Skocz do zawartości
Pleps123

Gtx 690 czy 970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do wydania 1400zł i szukam w tej kwocie jak najlepszej karty graficznej.

Zastanawiam się czy kupić tą :

http://allegro.pl/geforce-gtx-690-jak-nowa-i5832683968.html

czy tą :

http://allegro.pl/asus-gtx-970-strix-dcii-box-idealna-bardzo-mocna-i5857567725.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gtx 980 10-20% szybszy od 970.

A tego gtx 690 odpuść sobie. Mimo, że jest mocniejszy od 970 to niestety to jest tylko sli z 680ek 2Gb vram na jednym pcb. Czyli jak to w sli vram się nie sumuje i zostajesz z 2Gb vram. Czyli już nawet takie gta V pomimo, że karta ma moc na ultra to będzie przycinało bo zabraknie pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o radeony to tu się ostro przejechałem odpalając moją ulubioną gre na starym r9 290 czyli total war attila, więc amd jest dla mnie stracone ;)

Znalazłem takie cuś :

http://olx.pl/oferta/asus-gtx-980-4gb-gtx980-ideal-gwarancja-CID99-IDb3bU1.html#477a8c48e3;promoted

Gościu pisze że może wystawić na allegro więc cena pewnie będzie 1950 zł, co o tym myślisz ?

Edytowane przez Pleps123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych?page=0,15

Ja w 980 nie zainwestowałem dzisiaj też tego bym nie zrobił a oferty na olx to zazwyczaj wałek. Lepiej weź 970 a potem ją wymienisz na Pascala z mala dopłatą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1800-1900 to opłaca się kupić, ale nie referencyjną 980kę czasami się trafiają. A ten referent jest jak dla mnie warty 1600-1700 pln. Bo jeszcze musisz liczyć się z wymianą chłodzenia na lepsze ~300pln bo inaczej suszarka straszna.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za nieco ponad 1500 zł masz nówkę ze sklepu GTX 970. Weź od ASUS'a lub MSI.  Daj sobie spokój z używkami 100-150 zl taniej.  Gwarancja może i jest, ale przy takiej róznicy cenowej brałbym tylko nówkę. 980 sobie odpuść, bo jest nieopłacalna nawet w cenie 1900 zł.

http://www.x-kom.pl/p/237343-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx970-4096mb-256bit-directcu-ii-strix.html

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra no może przesadziłem z tym ogromny ale na pewno większy niż jak bym kupił 970 .

I w woli ścisłości słabszy gtx wyniósł by mnie 1500zł a ten z olx nie aż tak wiele więcej bo 1950zł.

Ogólnie jestem zadowolony że wgl udało mi się sprzedać radeona r9 290 i to za 1050 zł co jest super osiągnięciem.

Edytowane przez Pleps123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio ceny 980 poszły w górę najtańsze nie referenty można kupić za 2200-2300 pln. A w przypadku gtx 970 to 1400-1500pln. Więc jakby nie patrzeć to cena 50% wyższa a wydajność ~15%.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 980 jest w zasięgu twojego portfela to możesz ją brać - jest bezsprzecznie mocniejsza od 970 i ma swoje plusy. Z punktu widzenia ekonomicznego niezbyt się opłaca, ale jeśli chodzi o wydajność, a nie stać cię na 980Ti to jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezsensu gledzisz tak o tej 970 że ma tylko 3,5 GB ramu co jest nieprawdą bo karta ma 3.5GB+0,5GB wolniejsze. Co daje nam w rezultacie 4GB!!  I ta karta miala, ma i będzie mieć 4 GB VRAM czyli de fakto tyle samo co GTX 980. Ale chyba każdy o kogo zdanie zapytałeś na tym forum radzi Ci brać 970 bo 980 jest zwyczjanie nieopalcalna.

Kolejna sprawa piszesz o tym ze te 4GB szybko sie zapycha znajdź mi tytul który zapcha Ci te 4GB jeśli grsz w FHD.

Póki nie przekorczysz Full HD nie masz nawet co marzyć o przekroczeniu 3GB VRAM i 970 mimo swoich ułomnych 0,5 GB (których na 99% nie zapełnisz).

Wypowiadasz sie w tej kwesti jak expert a założę sie że nie miałeś z tą kartą do czynienia.

Edytowane przez F10RJ4N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź sobie na pierwszy artykuł na portalu dotyczący AMD lub Nvidii. Znajdziesz pełno tam wpisów fanatyków co bronią AMD. Zwłaszcza MBE.    980'tka jest nieopłacalna. Albo 970 i dłuugo nic, albo 980Ti.  Trzeba było zostać z R9 290 i czekać na nowe karty od Nvidii.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi