Aracesh Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witajcie, Teraz opowiem wam moim zdaniem o ciężkim problemie który mnie spotkał. Zatem zacznę od wypisania specyfikacji komputera: Płyta główna: Ascrock z170 OC Formula Procesor: 6700K Ram: g.skill 3000 mhz 16 GB K.Graficzna: gigabyte 980ti gaming Dysk: ssd samsunga 500 i 250 Chłodzenie: kraken x61 I teraz moje pytanie. Procesor jest wsadzony do specjalnej płyty głównej która została zaprojektowana przez jakiegoś typa który ustalił specjalne tryby podkręcania. Problemem dla mnie nie jest podkręcenie go do 4.4 lecz chciałbym na 4.6 GHz i na ten prędkości staneło. Podczas użycia OCCT procesor jednak wymięka przez zbyt wysoką temperaturę na procesorze. I to jest bardzo dziwne ponieważ wentylatory kręcą się na 80% czyli bardzo wysoko. Temperatura płynu w środku wynosi 35 stopni gdzie procesora 70 stopni. Skąd taka wielka różnica ? Dlaczego płyn nie przyjmuje ciepła od procesora ? Użyłem najlepszej pasty przewodzącej jaka była dostępna na rynku, która wychodziła najlepiej w testach. Dlaczego ? Co do napięcia itd wszystko jest stabilnie aczkolwiek przedstawię wam wykres zrobiony przez OCCT który pokazuje, że w pewnym momencie chłodzenie tak jakby przestaje chłodzić i pozwala procesorowi na wskoczenie na wysoką temperaturę. Moje pytanie brzmi gdzie popełniłem błąd i jak mogę tego dziada jeszcze podkręcić ? dziekuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiem co napisałeś. 70C w OCCT to nie jest jakoś chorobliwie dużo. A na pewno nie może powodować throttlingu procesora. Niemniej jednak zapewne za wysokie napięcia są w tych profilach domyślnych wbite. Podkręcając nie korzystaj z tych profili tylko rób to ręcznie, wtedy samodzielnie możesz obniżyć napięcie. Odczytaj w jakimś programie ile orientacyjnie teraz płyta podaje na rdzenie CPU przy 4600 i potraktuj to napięcie jako wyjściowe, następnie ustaw ręcznie 4600 MHz i schodź w dół stopniowo z napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 Kolejny który łączy kompaktowe pseudo WC z tymi procesorami . Nic dziwnego że procek ma 70 stopni skoro jego konstrukcja dość mocno utrudnia przewodzenie ciepła na radiator/blok wodny - konkretnie glut udający pastę termoprzewodzącą znajdujący się pod IHS-em ( metalowa blaszka osłaniająca rdzenie procesora i całą resztę krzemu , glut znajdują się pod nią ) . Po prostu Intel stał się skąpy i przy okazji premiery procesorów serii Ivy Bridge zamienił bardzo dobry lutowany IHS ( lut miał znacznie lepszą przewodność cieplną ) na produkt pastopodobny który bardziej blokuje niż polepsza przekazywanie ciepła z rdzenia na radiator i dalej . Do tego dochodzi sama skuteczność WC w przypadku obecnych procków - jest mniejsza niż to co było kiedyś . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aracesh Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 1.360 V tyle procesor przyjmuje podczas pracy OCCT. Odczytane pomiary z programu CPU-Z. Dlaczego jeżeli procesor ma 70 stopni to płyn w obiegu ma jedynie 35 stopni ? Nie powinien trochę bardziej przyjąć temperatury ? Poza tym wzorowałem się na OC na tej płycie bo przeczytałem, że jest to płyta dedykowana pod tego procka. I to że Intel stał się skąpy też przeczytałem jak i również, że pod naciskiem ciężkiego radiatora potrafi się wygiąć co jest obelgą dla Intela moim zdaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) kupiłes wypaśny sprzet to i trzeba się teraz samemu pobawić a nie iśc na łatwiznę jaka pasta na procku i ile jej tam napchane jest? a intel doi ludzi na każdym kroku i gdzie się tylko da - taka filozofia Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian696 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Oc zawsze zalezy od sztuki i nic nie zrobisz bo pasta sie sprawdza dobrze ale do ok 70 W a Krakena o ile sie da to lepiej dac na 980ti a na i7 daj sobie fortisa 2 i bedzie gicio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 ciii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 a tak nas tu chłopak zabawiał ale jak mus to mus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...