pdpiotrek2 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam, mam procesor e8400 z płytką evga 780i sli, do tego chłodzenie raijintek ereboss. Mam pytanie, na napięciu vcore 1.4 próbowałem 4.5ghz to szło bez zwiechy, jak chciałem dać 4.7 /5 /5.2 ghz to juz nie szło. Co musze przestawić zeby poszło dalej? Wiem że płyta może bo widziałem screeny z tą płytką na 6- 6,5 ghz jak chodziło. Co ustawić by lepiej chodziło? Obecnie mnożnik 9x, fsb 1866, a taktowanie cpu to 4,2 ghz, BUS : 466mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 te procki to nei i5, podkrecaly sie dobrze jak na swoje czasy ale to co osiagnales to juz jego max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Te 6Ghz+ to tylko na ciekłym azocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 mi sie udało 5.2ghz wbić, ale chce 5.5 to mam zrzut ramu, co polecacie, wymienic pamięci? napięcie 1.55v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Wymień zasilacz i dla pewności zainstaluj Avasta. 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 A wiesz co to ironia ? Reed na 90% napisał to jako ironię . A co do tematu - może to już kres twojego procka , 4.7 Ghz i to jeszcze na 1,55 V to dużo dla E8400 . To że widziałeś że płyta + procek robią więcej to nie znaczy że u ciebie ma tak być , możliwe że płyta była modyfikowana , procek selekt a całość była chłodzona LN2 lub innym chłodzeniem SubZero . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 mi sie wydaje że ram ścina możliwości procka, płytke ja mam od nowości i chodziła pod niekręconym e5300 ramy mam słabe, kupie OCZ 1150mhz 2x2gb i zobaczymy co to da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Da tyle że wywalisz kasę a i tak w nic na tym procesorze nie pograsz na akceptowalnym poziomie. Tapatapatap Z2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Po kolei . Napisz jakie masz obecnie ramy ( bo jak na razie nic o nich nie pisałeś ) . Widziałeś tą płytę z E8400@6+ Ghz czy zamiast E8400 był jakiś C2D/C2Q Extreme z odblokowanym mnożnikiem ? O chłodzeniu czy modyfikacjach wspomniałem wcześniej . Sprawdź do ilu mhz na FSB idzie płyta - ustaw mnożnik cepa na 6x ( nie wiem czy da się ustawić mniejszy mnożnik ) a dzielnik dla ramów tak aby były taktowane jak najniżej . To samo powtórz z samym ramem . Będzie wiadomo czy to kres płyty , procka czy ram lub co innego cię blokuje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Przecież na twojej płycie idzie zablokować pamięci i kręcić tylko cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdpiotrek2 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 tak, mam opcje ,,unlinked" i moge odpiąć szyne cpu od ramu, zmniejsze mnożnik, i wykrece fsb Ram to elixir 2x1gb 800mhz Płyta była asus maximus na której ramy to ddr3 - wyzej taktowane sprzyjają połączeniu cpu+ram bo tam nie ma opcji unlinked i kreci sie i ram i cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...