jutjub Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Potrzebuję pomocy w zlozeniu komputera. 10000 pln to przewidywana kwota za samo pudło. Obudowa define r5 reszty nie jestem pewien. Na pewno SSD i dużo ramu (32gb). Używane programy: rhinoceros 3d, sketchup + vray, lumion 3d, auto CAD, photoshop, illustrator, czasem premier, Maxwell render, Ogólnie to programy architektoniczne, rendering z użyciem zarówno CPU (vray) jak i GPU (lumion). Szybki, sprawny i na lata. Nie mogę przekroczyć podanej kwoty ale mniej też nie mogę dać (warunki dofinansowania). Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Przy takim budżecie brał bym LGA2011-3 - I7 5820K + 4x8GB DDR4 3 000 mhz , do tego jakaś płytka - niestety tutaj ceny zaczynają się od 900 zł . Do tego albo pojemny SSD ( 500-512GB ) na SATA III albo SSD M.2 NVMe 256GB np. Samsung 850 EVO 500GB / Crucial MX200 500GB ( SATA III ) lub Samsung 950 Pro 256GB ( M.2 ) . Opcjonalnie wydajna karta do renderingu etc. GTX980Ti / Fury X - zależnie co bardziej się sprawdzi . Całość zasilana przez porządne PSU 650W z certyfikatem 80+ Gold ( opcjonalnie 80+ Platinum ) np. XFX XTR 650W / Seasonic G SSR-650RM 650W lub jak dostaniesz to EVGA Supernova G2 650W ( lub kupować prosto na stronie EVGA ) . Konstrukcje z certyfikatem 80+ Platinum - SilverStone Strider PlatinumSeries 650 W , Super Flower Leadex Platinum 750W, EVGA Supernova P2 750W , Be Quiet! Dark Power Pro P11 650 W . Drobiazki jak HDD 1+ TB ( WD RED lub WD Blue ) , Chłodzenie na procka ( Raintek Ereboss lub droższy Thermalright HR-02 Macho Rev. B ) , DVd/BR itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Konkretna propozycja (notabene zbliżona do tego co sugeruje reyden) Można jeszcze rozważyć zmianę pojemności/szybkości HDD i za ew. oszczędności faktycznie dobrać szybsze pamięci. Po prawdzie to w przypadku takiego zamówienia można by już negocjować wymianę pamięci na szybsze nadal mieszcząc się w 10k ;) Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Wojciech Spychała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zamiast WD Black wstawiłbym WD RED lub WD blue . MX200 w wersji M.2 to proteza bez NVMe , w tej cenie lepiej brać albo zwykłe SATA III - MX200 500GB albo Samsung 850 EVO 500GB lub dołożyć do Samsung 850 Pro 500GB , co wg. mnie jest średnim pomysłem . Jak już brać SSD M.2 to najlepiej Samsung 950 Pro / Samsung 951 - oba dyski mają już obsługę NVMe , wersja 256GB jest sporo szybsza od tej pokraki od Cruciala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Samsunga Samsung 850 EVO 500GB bym nie brał bo to TLC. Ale ten Crucial jak najbardziej :) Można oszczędzone 100zł dołożyć do karty Asusa/MSI albo do HDD 3TB (tu znowu powraca kwestia zapotrzebowania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Co z tego że TLC, 850 EVO to dobra i sprawdzona konstrukcja , do tego ma dłuższą gwarancję - 5 lat zamiast 3 jak MX200 . Choć MX200 w waszym sklepie wychodzi taniej i również warto go rozważyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Tylko tyle że czas dostępu do TLC jest o 50% dłuższy niż MLC - wiadomo ze w SSD to i tak są bardzo małe czasy - ale skoro jest droższy i mimo wszystko trochę wolniejszy to pozostaje jedynie kwestia gwarancji. Zaktualizowałem propozycję o powyższe uwagi - link ten sam - cały zestaw tam przekracza budżet, ale autor otrzymał indywidualną ofertę, która już praktycznie w budżecie się mieści :) Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Wojciech Spychała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jutjub Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Trochę czytam o procesorach i widzę że taki Intel Core i7-5930K duzo lepiej wypada w testach. W sumie poświęciłbym HDD 3,5`` (przełożę ze starego kompa) na rzecz własnie procesora... https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html ssd - chyba Samsung Evo? Co myślicie? Jeśli mógłbym prosić o korektę propozycji p. Wojciechu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Nawet w zlinkowanym przez ciebie teście różnica to 5% (nie powiedziałbym że to dużo lepiej), a w realnych zastosowaniach będzie to jeszcze mniej. Te procesory różnią sie jedynie taktowaniem - 200MHz bazowo i 100Mhz w trybie turbo. To na prawdę nie wartę dopłaty 900zł... Ale oczywiście mogę tak ofertę spreparować - choć aby zmieścić się w budżecie będzie trzeba nie tylko z HDD zrezygnować ale też gdzieś indziej dodatkowe 300zł wyłuskać... W kwestii SSD rozumiem że te 2 lata gwarancji jednak cię przekonały? Na PW poszła nowa oferta, wróciły pamięci 2666MHz CL15, wywaliłem HDD i zamieniłem SSD na Samsunga. Można jeszcze DVD wywalić jeśli nie potrzebujesz - wtedy będzie już bardzo blisko równych 10 000zł. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Wojciech Spychała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak wyżej - nie ma sensu dopłacać do I7 5930K , ma tylko wyższe takty - 200 mhz bazowo i 100 mhz różnicy w trybie turbo . Podkręcenie 5820K do zegarów 5930K to kilka sekund roboty , nie warto przepłacać za 5930K . Jak już dokładać do do 5960X - ma już 8 rdzeni a nie 6 , tyle że cena z kosmosu - prawie 5k zł w komputroniku . Jak potrzebujesz takiej mocy obliczeniowej to szukaj jakiegoś Xeona 8C/16T . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) 1 Procesor Intel Core i7-5820K LGA2011 64bit 3.3GHz 140W 15MB BOX (BX80648I75820K) 1789,00 zł 2 Płyta główna ASRock X99 EXTREME4, X99, QuadDDR4-3000, SATA3, miniDisplayPort, GBLAN, ATX 979,00 zł 3 Napęd Samsung SH-224FB - (SH-224FB/BEBE) następca modelu SH-224DB/BEBE 52,00 zł 4 Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX) 419,00 zł 5 Zasilacz XFX Black Edition XTR 650W Fully Modular 135mm 80+ Gold (P1-650B-BEFX) 429,00 zł 6 Obudowa SilentiumPC Gladius X60 Pure Black (SPC095) 273,85 zł 7 Pamięć GeIL DDR4, 4x8GB, 3000MHz, CL15 (GWW432GB3000C15QC) 1031,00 zł 8 Karta graficzna EVGA GeForce GTX980TI 6GB GDDR5 (384Bit) HDMI, 3xDP, DVI, BOX (06G-P4-4993-KR) 2969,68 zł 9 Dysk SSD Crucial MX200 500GB SATA3 (CT500MX200SSD1) 765,00 zł 10 Chłodzenie CPU Cryorig Ultimate R1 CR-R1A (CR-R1A) 301,00 zł 9008,53 z morele za pozostałą kasę brałbym jakieś fajne akcesoria [mysz klawa ] lub k. dzwiękową i głośniki lub dołożył do porządnego monitora [ albo kupił drugi ;) ] lub dołozył drugi komplet ramu ;) Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jutjub Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Hmmm z tym procesorem może faktycznie... Troche się nie znam na podkrecaniu procesorów w sensie że nigdy tego nie robiłem ale rozumiem że ściągnę sobie jakiś tam programik podkrece na wyższe taktowanie i nie muszę się niczym przejmować tak? Jakieś do tego potrzebuje lepsze chłodzenie? Wodne, czy to co zostało zaproponowane jest ok? Nie strace gwarancji na procesor przez to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 pełno jest poradników podręcania i nie jest to trudne gwarancji nie stracisz [zresztą sprzet jest taki że jak coś żle zrobisz to się po prostu nie uruchomi albo bedzie niestabilny jak przesadzisz z kreceniem - schodzisz niżej z taktowaniem i maszyna śmiga] chłodzenie już masz w zestawie podane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jutjub Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki. Tańszy procesor i więcej ramu uważam za dobry pomysł. Wjadę w 64gb. Pytanie bo wolałbym mieć 4x16gb niż 8x8gb. Z tego co widzę to np. w komputroniku są ale nie ma, w morele jest 1 sztuka, tylko na allegro są dostępne. Coś jest z nimi nie tak czy co? ;] Zależy mi na 3000 albo lepiej. Ponoć inwestycja w ram jest zawsze spoko. A miałem okazję podziałać na 32gb i czułem mega różnicę przy kopiowaniu modeli 3d itp. Jeszcze pytanie o zasilacz bo już jestem skołowany, na pewno chcę dobry, modularny. Ale 650W to nie za mało? Edytowane 17 Grudnia 2015 przez jutjub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 64GB to już sporo pamięci, a także znaczny koszt. Co więcej większość płyt x99 ma problem aby odpalić 4x16GB powyżej 2666MHz i może się okazać że będą musiały pracować z niższym niż nominalne taktowaniem. Jednak większym problem robi się cena - taki zestaw 4x16GB 3000MHz to juz koszt około 3000-3500zł - oznacza to w tym budżecie że praktycznie będzie trzeba zrezygnować z karty graficznej GTX980Ti i zejść do poziomu GTX970... Mocno bym się zastanowił czy wykorzystam jakkolwiek te 64GB (ramdisk może?) bo inaczej kiepska zamiana. Można rozważ ew. wzięcie 6x8GB (dodatkowe 2 moduły względem tego co w pierwszej propozycji) choć wtedy też bym szybszych niż 2800MHz nie brał bo i tak płyta szybciej ich nie uruchomi. Dodatkowo działały by wtedy w triple-channel zamiast quad-channel, różnica nie duża ale jednak jest :) Jedyne co to to udało by się zmieścić w budżecie bez przesadnych kombinacji - jedynie HDD by odpadł. Na PW zrobię ci za chwilę taką propozycję. Co do 4x16 u nas - nie ma problemu zamówić - czas oczekiwania około 7 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jutjub Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) trzeba zrezygnować z karty graficznej GTX980Ti i zejść do poziomu GTX970 Z gtx980ti nie zrezygnuje potrzebuje go bardzo do Lumiona... Trochę mnie zasmuciłeś. Myślałem, że da radę w ten sposób. A inna płyta główna wchodzi w grę? Ew. wrócę do opcji 32 gb... Ale mimo wszystko wolałbym wrzucić ten 1000 zl w sprzęt a nie w urządzenia peryferyjne. Pytanie w co zainwestować żeby miało to sens. Lepsza płyta? dysk twardy mam 2tb wd wprawdzie green ale jest... Ram do mnie najbardziej przemawia najbardziej szczególnie że wykresy są obiecujące Edytowane 17 Grudnia 2015 przez jutjub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Spychała Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 Niestety dla tych procesorów nie ma innych chipsetów. Można by rozważyć np. ten model (i zabrać dwa) co by wyszło około 2490zł, wtedy poza rezygnacją z HDD wybrać tańszą obudowę, tańszy model GTX980Ti i może by się udało nieznacznie tylko 10 000 przekroczyć. Alternatywnie tak jak wyżej pisałem - 3x2x8GB DDR4 2666MHz CL15 i wtenczas samo zrezygnowanie z HDD wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) nie kombinowałbym z kościami 16Gigowymi bo co z tego że bedziesz miał 4 wolne banki? zawsze można też sprawdzić liste obsługiwanych pamieci na stronie producenta płyty nawet jak beda chodziły wolniej niż te 3000 to i tak pewnie tego nie zauważysz [jakby miały iść niżej to można pokombinowac z nizszym cl ] - te 64 giga powinno zapewnić komfort dlatego może bym brał wolniejsze ale byle dużo :) 650W starczy z palcem w d....................e Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jutjub Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 nie kombinowałbym z kościami 16Gigowymi bo co z tego że bedziesz miał 4 wolne banki? zawsze można też sprawdzić liste obsługiwanych pamieci na stronie producenta płyty nawet jak beda chodziły wolniej niż te 3000 to i tak pewnie tego nie zauważysz [jakby miały iść niżej to można pokombinowac z nizszym cl ] - te 64 giga powinno zapewnić komfort dlatego może bym brał wolniejsze ale byle dużo :) 650W starczy z palcem w d....................e http://www.msi.com/product/motherboard/X99A-MPOWER.html#hero-overview "DDR4 offers higher volume sticks, this means larger memory configurations are possible up to 128GB." więc sam już nie wiem... wygląda na to że jest ok ale gdzie takie testy można znaleźć to nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...