Skocz do zawartości
Havoc

Druga karta sieciowa - udostępnianie sygnału wi-fi z komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę myślę i tak mi mijają tygodnie. Po przemyśleniach na temat routera ac lub powerline wracam do najtańszych opcji. Wiadomo mi, że się da, próbowałem nawet ale jakaś lewa noga ze mnie jeśli o sieci chodzi i nigdy mi to nie szło dobrze.

Tak więc pytanie do Was i prośba aby ktoś jak noobowi wytłumaczył jak dobrze zmostkować połączenie w W10.

Mam dwie karty, stary d-link który zamiast AC ma chyba samo A, ale ciągnie nawet dobrze, w każdym razie łyka te 40Mb/s na 5GHz.

Do tego mam pentagrama shitowego "n150" którego max to 17Mb/s na 2.4GHz. Nie wiem, myślałem że te "nki" mogą więcej?

W każdym  razie, wystarczyłoby mi udostępnić połączenie z pentagrama w eter, tak, żeby mój cholerny Blackberry z wi-fi słabym jak silnik malczana mógł wreszcie się połączyć z netem na piętrze w domu. Co zrobić  aby po podpięciu drugiej karty komputer nie stracił dostępu do internetu a jednocześnie udostępniał sygnał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem już wszystko. Stąd mój post. Not fck working. Wszystko co udaje mi się znaleźć tyczy się połączeń kabel+wi-fi a nie wi-fi+wi-fi. Co najwyżej są wzmianki o tym, że "konfiguruje się tak samo" lub "na 2 kartach też zadziała". Super. Tylko jak zrobić żeby systemowi pokazać "masz tu drugą kartę i wysyłaj za jej pomocą dalej". Próbowałem z softami automatyzującymi to, i ta sama historia. Dotarłem do momentu w którym laptop dał radę zobaczyć sieć ale telefon już nie. W dodatku, na laptopie i tak było tylko połączenie, ale pakiety nie latały.

Może jednak jest to tak "proste" jak piszą a mam jakiegoś frykasa w systemie? Ale jak to zdiagnozować?

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi