AiXen Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Witam Was drodzy forumowicze :D. Potrzebuję dobrego urządzenia głównie do wysyłania danych w postaci filmów na yt, streamy itp. Obecnie mam router połączony z telefonem stacjonarnym i prędkość wysyłania/odbierania nie jest dla mnie satysfakcjonująca. Mój ojciec raczej nie zrezygnuje z telefonu na rzecz szybszego łącza, dlatego postanowiłem wyjść przeciw temu i kupić osobny modem tylko pod mój komputer. Stąd pytanie do Was. Lepszy będzie modem usb, czy bezprzewodowy? Proszę także o konkretne modele. Chciałbym aby internet był na kartę, bez konieczności doładowywania co miesiąc, jeżeli nie ma takiej potrzeby. Co do ceny, to chciałbym się zmieścić w 200zł. Pozdrawiam AiXen :) Edytowane 19 Listopada 2015 przez AiXen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 To masz adsl? Zwieksz przesył w tym co macie, zamiast kupować dodatkową usługę. Sam modem czy router ci nic nie da Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AiXen Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 To masz adsl? Zwieksz przesył w tym co macie, zamiast kupować dodatkową usługę. Sam modem czy router ci nic nie da Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Nie ma takiej możliwości, pakiet z którego korzystam jest praktycznie jedyny dostępny u mnie w okolicy. Do tego routeru jest podłączonych 5 komputerów stacjonarnych, oprócz tego łączy się z nim co najmniej 10 urządzeń bezprzewodowych, laptopy/telefony. Nawet teraz gdy próbuję coś wysłać, a prędkość ta wynosi 0,40Mb/s :< to wszystkie osoby/urządzenia na tym tracą. Dlatego postanowiłem mieć własny dostęp do Internetu, aby być niezależny i nie przeszkadzać innym podczas mojego pobytu na "komputerze". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) To jest ADSL, Neostrada? Są routery z zarządzaniem pasma dla użytkowników. A te 0,4Mb/s to wysyłanie czy odbieranie? Jak wysyłanie to wierzę, że może to zabić cały ruch na słabej linii, ale z pobieraniem nie powinno tak być. Jeśli to Adsl to podaj lepiej parametry synchronizacji niż tworzyć jakąś protezę przez 3G. Wysłano z Lumia 920 Ok, teraz widzę, że chodzi o wysyłanie. Najlepiej kup sobie jakiś bezprzewodowy router 3G. Bateria starcza na jakieś 4 godziny, ładowane z USB. To chyba dobry kompromis. Zapewnia trochę mobilności, a nie musi być cały czas wpięte do laptopa. Edytowane 19 Listopada 2015 przez maker3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AiXen Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Dostawca - Netia. Nadal czekam na jakieś konkretne modele, nie znam się na tym za bardzo i w jaki sposób najlepiej doładowywać. Dodam jeszcze, że z tego "Internetu" korzystałbym przeważnie w piątki/soboty/niedziele, chyba, że są jakieś dni wolne etc. Moi rodzice płacą ok 100zł za miesiąc, co jest dla mnie absurdem, nie wiem ile dzwonią itp. ale Internet jest wliczany w opłatę. 15Mb/s pobierania i 0,40Mb/s wysyłania. Porażka, a jakiekolwiek zmiany wiążą się z wielkimi problemami od Netii itp. Edytowane 19 Listopada 2015 przez AiXen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Zacznij od sprawdzenia cen pakietów, nikt tego za ciebie mie zrobi, bo moze lepiej bedzie abonamentowo jakoś to urządzenie w ramach niego jest. Zajrzyj też na aero2.pl darmowy internet z pewnymi ograniczeniami ale jak potrzeba to dokupujesz pakiet. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 I miej świadomość, że internet będzie działał dobrze, jeśli będziesz miał dobry zasięg 3G lub 4G. Bez tego będzie lipa. Druga sprawa, internet będzie szybszy, jednak w każdej taryfie będziesz miał limit transferu w [GB], w który będą się wliczać dane przychodzące jak i wychodzące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AiXen Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Zasięg z Play LTE dociera do mnie na spokojnie. Co do aero to mam na telefonie i korzystam z tego Internetu darmowego bez problemowo u mnie w domu, jak i w okolicy. Może to byłaby dobra opcja, kupić jakiś lepszy pakiet do aero, jeśli tak to jaki modem polecacie? Nie chcę mieć urządzenia na abonament i w ramach tego dostać modem, bo może się zdarzyć, że przez cały miesiąc nie będę potrzebował Internetu, a zapłacić trzeba. Modemy, które mnie zaciekawiły: 1) HUAWEI E3372 - USB 120zł promocja na Allegro, nowy 200zł 2) HUAWEI MOBILE WIFI E5573 - Nieco droższy 220zł+ 3) Huawei E3272 s-153 - 160zł +- Edytowane 19 Listopada 2015 przez AiXen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...