Skocz do zawartości
Orgiusz

Laptop 15,6" Matowa matryca

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za laptopem 15,6" raczej multimedialny - nie do gier. Maksymalne obciążenie to pewnie będzie jakiś film 4K podpięta pod telewizor.Preferowany kolor biały ale nie koniecznie - ma się podobać płci pięknej. Wstępnie patrzyłem na Lenovo IdeaPad Z51-70 ale jak jest coś sensowniejszego do seriali i internetów to z miłą chęcią jestem otwarty na sugestie. Laptop raczej stacjonarny niż noszenie w torbie na ramieniu. Aha musi mieć nagrywarkę [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten laptop to dobra opcja i wybór. Masz go aktualnie w promocji:
Lenovo z51-70 z i5ulv + radeon R9 FHD mat + win
Z kodem promocyjnym w koszyku: OKAZJA - cena spada o 100zł. Bardzo dobra oferta - cena bez systemu ~49zł niższa, a system jest wart ~350zł w wersji OEM oryginalny. Laptop ma dobry procesor i5ulv 5-tej generacji Broadwell, nową grafikę radeona R9 na poziomie (ogólnie laptop jest z czerwca/lipca tego roku - jako odświeżony model z50-70). Podświetlana klawiatura, świetne głośniki markowe JBL. Matryca FHD matowa o dużym obszarze roboczym i większej gęstości pikseli. Aluminiowe wnętrze.

Bez systemu dostałbyś w tej cenie np:
Acer V3-574g z i5ulv + GT940M
Kadłub z dodatkiem aluminium, wykonanie dobre. Podświetlana klawiatura, matryca matowa ale HD. Podzespoły mocne - i5ulv Broadwell i Grafika GeForce'a GT940M - najwydajniejsza w tej cenie.

Ewentualnie:
Asus R556LB z i5ulv + 240GB SSD i GT940M - postawione na wydajność.
Podzespoły jak w acerz'e ale do tego jeszcze szybszy lepszy dysk SSD rozsądnej pojemności. Wykonanie także dość dobre, dobra kultura pracy - nie przegrzewa się. Matryca mimo że HD i matowa to na poziomie, z wysokim podświetleniem - jak zwykle w Asusach.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor spokojnie mu wystarczy. 
Na tej grafice zintegrowanej właśnie nie poogląda tego filmu - a nie na procesorze. 

Do 4K potrzeba mu grafiki dedykowanej już, bo integra sobie nie radzi - przynajmniej u mnie, a mam mocniejszą od Broadwell'owskiej - HD4600. 

Musisz pamiętać żeby rozpoczynać proces - np uruchomienia przeglądarki/programu do oglądania filmu przez PPM + z użyciem dedykowanej karty graficznej a nie integry.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nie jest problemem dla Ciebie to, że ktoś Ci chce pomóc i pomoże, tylko to że ktoś coś z tego może mieć. Taka mentalność. Oprócz ref-ów wiedza jest, więc o to nie musisz się bać. To jedynie traktować mogę jako dodatek, do pomocy. Tak czy siak - kupić możesz gdzie chcesz, a tutaj masz naprawdę rzetelnego sprzedawcę z renomą i w dobrych cenach - o wiele lepszych od XXX sieciówek marketów etc.

W razie pytań - pytaj śmiało, ale o sprzęt - bo tego dotyczy temat i Twoje zainteresowanie.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nie jest problemem dla Ciebie to, że ktoś Ci chce pomóc i pomoże, tylko to że ktoś coś z tego może mieć. Taka mentalność. Oprócz ref-ów wiedza jest, więc o to nie musisz się bać. To jedynie traktować mogę jako dodatek, do pomocy. Tak czy siak - kupić możesz gdzie chcesz, a tutaj masz naprawdę rzetelnego sprzedawcę z renomą i w dobrych cenach - o wiele lepszych od XXX sieciówek marketów etc.

W razie pytań - pytaj śmiało, ale o sprzęt - bo tego dotyczy temat i Twoje zainteresowanie.

Tak to sobie tłumacz. Brakuje mi jednak belki aby wywalić syf z tego działu. Wątek na inną dyskusję ale dziękuję za wzmiankę za to że na xkomie jest ( prawie ) ta sama wersja z OS.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x-kom na największy wybór laptopów w Polsce i całkiem sensowną wyszukiwarkę, ceny również bardzo konkurencyjne, toteż nie dziwne że najwięcej osób szuka sprzętu właśnie tam.

Z51-70, ciekawy sprzęt w dobrej cenie, choć bateria i matryca, to raczej dolny segment, ale z pierwszego posta wynika, że nie są to najważniejsze kryteria, więc powinien się sprawdzić.

Co do jakości audio, to polemizowałbym z użytkownikiem wmk, sam znaczek JBL nie sprawi, że to będzie świetnie grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając refy zgodzę się z tym ;)

(...)

Z51-70, ciekawy sprzęt w dobrej cenie, choć bateria i matryca, to raczej dolny segment, ale z pierwszego posta wynika, że nie są to najważniejsze kryteria, więc powinien się sprawdzić.

Co do jakości audio, to polemizowałbym z użytkownikiem wmk, sam znaczek JBL nie sprawi, że to będzie świetnie grać.

Damn teraz rzuciłem okiem na reckę i trochę mnie odbiło przy audio i ekranie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Damn" "reckę" "belki" - widać, że rozmawiam z dzieckiem.

1/ Zadajesz pytanie dot. laptopa - a nawet nie podajesz konfiguracji w jakiej Cię zainteresowała. Oczekujesz pomocy? Ale w czym?
2/ z51-70 jest najlepszym multimedialnym laptopem w tej cenie, matryca FHD matowa - lepsza parametrami od prawie każdego HD-ka w tej cenie, głośniki także jakościowo najlepsze w tej cenie w laptopach. Wykonanie tak jak i innych w tej cenie - plastik + aluminiowe wnętrze na plus, standard. Czego się spodziewałeś? Metalu w całości? Złota?

Masz takie pojęcie o laptopach że pytasz się innych o radę, a mądrzysz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Skoro wiesz lepiej, to po co te pytanie?

Edytowane przez wmk
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie unoś się z tym kijem w [gluteus maximus]. Jesteś dopiero sekundę na tym forum, walisz refami w linkach które mają bardziej na celu pakowanie milionowych części grosza do Twojego wirtualnego portfela z programu partnerskiego niż pomoc - powiedzmy to sobie otwarcie i szczerze. 

Spodziewałem się rzeczowej odpowiedzi mając obrany jeden model w budżecie circa 2600 PLN Brutto z zastosowaniem dla innej osoby. Po szybkim filtrze wypadło Z51-70 i gdy zwrócono mi uwagę na minusy zacząłem się poważniej zastanawiać szukając alternatywy dla urządzenia które nie jest dla mnie. Sam używam stacjonarki i jest mi z tym dobrze. Nie najlepszej stacjonarki ale złożonej do moich potrzeb na podstawie sugerowanych zestawów sprzed ponad roku.

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi