Bartko Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów. Poszukuje laptopa do nauki informatyki. Będą to moje początki z IT. Mam kilka pytań odnośnie nowych procesorów pentium i serii i3, i5. Czy warto kupić nowy sprzęt z pentiumem 3xxx czy używany np z i3, i5? Laptop będzie brany na uczelnie i w inne miejsca poza domem. Dobrze gdyby był mały i lekki. 12, 13 i 14 cali jest dla mnie najbardziej odpowiednie. W tej cenie zapewne dostanę 4gb ddr 3. Bardzo zależy mi na dysku ssd +/- 120gb. Instalacja windowsa, linuxa i uczenie się systemów. Z czasem chcę zagłębić się w tworzenie sieci komputerowych. Myslalem nad uzywanym, starszym thinkpadem z procesorem intel drugiej generacji ale to chyba nie ma sensu. Stawiam na nowsze konstrukcje. Prosze o pomoc! Edytowane 21 Listopada 2015 przez Bartko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Ewentualnie dorzucić do nowego:Asus R301LA z i3ulv - 13"Acer V3-371 z i3ulv - 13"Co nowy sprzęt to nowy. 2-lata gwarancji, matowa matryca i porządny już procesor. Dysk SSD zawsze możesz dokupić sobie później. Edytowane 21 Listopada 2015 przez wmk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Takie same wymagania miałem jakiś czas temu (KLIK!) ;) Miałem spore szczęście bo udało mi się wyhaczyć super sprzęt za małe pieniądze. Fakt, że bez gwarancji, ale patrząc na te Delle to nie ma raczej co się zepsuć. Wcześniej miałem Dell E6400 (na C2D) i też śmigał. Mama ma byłego T400 i też bez problemu. Co do tematu, w tej kwocie jesteś wyrwać Lenovo T420, HP 8460p lub Dell E6420, z i5/8GB/SSD i lepszą matrycą. Tylko musisz szukać od prywatnej osoby bo inaczej trafisz na poleasingowy, a takowe są nieobliczalne, najczęściej składaki z zza granicy. Wszystkie te modele są wydajniejsze niż nowe na tych energooszczędnych procesorach. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Bonusso3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...