Skocz do zawartości
WarpBlade

Mam Problem POMOCY !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Wszędzie szukałem pomocy i w końcu trafiłem na wasze forum moze ktoś tu mi pomoze :) jestem Takim małym lajkonikiem i samoukiem jesli chodzi o sprawe Komputerów i w końcu rozwikłałem odwieczny problem mojego PC mam źle wgranego biosa na Płyte Główną męczyłem sie z tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>em az rok w końcu zaczełem pytać i mam zamiar wgrac tego biosa na nowo a nawet nowszą wersje ale jeszcze nie wiem jak mam sie za to zabrać moze ktos z was mi pomoze mam juz sciągnienty AWDFlash.exe i nową versje biosa na moją płyte główną 75kavq11.bin

Moja płyta główna to SOLTEK SL-75KAV/75KAV-X

Czy ktoś z was poda mi instrukcje co zacząć robić ?? Z góry dziękuje !! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja biosa jest chyba w FAQ.

Kopiujesz te pliki do katalogu np. C:BIOSUPD.

Uruchamiasz ponownie komputer, po czym za pomoca klawisza F8 wchodzisz w menu startowe Windows. Wybierz Tylko wiersz polecen.

Nastepnie wejdz do zalozonego katalogu komenda cd biosupd

i wydaj polecenie AWDFlash 75kavq11.bin... dalej nie wiem, bedziesz musial postepowac z tym co ten AWDFlash ci pokaze. Sam mam AMI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca. Po uruchomieniu awdflasha musisz podać ścieżke dodtępu do pliku z biosem. Czyli c:biosupd75kavq11.bin. Zrób sobie kopię zapasową. I uważaj na litery często zdaża się że masz zamienione "z" z "y". Wtedy yes to niekoniecznie y. Wciśnij "z"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz bios awd nie jest to takie trudne jak sie wydaje tylko trzeba zrób tak

1 wrzucasz bios na c: wrzucasz też awd.exe

2 przechodzisz do trybu ms-dos (robisz to jak chcesz startową dyskietką lub z lewym ctrl podczas uruchamiania sie windy )

3wchodzisz na c:

4przyjmijmy że bios nazywa sie 123.bin a program awd.exe

5uruchamiasz awd i zapisujesz stary bios (czasami dobrze mieć orginał)

6wracasz na c: i piszesz (c:awd.exe(SPACJA)123.bin

!!!bardzo istotne jest żebyś dodał rozszerzenie biosu ponieważ niektóre są bin,niektóre rom, po za tym jak nie podasz to ci powie że brak pliku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz nie kady sie urodzil z ciemiaczkiem przyrosnietym do klawiatury... ;) A Xp ma juz polski uklad klawiatury w tym pseudo dosie wiec mozna sie pomylic. ;) Programik wtedy wroci do lini komend i wszystko od nowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo niektore(wszystkie chyba) plyty maja ze wgrywsz plik a BIOSEm na czysta dyskietkę i pozniej ALT+F2 czyli Enter to AWDFLASH i automatycznie zapisuje, ale hcyba kopii nie robi. Ja przegrałem na dyskietkę AWDFlash i nowy bios - pozniej uruchomilem przegralem se kopie i ... SUCCESS

PS. Flashowalem BIOS z nudów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi