Gość Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Mam pewien problem. Po restarcie komputera nie działa mi internet, muszę dopiero odłączać ruter z prądu i ponownie włączać wtedy jest. Router blackbox bb54g v2 + poe internet radiowy, wtyczka RJ podłaczona jest do jednego z wolnych gniazd 1, 2, 3, 4. Kiedyś wtyczka była w WAN i internet działał, musiałem przełaczyć gdzieś indziej, internet jest ale po restarcie kompa internetu brak. W czym moze tkwic problem? :D Czy to coś z konfiguracją routera? Problem nigdy wcześniej nie występował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2015 Uaktualnij soft routera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 Nie mogę nigdzie znalezc oprogramowania do tego rutera. Jest chyba stary i nie wspierany. A czy kupno nowego rutera rozwiązałoby problem? Obecnie mam internet radiowy, niedługo zmieniam na światłowodowy, jaki ruter wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Co do oprogramowania - jeśli na stronie producenta nie ma nic nowego - to zainteresuj się alternatywnym oprogramowaniem... o ile można na twój obecny router takowe wgrać - nie sprawdzałem czy jest wspierany przez OpenWRT lub Tomato ew. inny alternatywny soft Co do polecenia routera - zależy od twojego budżetu oraz wymagań.... Biorąc internet światłowodowy - router dostaniesz od operatora... no chyba, że dadzą ci jakieś dziadostwo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) Wklej ipconfig /all przed i po restarcie komputera oraz po resecie routera. Kiedyś widziałem sieciówkę co zmieniała MAC, ale to nie dawałoby chyba takich objawów. Wypięcie kabla nie pomaga? Musi być reset routera? Stałe IP próbowałeś? Zmień coś w BIOSie przy sieciówce np. Wake on LAN, może coś się odblokuje. Edytowane 23 Listopada 2015 przez maker3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Sprawdź ustawienia DHCP w routerze albo wyłącz DHCP całkowicie i przypisz statyczne IP po MACu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...