Skocz do zawartości
Nowy1944

Czy ten zasilacz wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Także, chcę dokupić tylko jakąś tanią kartę graficzną do mojego biurowca i nie wiem czy mój zasilacz to wytrzyma. Zasilacz to dps300ab17, niby jest z Delty i ma 300w ale nie znam się na tych liniach :D A to reszta podzespołów: 

Intel E8500 2x3.16ghz

płyta główna Intel D2824-A11 w której korzystam z karty sieciowej i muzycznej

2x2gb Ram Ddr2

Nagrywarka dvd

Dysk sata 160gb 

I ta karta graficzna Asus R7 240 (wersja low profile)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie da radę z E8500 i R7 240 aka HD7730 ( bo to te same karty ) .

Karta ma TDP 30W , do tego TDP E8500 czyli 65W  więc razem wyjdzie 100+ W poboru mocy ( patrząc po TDP procka i karty ) , realnie mniej zależnie od obciążenia .

PS. Mogłeś napisać w temacie zbiorczym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim poście zaszła pomyłka .

R7 250 to HD7730 , R7 240 to jeszcze słabsza karta .

Karta ma TDP 65W , realny pobór mocy będzie mniejszy - 50 lub mniej W , karta bierze jakieś 15 W więcej niż R7 240 .

W teście z I7 2600K@4 Ghz ta karta miała pobór mocy jakieś 180W ( cały zestaw , pobór prosto z gniazdka ) .

W teście@benchmark użyto Enermaxa Revolution 850W z certyfikatem 80+ Silver i sprawnością 85% .

Co by dawało realny pobór prądu na poziomie 150W .

Twój zasilacz dysponuje mocą 206W na linii +12V a E8500@Stock ma mniejszy pobór prądu niż kręcony I7 2600K .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi