inubero Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2015 Witam Mam dość ciekawy problem z nowo złożonym zestawem. Pierwsze uruchomienie wyglądało tak, że komputer startował na 2-3 sekundy tj. startował wentylator procesora, zasilania, zapalało się oświetlenie karty graficznej, wyłączał się i startował ponownie i tak bez końca. Wg mnie problemem był wg mnie nie podłączony dodatkowy kabel 8 pin do płyty głównej, zasilający procesor. Po podłączeniu komputer wystartował. Zainstalowałem system, aktualizacje, sterowniki, podstawowe programy, zagrałem chwilę w CS'a i wyłączyłem komputer. Po około 7 godzinach chciałem uruchomić go ponownie, niestety nie udało się. Pierwsze wrażenie, to płyta główna zachowuje się tak jakby nie miała wystarczającej ilości napięcia do startu - analogicznie jak było to przy pierwszym uruchomieniu. Wentylatory startują na 2-3s, zapala się oświetlenie karty graficznej, następnie wszystko się wyłącza, zaczyna od początku i tak bez końca. Wypiąłem z płyty głównej wszystko poza zasilaniem i procesorem. Efekt taki sam. Poddałęm się, odłączyłem go od prądu, poszedłem spać. Następnego dnia spróbowałem uruchomić komputer, wystartował z kodem błędu 53, oczywiście bez ramu grafki etc. Po kilkunastu godzinach złożyłem wszystko od nowa, podłączyłem komputer do zasilania, działał... przez 5 godzin. Po tych 5h, zgasł ekran, urządzenia podłączone do USB miały zasilanie, jednak komputer na nic nie reagował. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu powróciła sytuacja opisana wyżej, start na 2-3 sekundy i off. Po odłączeniu zasilania na kilka minut i ponownym podłączeniu uruchomienie wyglądało analogicznie, ale na płycie głównej podświetliły się na czerwono przyciski power i reset, a wentylatory kręciły się przez te 2-3s na bardzo wysokich obrotach, co któryś restart komputer startował, ale z kodem błędu, za każdym razem ten kod błędu był inny, raz d6, raz 2r, raz 15, raz 99. Odłączyłem zasilanie. Po kilku godzinach komputer uruchomił się, popracował godzinę może półtorej i znów powtórka z rozrywki, raz startuje na wolnych obrotach bez oświetlenia na płycie głównej, a raz startuje ale z jakimś dziwnym kodem błędu, albo uruchomi się na kilkanaście minut i wyłączy. Komputer nie przegrzewa się, sprawdzałem w BIOSie temperatory jak udało mu się wystartować, dotykałem płytę główną, procesor, zimnoooo. Konfiguracja: Płyta główna ASRock Z97 EXTREME4 Z97 LGA1150 DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97 EXTREME4) Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Devil's Canyon Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10 F3-2400C10D-16GTX Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho Rev. B Zasilacz Cooler Master G650M 650W Modularny 80+ Bronze (RS-650-AMAA-B1) Karta graficzna EVGA GeForce GTX 980 Superclocked ACX 2.0, 4GB GDDR5 (256 Bit), DVI, HDMI, 3xDP (04G-P4-2983-KR) Mi się już skończyły pomysły. Ktoś miał może podobne problemy? Jakieś propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2015 a czy w pierwszej kolejności sprawdziłeś co oznaczają owe kody błędów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inubero Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Tak, próbowałem startować komputer na wbudowanej karcie graficznej, z jedną pamięcią ram i bez, niestety bez zmian. Ram wpięty w sloty a2 i b2 zgodnie z zaleceniami producenta. Jedyne czego nie weryfikowałem to styki procesora. Ale to raczej wykluczam skoro komputer po uruchomieniu działał stabilnie. Edytowane 25 Listopada 2015 przez inubero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) z tymi stykami to niekoniecznie - sprawdź memtest zapuściłeś? gdy już sprawdzisz socket i ramy a problem pozostanie to podepnij inny zasilacz, jeśli i to nie pomoże to prawdopodobnie trafiona płyta Edytowane 26 Listopada 2015 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...