imoii5 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2015 wa całej pamięci RAM Witam , ostatnio zauważyłem że w moim komputerze mam 6GB ramu łącznie (2x2 i 2x1) Kingston , gdzie w systemie pokazuje , że mam 3GB ramu (nie tak jak dużo jest postów na googlach czyli : 6gb (dostepne 3G). Dziwne jest to , że gdy włożyłem 1 kostke 1Gb wykryło 512mb, gdy włożyłem 2gb wykryło 1024mb, za każdym razem wykrywa połowę. Czego to może być wina, myślałem, że systemu bo miałem 32bit, zainstalowałem 64bit Win7 Home premium i nic. W biosie ustawiłem opcję Memory remap, ale nic nie dało. Płyta główna : Asus p5b Procesor : intel core 2duo E4600 2,4ghz Grafika : Gigabyte Geforce Gt440 Proszę o pomocOczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Sprawdź czy we właściwościach mój komputer masz napisane "Zainstalowana pamięć 6GB (dostępne: 3GB)" Jeśli tak to spróbuj połączyć kości pamięci o różnej wielkości w slotach dualchannel, tj w kombinacji 2gb+1gb, 2gb+1gb Edytowane 23 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Może być też tak ze mobo obsługuje pamięci jednostronne. A ty masz kości dwustronne. Z drugiej drugiej strony sprzęt aż tak archaiczny nie jest, a to problem który obecnie nie powinien mieć miejsca. Podaj dokładne oznaczenia pamięci Edytowane 24 Grudnia 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 Kingston sprzedawał komplety pamięci (po dwie kości) gdzie na pojedynczej kości była napisana wielkość kompletu. Niewykluczone, że taka sytuacja jest u ciebie. Np. tak jak tutaj na kości masz na obu kościach napisane KHX6400D2K2/2 i właśnie to "/2" oznacza, że cały zestaw ma 2GB a nie jedna kość. Podaj dokładne modele posiadanych pamięci to łatwo się to zweryfikuje. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imoii5 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2015 Tak więc, przepraszam wszystkich za moją nieobecność. Gemtin1 : Jest napisane : Zainstalowana pamięć ram : 3GB Przed ustawieniem opcji memory remap w biosie było : 3GB (Dostępne 2.87GB) Kości są ułożone w takiej kombinacji. Heathen i bender: coś czuje , że bender może mieć racje , już podaje z Cpu-z : Slot 1 , 3 : DDR2 512mb PC2-5300(333Mhz) Slot 2 ,4 : DDR2 1024mb PC2-5300(333Mhz) Czyli wychodzi na to, że cały zestaw, mimo że na kości jest napisane 2Gb ma 2Gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...