mareczek87 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ok poczytałem i tak patrzę. Płyta główna mi sama sobie wystarczy. Ale widze, nie mam złącza M.2 na które się podłącza dysk SSD - to gorzej będzie działał? http://www.x-kom.pl/p/260426-plyta-glowna-socket-1151-msi-b150-pc-mate-b150-2xpci-e-ddr4.html pewnie lepiej byłoby tą wziąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Dysk SSD mozesz podłaczyc pod złacze SATA i do domowego użytku to wystarczy. Dyski na m.2 szczególnie te obsługujące NVMe są znacznie szybsze ale też i droższe. Ten PC Mate to bardzo fajna choć niedroga płyta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczek87 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tylko powiem tak - budżet mam napięty już do granic możliwości - i niby to 100 zł to przy całym wydatku to pryszcz. Ale nie chciałbym już powiększać :) Bo myslałem że mój dysk SSD Samsung 850 będzie jakoś gorzej działał. Ale jak różnicy nie ma - a myślę, złączy mi wystarczą - narazie dysk i dvd to jeszcze 2 w zapasie. A drugiej karty graficznej nie będę miał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Oczywiście Twój wybór ale chyba pisałem o tym dużo wcześniej - biorąc na raty nie szczypałbym się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczek87 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zestaw dotarł. Boże przeskok z przegrzewającego się laptopa na nowego kompa to jak wygrana w lotto :) Dorzuciłem sobie jednak jeszcze HDD, żeby mieć spokój. I musiałem go sam podłączyć. Działa wszystko - ale mam pytanko. Nie byłem wstanie zasilania do dysku podłączyć kablem na którym był SSD i DVD podłączone. Podłączyłem więc kabel do zasilacza który mi zostawili do dysku i wszystko ok. Tylko pytanko - bo widzę, jest jeszcze jedno wejście na kabel w zasilaczu - a drugiego dodatkowego kabla nie mam. Widzę jeden minus karty mATX. Karta sieciowa jest bardzo blisko graficznej, ale myślę, że chyba nic się nie stanie. I pytanko - na górze obudowy mam dwa dodatkowe wentylatory które nie kręcą się. Myślicie, że one ruszają dopiero jak jest taka potrzeba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Sprawdź czy górne wenylatory są wogóle podłączone . Z tego co pisze na stronie Zalmana to wbudowany kontroler obrotów jest w stanie na raz kontrolować 2 wentylatory ( o ile dobrze to zinterpretowałem ) , choć równie dobrze może oznaczać że posiada on 2 kanały to kontroli wentylatorów i jednocześnie może kontrolować wentylatory podpięte do tych 2 kanałów - nie ma znaczenie czy to będą 2 , 4 ( jak w przypadku Z3 Plus) , 6 czy więcej wentylatorów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Te wentylatory powinny być podłączone przez końcówki 3pin do kontrolera który powinien być podłączony molexem do zasilacza. Pewnie nie połączyli właśnie molexa z kontrolera do zasilacza. Tapatapatap Z2 Edytowane 20 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczek87 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Wszystko już wiadomo. Rozłączone były te elementy w kwadracie. A co z tym dyskiem twardym? Może być podłączony osobno a nie na tej samej linii co SSD i DVD? I dlaczego wg was brakuje kabla?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...