Skocz do zawartości
smiglo83

MSI CX600X problemy z dyskiem twardym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Znajomy przyniósł mi do zerknięcia laptopa MSi CX600X. System sie nie ładował i takie tam rzeczy. Okazało sie, że dysk juz padł praktycznie na amen. Bad sectory zatrzymywały sie dopiero ok 35 GB od początku dysku.

Więc pewny swojej diagnozy zabrałem się za szukanie i zakup nowego dysku do tego lapka. Zakupiłem używanego Hitachi 5K750-500 500GB. Wróciłem do domu podłączyłem dysk do stacjonarki i zająłem sie tworzeniem partycji i kopiowaniem tego co udało mi się odzyskać z poprzedniego dysku.

Juz po skopiowaniu podłączam dysk do laptopa i tu zaczynają się schody.

Dysk raz jest wykrywany prawidłowo, a raz jako 8.4 GB! Innym razem wogóle go nie widzi bios. Oczywiście instalacja systemu odpada bo lapek zawiesza sie w momencie w którym włącza się nakładka graficzna instalatora Windows.

Jakies porady?

Wszystko co mogłem sprawdzić pod komputerem stacjonarnym sprawdziłem. Status SMART jest ok. Żadnej uwagi nie ma i dysk ma przepracowane ok 2150 h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kontroler padł na płycie lub z samą płytą jest już coś nie tak.   Pół biedy jakby wykrywało,bo wtedy można by szukac przyczyny w samej partycji. Partycje najlepiej tworzyć z poziomu instalatora Windows, którego chcemy zainstalowac. Ale skoro się wiesza juz na starcie to może to być wina sprzętowa. Najlepiej jakbyś spróbwał od kogoś jeszcze pożyczyć inny dysk 2.5' i podłączyć.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi