Floyek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć, z mojej obudowy dobiegały dziwne dźwięki jakby piszczenia, wiec sprawdzałem wszystkie wiatraczki zatrzymując je na moment czy hałas ucichnie. Odziwo na karcie graficznej jeden z wiatraczków od chłodzenia (Windforce) wydaje te dźwięki. Karta graficzna - AMD HD 6850 GDDR5 z chłodzeniem Windforce Jak można by było to naprawić? Bo jedynym sposobem na "wyciszenie" pisków jest podkręcenie prędkości wiatraków do 100% możliwości ale wiadomo że wtedy też jest głośniej no i po co ma używać 100% skoro karta czasem jest w spoczynku. Myśle że pełna specyfikacja komputera jest tu zbędna. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Floyek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian696 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2015 Mozesz wlać nieco jakiegoś smarowidła i tyle .Moze pomoze na dłuzej na krócej . Nie wiadomo . Karta stara to i nie szkoda xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Masz 2 wyjścia - spróbować naprawić/poprawić sytuację smarując łożysko feralnego wentylatora ( bo to ono zapewne jest źródłem pisków ) albo montując całkiem nowe wentylatory 80 mm / 92 mm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 zwykle smarowanie pomaga na krótki okres ... możesz poszukać używanego accelero i zamontować+wolnoobrotowy wentyl 12cm możesz też kupić podobną spaloną kartę (allegro-uszkodzone) i zamienić może zdjąć ten plastik z wentylatorami i zastąpić (przywiązać, zapiąć sprzączkami) nowymi wentylami, 8 czy 9 nie polecam bo są raczej głośne, może jedna lub dwie dwunastki skręcone na 700-800obr. nawet jak będa wystawać to na plus wypychając ciepłe powietrze w górę do zasiłki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 U mnie stary ponad 10-letni wentylator na obudowie też wydawał ciągły, podobny do pisku dźwięk na odpowiednich obrotach. Zaaplikowałem mu odrobinę towotu po zdjęciu tej gumowej zatyczki na spodzie i od tego momentu uciszył się. Natomiast 1 z wentylatorów chłodzenia WF3 obracał z większym oporem od pozostałych przy pokręcaniu palcem. Zaaplikowałem mu trochę WD-40 przez szczelinę z boku (nie ma korka). Po niedługim czasie stwierdziłem że obraca się już porównywalnie lekko jak pozostałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 tylko w przeważającej większości wyciera sie łożysko, bądź trzpień, smarowanie pomaga na chwilę je uciszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Jak da się zdjąć wirnik, to można go nasmarować choćby i kremem do rąk, ale jest to raczej rozwiązanie na krótko. Ja bym zdemontował cały ten plastik z wentylatorami i zostawił sam radiator na karcie, a do niego przypiął paskami jakąś 120-kę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...