Arteo Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Witam serdecznie. W skrócie na moim komputerze moge grać w Starwars Battlefront i wiedzmina3 oraz Fallout4 na minimalnych ustawieniach, czasami mam spadek fps przy większych akcjach.Główne pytanie to czy mój sprzet pociągnie nową kartę graficzną od 600 zł do 900zł mniej lepiej. . Chciałbym grać w wysokich, może najwyższych detalach . Abym mógł się pocieszyć płynną i w większe detale grafiką. Specyfikacje mojego sprzętu to:Płyta główna ASUS M4A78T-EPamięć Ram Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB Procesor: AMD Phenom II x3 720 AM2 2800 mhz LINK 3rdzenie podkręcone do 3,2 GHz ( czwarty rdzeń próbowałem odblokować ale jest niestabilny) Zasilacz : Chieftec CFT-650-14CS 650W K. Graficzna. Radeon hd-57701GB link Monitor 22" Obudowa Antec 300 Three Hundred Ultimate Gaming Case - Black Link z wymiarami Przy nowej grafice, trzeba mieć złączki do zasilania . potrzebuje podpowiedzi jakie ewentualnie kupić. i czy jest duże prawdopodbieństwo że PCIe 3.0 pójdzie na moim PCI Express 2.0 x16 Płyte główną mam niby bardziej pod Radeony ale czytałem że to obojetne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Nie ma szans z tym procesorem nawet jakbyś odblokował jeszcze 16 rdzeni. Sprzedaj płyte główną i procesor i szukaj używanych dowolnych core i5 na socket lga1155 oraz płyte główną z tym socketem. Kartę graficzna szukaj z używanych hd7950 / hd7970 lub r9 280/ 280x. Resztę możesz zostawić. No chyba że chcesz nowy procesor, płytę i kartę graficzną. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Najwyższe detale to możesz wyeksportować do Strefy Marzeń przy takim sprzęcie i budżecie, ale generalnie nie podzielam rozpaczy z powyższego postu. Kartę graficzną posiadasz trupa. Twoim targetem w tym budżecie i bez zmiany procesora powinno być nowe GTX 950 albo nawet lepiej GTX 960 używane. Jeżeli natomiast faktycznie wymieniłbyś platformę na i5 Intela, to używane HD 7950 = R9 280 jest świetnym niskobudżetowym wyborem do detali "ogólnie rzecz biorąc wysokich, a czasem i ultra". 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arteo Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Dziekuję serdecznie za odpowiedzi. Czy moc 3,2GHz czy technologie mojego procesora ograniczaja mi w wyborze lepszej karty graficznej ? Procesor < k. graficzna ? Czy płyta główna jest tutaj ogranicznikiem. Skoro mój trup HD5770 wyciąga w.w. gry na minimum to każda lepsza bedzie i tak znacznym ulepszeniem. Srednie i wysokie z zmniejszonymi detalami cieni i wygładzania krawędzi. Jeżeli faktycznie miałbym kupić płyte główną i procesor to w jakich przedziałach cenowych mówimy. Ewentualnie jakieś przykłady. Zawsze mogę na raty coś wziąć ale oczywiście jakieś ceny z średniej pułki poproszę. . Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Arteo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Jak nie masz dużego budżetu to lepiej żebyś wymienił tylko kartę graficzną na używaną pokroju geforce gtx 660 (np. http://allegro.pl/karta-asus-gtx-660-2gb-i5817143593.html), radeon hd7870 obie do 450zł max z wysyłką nie drożej. Nic mocniejszego wkładać do tego procesora nie ma sensu bo będzie ograniczał kartę graficzną tj. nie pozwoli jej pracować z pełną wydajnością. Na wysokich detalach nie zagrasz raczej w nic nowego chyba, że nie przeszkadza Ci płynność na poziomie 30 fps'ów. Jak chcesz coś więcej to musisz wymienić procesor, płytę główną i chłodzenie na jakiś core i5 na socket 1155 czyli koszt około 500-600zł mówimy o częściach używanych. Do takiego i5 możesz już wsadzić praktycznie każda kartę na rynku. Aktualnie nic lepszego na allegro nie znalazłem: http://allegro.pl/gigabyte-ga-h61m-s2pv-intel-i5-2400-fv-poznan-i5830408994.html ewentualnie coś takiego: http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5836401512.html Edytowane 4 Grudnia 2015 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Jak powyżej, skrajnie budżetowy używany zestaw z aukcji płyta + i5 Sandy/Ivy to okolice 500-600 zł. Bardziej współczesny Haswell nowy to 800 zł za sam procesor i5 4460 + około 250 zł za tanią płytę główną. Zestawy z aukcji to pewnie okolice 950 zł. Najnowszej generacji (Skylake) nie bierzesz pod uwagę, bo pociąga to za sobą konieczność wymiany także pamięci RAM. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...