1:SH-224FB lub bez grafiki za ~2400 zł http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CORE+I5-4460;1:GA-B85M-D3V;1:SPC+FERA+2;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU;1:CT250MX200SSD1;1:WD+WD10EZEX;1:BT-M35;1:TTK+SPS-530MPCBEU;1:SH-224FB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brodziu Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 Dziekuje za propozycje. Czy chlodzenie boxowe bedzie bardzo glosne i jest wymagane dodatkowe jak w peropozycji? I czy nie da sie na Skylake 6500 w podobnym budzecie zlozyc zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Jesli zalezy Ci na ciszy to boxowe chłodzenie powinieneś wymienić - jesli nad ciszę ważniejsza jest dla Ciebie każda złotówka to olej temat i jesli boxowe chłodzenie będzie Ci przeszkadzać to wtedy zastanowisz się nad wymianą. i5-6500 to kwota wyższa o jakieś 300-350 zł (procesor, płyta, ram) Skylake w tej chwili jest mało opłacalną opcją - wydajnościowo nic nie zyskasz, jedynie nową podstawkę pod DDR4. Jesli jesteś gotów tyle wydać to nie ma problemu. tutaj zestaw z i5-6500 bez karty graficznej i z dodatkowym chłodzeniem CPU za ~2700 zł http://www.morele.net/inventory/info/iw2D6G/ Edytowane 13 Listopada 2015 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brodziu Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 Ok, dziekuje. Wiem na czym stoje. Przed samym zakupem jeszcze zwerifykuje ceny, bo w zeszlym tygodniu w proline 4460 byl za 749 zlotych. Dolar oszalal :( Pytanie czy nie bedzie jeszcze gorzej, bo gospodarka USA ostro w gore idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Zbliżający się okres świąteczny + wspomniane przez Ciebie kursy walut (euro też ma tutaj znaczenie) nie dają powodów do tego aby liczyć na obniżki cen niestety. Zresztą różnica ~40 zł na procesorze to pikuś. Ja swojego i5-6600k w ostatnim tygodniu września kupiłem za ~1050 zł... dziś kosztuje ~1300 zł. Edytowane 13 Listopada 2015 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...