slovik Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam, Szukam informacji jaką kartę graficzną kupić pod płytę ASUS p5q-e? Jestem laikiem bo już dawno się nie interesowałem co i jak w sprzęcie. Krótko opisze co się stało. Chciałem dołożyć RAM-u do starego kompa nie udało się bo bebechy są z byt stare. Chciałem kupić zestaw (płyta główna,procek i ram), okazało się że kolega z pracy ma do odsprzedania części bo coś mu padło i komp stoi. Komputer przywiozłem do siebie. Okazało się że grafika padła (włącza się wiatraczek na maksa i tyle,sygnał nie idzie do monitora - karat ATI RADEON HD 4870 512 MB) Wymieniłem gfikę na swoją starą NVIDIA GeForce 8500 GT PCI-e 512 MB TV-OUT DVI. komputer się uruchomił i wszystko było by ok gdyby nie "blue screen" ( pojawia się w różnych sytuacjach po różnym czasie działania kompa) Nie wiem czy dedukcje mam dobrą? w kompie zmieniłem tylko dysk ( komputer dostałem bez dysku) i grafikę. Odłączyłem swój dysk i podłączyłem nowy na który od nowa wgrałem system, blue screen znów się pojawił. Wiedz podejrzewam że chodzi o grafikę, że nie jest kompatybilna z płytą główną. Stąd moje pytanie, jaką grafikę do płyty ASUS p5q-e w przedziale 200-400 zł mogę kupić? chodzi mi głownie o gry i to nie te najnowsze. Specyfikacja: płyta: ASUS p5q-e RAM: DDR2 800 2x1 GB I 2x2 GB procek: Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX zasilacz: OCZ StealthXStream 600W ATX SLI PSU garfika która padła: PowerColor ATI Radeon HD4870 512MB DDR5 256bit PCI-E TV/2xDVI HDD: IBM 160 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 BSOD nie zawsze musi być związany z grafiką. Poczytaj poradnik na tym forum jak odczytać minidump i wklej log na forum. Możłiwe że jakaś apka to powoduje. Może jakiś syf w komputerze. Może problem z pamiecią RAM, więc zacząłbym od testów tychże pamięci. Powiedzmy odłącz wszystkie i podłącz jedną 2GB. Jak dalej będzie Blue screen spróbuj następną w innym slocie. Potem następna w jeszcze innym slocie. Potem możesz spróowac na innej grafice. Aktulizacja BIOS płyty. Wyjecie bateryjki na 30 sekund z plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...