Skocz do zawartości
Marysia123

Zestaw do 1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę złożyć jak najtańszym kosztem zestaw, który może w przyszłości chciałbym uzupełnić o jakąś dobrą kartę typu r9 390. Póki co dokupię sobie za 30zł hd 4550 z allegro :)

Czy te części będą do siebie pasowały? Czy ta płyta pozwoli na podkręcenie procesora? (Jeśli tak to zdaje sobie sprawę, że będę musiał dokupić jakieś chłodzenie do niego) Czy ten zasilacz wystarczyłby pod r9 390 + podkręcony procesor?

PS W gry będę bardzo bardzo rzadko grał, dlatego nie chcę intela.

post-221431-0-13746500-1449395398_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten zestaw ma być do gier to lepiej idź w strone 1150

Intel Core i5 4460 cena : 850

Gigabyte GA-B85M-D3H-A cena : 260

2x Crucial 4GB 1600 cena : 180

Seagate Barracuda 1TB cena : 210

SilentiumPC Vero L1 500W cena : 170

SilentiumPC Gladiatus M20 cena : 125

Wychodzi równe 1800 ceny z Morele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej , w kompie do gier lepiej się sprawdzi I5 - jest zauważalnie szybszy ( szczególnie w grach które mocno wykorzystują CPU ) oraz chłodniejszy i mniej prądożerny niż FX , do tego R9 390 lub GTX970 .

W dodatku FX + karta od AMD to kiepskie połączenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja napisałem, że w gry praktycznie nie będę grał, a wy mi tu tylko o grach piszecie :/ Komputer będę składał głównie pod renderowanie w blenderze i normalną prace. FX jest według mnie znacznie lepszy od intela pod tym względem i go nie zmienie. A r9 390 też byłby w przyszłości do renderowania, bo jest chyba najleprzy pod wzgędem cena/wydajnoś przy renderowaniu.

Pytania były odnośnie czy te komponęty będą ze sobą współgrały, czy płyta nadaje się pod oc i czy zasilacz wytrzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus M5A97 R2.0 cena 330zł

AMD FX-8320 cena 655zł

G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz cena 245zł

SilentiumPC Gladiatus M20 cena  125zł

Seagate Barracuda 1TB cena  210zł

SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus cena  220zł

Razem wychodzi mniej jak 1800 (ceny podane ze sklepu Morele).

Do tego kup jakieś chłodzenie na procesor bo na boxowych będzie grubo z temperaturami.

Możesz przyoszczędzić na ramie dać np. 1600 cl9 za 180 i dołożyć do chłodzenia procka.

Edytowane przez GIBSON123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi