Skocz do zawartości
midway

Laptop do 3754zł ze sklepu X-kom

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

mam do was nietypową prośbę, otóż mój były laptop Lenovo Y50-70 wysłałem do naprawy gwarancyjnej, po prawie miesiącu oczekiwania dostałem wiadomość, że serwis nic nie zdziałać i mam iść do sklepu po nowy, lub podobny o nie gorszej specyfikacji.

Proszę doradźcie coś w tej cenie bo wypadłem kompletnie z obiegu i nie mam pojęcia czy wyszły lepsze podzespoły a sam aktualnie jestem ograniczony do tabletu.

Mój laptop miał 8GB ram, Nvidia 860M, dysk SSD120GB, Intel i5, kupiony rok temu.

Jeszcze takie pytanie dotyczące gwarancji(nie chcę zakładać nowego wątku), czy jest szansa jeśli wystosuję pismo do serwisu to zwrócą mi dysk albo zrobią jego obraz i "oddadzą dane"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dość zabawne ale najwydajniejsze co dostaniesz to:
Lenovo y50-70 z i5H + 256GB SSD i GTX960M FHD IPS
Masz tutaj ten laptop po rewizji - lepszą matryca - FullHD IPS - o wiele lepsze odwzorowanie barw, lepsze kątwy widzenia, kontrast (w wersji z gtx860m miałeś starą TN-ke).
Mocniejsza trochę karta graficzna po OC - GTX960M na DDR5.
Pojemniejszy dysk SSD fabryczny, nie dołożony przez sklep - dobrej jakości.

Ewentualnie:
Acer vn7-591g z i5H + 120GB SSD i 1TB HDD oraz GTX860M + win
Acer z serii nitro, dobre wykonanie, jednakże matryca HD matowa - większa wydajność w grach, na co dzień mniejszy obszar roboczy. Podzespoły jak wyżej na poziomie, tutaj masz 2 dyski wewnątrz dla większego komfortu i oryginalny system w cenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za porady, nie wiedziałem że Nvidia wydała serię 9xx ;)

Laptop wykorzystywać będę do gier i w bardziej stacjonarnej pozycji, na uczelnię zabieram tablet.

Acer jest droższy, czy to przez system oraz dodatkowy dysk? Bo pomijając te kwestie Lenovo jest lepsze, system prawdopodobnie uzyskam z uczelni, a po poprzednim laptopie zostały mi dyski zewnętrzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wiele większą cenę i tak naprawdę nie wpływają w dużym stopniu na wydajność w grach, bo i5H sobie dobrze z tymi grafikami radzi. Więc po prostu intel w dużej mierze wydał coś co pozwoli na nowe zainteresowanie w branży - nowe - niby lepsze bo nowsze, ale też droższe. Niestety grafiki pozostały, a szkoda.

Fakt faktem, warto myśleć o skylake'u ale z DDR4 od razu. Tylko że ceny - wyższe.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/p/261147-notebook-laptop-156-lenovo-y50-70-i5-4210h-16gb-256-gtx960m.html

(kod producenta 59-445871 | kod x-kom: 261147)

(http://www.x-kom.pl/p/261108-notebook-laptop-156-lenovo-y50-70-i5-4210h-16gb-240-gtx960m.html)

(kod producenta 59-445866-240SSD | kod x-kom: 261108)

Laptopy te same, w bardzo podobnych cenach, różnią się pojemnością dysku SSD, czy ktoś mi wyjaśni jaka jest jeszcze różnica? Czy dysk o mniejszej pojemności jest jakoś lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, do czego potrzebujesz 16GB ramu? Bo jest zbędne całkowicie, nie wykorzystasz tego. Żadna gra nie wykorzysta więcej niż ~6-6,5gb ramu aktualnie. Także pusty wydatek. Opcja z 256GB jest lepsza, bo to jest dysk fabryczny od lenovo - tzn. Samsunga dobrej jakości, mam ten model z tym dyskiem. Z 240GB - to dysk dołożony przez sklep najczęściej z nadmiarów magazynowych, czyli co popadnie :)

Lenovo y50-70 z i5H + 8gb ramu i GTX960M FHD IPS a różnice niech Ci najlepiej zwrócą o ile to możliwe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi