Heisenberg Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam! Zwracam się do was, moi drodzy z zapytaniem. Otóż zakupiłem dysk SSD, na którym mam zamiar zainstalować WIN7. Obecnie działam na HDD podzielonym na trzy partycje. C - System, D oraz E - magazyny danych. Po zainstalowaniu systemu na SSD mam zamiar usunąć partycję C z dysku HDD i powstałą pojemność [70GB] "dodać" za pomocą jakiegoś partition managera do którejś z partycji z danymi. Pytanie: Czy jak zainstaluję system na SSD nie będę miał później problemów ze sformatowaniem partycji systemowej z HDD? Dodam, że na obu dyskach będzie ten sam system. Czy nie będzie problemu z wyborem odpowiedniego systemu [tego na SSD] przy rozruchu PCta? Proszę jeszcze o pomoc odnośnie Partition Managera. Który jest najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 A czemu mają być problemy. Wybierasz bootowanie z dysku SSD i uruchamia się system. Potem tylko formatujesz pod nowym systemem partycje z dysku HDD i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Wszystko powinno być git. Widzę to tak: stawiasz Win7 na SSD (na czas tej operacji odłącz twardego; bootloader ;)), po fakcie podłączasz i modyfikujesz partycje przy użyciu gparted (przykładowo Linux Mint z pendrive'a). :) Powodzenia! @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heisenberg Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Powiedzcie mi jeszcze który system lepszy do netu, filmów i muzyki? Gry mnie nie interesują. Win10, czy Win7 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Linux. Taptaptap Mlais M52 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heisenberg Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Jeśli Linux to jaki? Wiem, że są jakieś Minty, Ubuntu, czy Fedora. Jak to będzie z magazynami danych z HDD, skoro działają w WIN7. Jak sformatuję tą partycję C z HDD o której pisałem? To by było w porządku? Jak ze sterownikami? http://www.linuxmint.com/download.php Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Heisenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Masz bana na google czy jak ? Szczerze jak zadajesz takie pytania to wątpię byś ogarnął jakąkolwiek dystrybucje pingwina. Zainstaluj po prostu Win10 i tyle.. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 MBR + NTFS powinno być normalnie widoczne pod dowolnym linuxem . Nie wiem jak GPT z Win8.x czy wyżej . Co do samych danych - zdjęcia , filmy i dokumenty będą widoczne i powinno się je normalnie dać odczytać . To samo reszta danych nie windowsowych , co innego pliki .exe czy inne ściśle związane z MS windows . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Linux Mint jest bardzo dobrą dystrybucją. Po instalacji wszystko działa, gra , odtwarza, trąbi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...