Skocz do zawartości
Floyek

Zacierający sie wiatrak na chłodzeniu GPU?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, z mojej obudowy dobiegały dziwne dźwięki jakby piszczenia, wiec sprawdzałem wszystkie wiatraczki zatrzymując je na moment czy hałas ucichnie. Odziwo na karcie graficznej jeden z wiatraczków od chłodzenia (Windforce) wydaje te dźwięki. 

Karta graficzna - AMD HD 6850 GDDR5 z chłodzeniem Windforce 217290.gigabyte-radeon-hd6850-1gb-256bit

Jak można by było to naprawić? Bo jedynym sposobem na "wyciszenie" pisków jest podkręcenie prędkości wiatraków do 100% możliwości ale wiadomo że wtedy też jest głośniej no i po co ma używać 100% skoro karta czasem jest w spoczynku. 

Myśle że pełna specyfikacja komputera jest tu zbędna. 

Edytowane przez Floyek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykle smarowanie pomaga na krótki okres ...

możesz poszukać używanego accelero i zamontować+wolnoobrotowy wentyl 12cm

możesz też kupić podobną spaloną kartę (allegro-uszkodzone) i zamienić

może zdjąć ten plastik z wentylatorami i zastąpić (przywiązać, zapiąć sprzączkami) nowymi wentylami, 8 czy 9 nie polecam bo są raczej głośne, może jedna lub dwie dwunastki skręcone na 700-800obr. nawet jak będa wystawać to na plus wypychając ciepłe powietrze w górę do zasiłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stary ponad 10-letni wentylator na obudowie też wydawał ciągły, podobny do pisku dźwięk na odpowiednich obrotach. Zaaplikowałem mu odrobinę towotu po zdjęciu tej gumowej zatyczki na spodzie i od tego momentu uciszył się. Natomiast 1 z wentylatorów chłodzenia WF3 obracał z większym oporem od pozostałych przy pokręcaniu palcem. Zaaplikowałem mu trochę WD-40 przez szczelinę z boku (nie ma korka). Po niedługim czasie stwierdziłem że obraca się już porównywalnie lekko jak pozostałe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak da się zdjąć wirnik, to można go nasmarować choćby i kremem do rąk, ale jest to raczej rozwiązanie na krótko. Ja bym zdemontował cały ten plastik z wentylatorami i zostawił sam radiator na karcie, a do niego przypiął paskami jakąś 120-kę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi