Skocz do zawartości
AqUA24

Zepsuta plyta, brak obrazu i ciągłe bluescreeny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak zwykle przeprosze, jeżeli to zły dział, ale nie wiem co robić. Od wczoraj na komputerze co 5 minut podczas grania pojawiał mi się bluskrin IRQL NOT LESS OR EQUAL. Zignorowałem sprawę, bo poprzednio też raz na jakiś czas (co kilka miechów) mi się pojawiało. Pomyślałem, że to przez program który zainstalowałem (sterowniki do kinzu v2, ciągle mi myszkę rozłączało i pomagalo tylko wyjęcie z usb i wsadzenie znowu). Odinstalowałem i znowu to samo. Przeczytałem żeby przeczyścić rejest, zrobiłem to. Przeczytałem, że może to być przez nieaktualne sterowniki - to puściłem aktualizacje wszystkiego - stery od grafy ostatnie, aktualizacja biosu itd. Akurat podczas aktualizacji biosu prawdopodobnie (robiłem to przez liveuptade więc kilka rzeczy się robiło) złapałem kolejny blueskreen - jednak tym razem komputer nie odpala. Znaczy odpala, wszystko się kręci (dzień wcześniej sprawdzałem ramy, wszystko ok), jednak nie mam nawet obrazu na monitorze i po ok. minucie się komputer resetuje. Płyta to h81m e33 i albo jestem ślepy, albo nie wiem gdzie podpiąć speaker, więc nie mam jak sprawdzić ilości piknięć. Jednak z tego co mnie uczono, to gdyby to było coś innego to na komputerze powinno się pojawić chociażby logo msi, a dopiero potem błędy. Teraz nie wyświetla się NIC. Bateryjkę wyjąłem, też nic z tego. Moje pytanie jest: czy jest opcja, że to coś więcej niż płyta główna? Jeżeli nie to koszt samej płyty to ze 150zł to tragedii nie ma, jednak gorzej jakby to było coś więcej. Z góry dziękuję za wszelką odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawa to podanie pełnej konfiguracji. Dokładny model zasilacza. Jaka pamięć i w jakiej ilości. Potem możemy coś doradzić. Ram jak sprawdzałeś  ? Przełączałeś kość do innego slotu ? Jak nie to zrób to. I testuj każdą osobną jak masz jedną nić więcej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to ocz 600w bronze +80, płyta to msi h81m e33, ram to goodram 1333 2x4gb (sprawdzane kilka godzin memtestem dzień przed upadkiem, potem tez zamieniane i nic). Karta to msi gtx 960, procesor to i5 4440, dysk to jakaś toshiba no i ssd od samsunga evo. To chyba wszystko. Pytanie, czy można wymienić po prostu bios, czy trzeba całą płytę? I ile to może kosztować? I co z tymi bluskrinami :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi