Cez4rPL Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam, mam nadzieję że piszę to w dobrym dziale (proszę o wyrozumiałość, szczerze to jestem na tym forum tylko dla tej sprawy, nigdy tu nie byłem) Jest to raczej pytanie do was, lub prośba o porady :)Obecnie posiadam procesor Intel Core i5-2380p, jest to już dość stary i tani procesor. Czy dobrym pomysłem jest wymiana go na Intel Core i5 6500? Moja płyta główna to Asus P8H61, bardzo mi się ona nie podoba. Można oczywiście przeboleć, ale ta płyta główna nie pomieści nowego procesora 6. generacji. Więc w planach mam również kupno płyty specjalnie pod Skylake. Jest sens kupowania obydwóch rzeczy na raz? Będzie jakaś ogromna różnica w wydajności? Ogólnie proszę o różne informacje związane z tym, o porady różne itp. Czy może lepiej będzie pozostać przy obecnej konfiguracji?Z góry dziękuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) A jaką masz kartę graficzną do tego? Dla mnie przesiadka miałaby sens tylko gdybyś kupił wersję z K czyli z możliwością podkręcania. Jakbyś chciał nowe proce intela to potrzebujesz tez ram ddr4. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez4rPL Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ram jest tani, więc to chyba nie problem.Moja grafa to MSI Geforce GTX 750TiA podkręcać sam nie umiem, i nie jest to mi potrzebne. Zwłaszcza kiedy procesor sam w sobie jest już bardzo dobry. Chyba że się myle, nie jestem najbardziej zaznajomiony w tych tematach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GIBSON123 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jeśli nie chcesz podkręcać to kup procesor na 1150 np. I5 4460 + MSI H81M-P33 i ramy DDR3 1600, jeśli masz DDR3 to masz problem z głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Po co ma zmieniać obecny procek na I5 4460 ? Zyska nie wiele , I5 2380p to nadal mocny procek . Jak już zmieniać to na I5 4690K@OC albo I5 6500 . A ram ma już DDR3 - platforma Sandy Bridge działa tylko na pamięciach DDR3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak masz 750ti to zmiana procesora kompletnie nie ma sensu. Kup lepszą kartę graficzną to odczujesz różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez4rPL Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Czyli nie ma sensu go kupować? Czemu niby? Mi nie chodzi o gry tylko żeby nie było :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Jak chcesz większą szybkość systemu to kup dysk ssd, a nie nowy procesor który kompletnie nic Ci nie da. Nie odczujesz w codziennym użytkowaniu żadnej różnicy bo twój i5 to dalej dobry procesor. http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jak_samsung_ssd_850_evo_odmienil_zycie_pewnego_niedowiarka Edytowane 7 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez4rPL Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Aktualnie posiadam Samsung SSD Evo 850 250gb, jestem zadowolony.żadnych innych korzyści nie przynosi nowy procesor :p? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Komputer zacznie gadać, będzie robił śniadanie i wyjdzie z psem na spacer. Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak wyżej - więcej zyskasz na zmianie karty niż na zmianie procka . Zależnie od ilości kasy to GTX950/GTX960 lub nawet GTX970 . Opcjonalnie używane R9 290 z allegro / olx - można je dostać poniżej 1k zł a to dobra alternatywa dla nowych GTX960 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...