Skocz do zawartości
cracko

Cooler z ALUMINIUM - daje lepszego kopa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy coolerek z full aluminium ( oprócz lepszego wyglądu :lol: ) daje lepszego kopa :?: ? tzn, czy ma lepsze osiągi? słyszałem że jest bardziej stabilny przy wysokich obrotach i łożysko równiutko/cicho pracuje? :?:

info znalazłem na overclocking.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jemu raczej chodzilo ze WIATRAK zamiast plastiku jest z aluminium.

jesli tak to moja odpowiedz na pytanie: nie sadze ze aluminium jest lepsze, bo jesli by tak bylo to firmy typu papst i verax by ich uzywaly.

ALE jesli chodzi o duze wiatraki (120? 160?), to w koncu aluminium jest stabilniejsze.... ale pomysl tez ze jest na pewno ciezsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no lepszego od plasticzka - w końcu jak za coś bulę kilka razy więcej to niech to działa  :lol:  :o  :lol:

nie wiedzialem ze sa coolery z plastiku :lol: ;) wyrazaj sie jasniej chodzi ci pewnie o wiatrak jak juz to wczesniej tutaj zauwazono no ale OK mniejsza z tym wracajac do tematu to co ma piernik do wiatraka :lol: :D byc moze bedzie tylko cichszy (chociaz watpie) ale osiagow tym nie zwiekszysz no moze minimalnie bo wentyl tez wtedy by odbieral cieplo ale w przelozeniu na temp. to spadnie ona moze o 0,5*C moze o 1* a moze nawet i wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no lepszego od plasticzka - w końcu jak za coś bulę kilka razy więcej to niech to działa  :lol:  :o  :lol:

nie wiedzialem ze sa coolery z plastiku :lol: ;) wyrazaj sie jasniej chodzi ci pewnie o wiatrak jak juz to wczesniej tutaj zauwazono no ale OK mniejsza z tym wracajac do tematu to co ma piernik do wiatraka :lol: :D byc moze bedzie tylko cichszy (chociaz watpie) ale osiagow tym nie zwiekszysz no moze minimalnie bo wentyl tez wtedy by odbieral cieplo ale w przelozeniu na temp. to spadnie ona moze o 0,5*C moze o 1* a moze nawet i wcale.

Wiem możesz większą rezalność łożyska uzyskać (ze względu na wagę) i hmmm tyle . :-) *

*Post po pijaku ;-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jemu raczej chodzilo ze WIATRAK zamiast plastiku jest z aluminium.

jesli tak to moja odpowiedz na pytanie: nie sadze ze aluminium jest lepsze, bo jesli by tak bylo to firmy typu papst i verax by ich uzywaly.

ALE jesli chodzi o duze wiatraki (120? 160?), to w koncu aluminium jest stabilniejsze.... ale pomysl tez ze jest na pewno ciezsze.

Przeciez PAPST uzywa wlasnie glownie aluminium do wiatrakow!!!

Plastik lepiej tlumi wibracje. Aluminium tego nie robie prawie wogole i dlatego taki wiatraczek MUSI byc duuuuzo dokladniej wykonany. O dobrym wywazeniu smigla juz nie wspomne.

Dzieki alu wiatraki sa praktycznie niezniszczalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi