mareczek87 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2015 Witam Próbuje jeszcze reanimować mojego laptopa. Grzeje się niemiłosiernie... Co mogę zrobić, żeby lepiej działał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Za wiele nie zrobisz. Wymień pastę, ewentualnie termopady. Rozbierz wentylator i go starannie wyczyść z kurzu. Czasami tam potrafi być nieźle zbity kurz zbierający się latami i to skutecznie redukuje skuteczność chłodzenia. Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Jeszcze nie widziałem XPSa bez thermopada na GPU. No poza tymi "naprawianymi" przez speców. Tak jak na powyższym obrazku. Zacząłbym od pogrzebania po sieci czy tam powinien być thermopad czy nie. Bo jeśli tak to twoja grafika lub mostek nie oddają ciepła do radiatora (pomimo tego kilograma pasty). -- edit -- A zresztą masz: z ifixit Widać jak byk że czegoś u Ciebie brakuje, co? ;) Więc od tego zacznij. 2-3mm (nie jestem pewien co będzie ok. Może 1mm, pytanie co było oryginalnie...) thermopad z allegro i odwzorować stan ze zdjęcia. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczek87 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 A jak bym wyczyścił te 3 miejsca i zamiast pasty zastosował termopady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Tam gdzie producent przewidział pastę, ma być pasta, tam gdzie termopad, ma być termopad. Jeśli masz tyle kurzu, co na zdjęciu wrzuconym przez Havoc to i spawanie radiatora do chipu nie pomoże ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczek87 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ok rozbiorę jeszcze wentylator - ale czyściłem już kiedyś więc wątpie, żeby miał tyle kurzu co na zdjęciu. Rozumiem, że w miejscach czerwonych mam dać pastę a w zielonych termopady? Ale jakie najlepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Pytanie kiedy i jak go czyściłeś . Bo jak go czyściłeś 6 m-cy temu albo nawet dalej to znowu może mieć tonę kurzu . Tak samo jak nie został dokładnie wyczyszczony tzn . rozebrany na czynniki pierwsze i dokładnie wyczyszczony z kurzu ( sprężone powietrze + pędzel / pędzelek ) . Do tego wentylator pracujący bardzo długo traci stopniowo swoją charakterystykę m.in. przez coraz bardziej wyrobione łożsyko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Rozumiem, że w miejscach czerwonych mam dać pastę a w zielonych termopady? Nie.Termopad ma być tam, gdzie go widać na zdjęciu w poscie #3, tj prawy dolny róg. Pozostałe chipy dostają pastę. Na jedno połączenie chip radiator stosuje się albo pastę albo termopad. Nie jedno i drugie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...