ArTmol Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 Cześć. Potrzebuję jak najlepszego w tej cenie dysku SSD 120-256GB. Na dysku będzie system + kilka potrzebnych na co dzień programów. Myślałem nad Samsung 850 Evo 250GB, Crucial BX100 250GB, Plextor M6S 128GB, Sandisk Ultra II 240GB lub Kingston V300 120/240GB. Który z nich będzie najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Zdecydowanie Samsung 850 EVO. Kingstona V300 w ogóle nie bierz pod uwagę i odradzaj innym. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 Z tych SSD to zdecydowanie Samsung 850 EVO - dobra i sprawdzona konstrukcja , do tego w miarę tania . Kingstona sobie w ogóle odpuść - nie dość że to padaka na badziewnym kontrolerze to do tego jest szansa że trafisz że ma asynchroniczne pamięci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArTmol Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 A co powiesz jeszcze na temat Patriota? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 A co powiesz jeszcze na temat Patriota? Tutaj http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/nie jest polecany, więc raczej omijać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) 850 EVO będzie najwydajniejszy i najpojemniejszy w tej cenie. Czyli najbardziej opłacalny w tej chwili. Tak jak Klaus słusznie zauważył ja bym sobie darował. Masz to opisane na pierwszej stronie tematu o SSD. Cytuje: Uwaga dyski z asynchronicznymi pamięciami i kontrolerem SandForce! OCZ Agility 3, Corsair Force 3, Kingston V+200, Patriot Pyro, niektóre modele AData... Ten test powinien wyraźnie uzmysłowić jak dużą pułapką są takie konstrukcje, i jak dalekie są osiągi od deklarowanych przez producenta. Zdecydowanie odradzamy takie dyski!!! Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Devil 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArTmol Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) A gdybym zdecydował się jednak na 128GB to co będzie lepsze w tej cenie? Jednak nie chcę takiej sytuacji że podacie mi dysk za prawie 300zł gdzie dokładam 50zł i mam 250GB z lepszymi wynikami. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez ArTmol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Jeśli chcesz zaosdzędzić i wziąć o połowę mniejszy dysk to myśle że Sandisk Plus: http://www.ceneo.pl/35800386;0280-0.htm#tab=click_scroll Dość niezły stosunek ceny do pojemności i dość przyzwoita wydajność. Z nieco droższych masz jeszcze Made In Poland czyli GoodRam C100 ;) : http://www.ceneo.pl/25913068 Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 A gdybym zdecydował się jednak na 128GB to co będzie lepsze w tej cenie? Jednak nie chcę takiej sytuacji że podacie mi dysk za prawie 300zł gdzie dokładam 50zł i mam 250GB z lepszymi wynikami. Niemal każdy `250GB będzie wydajniejszy od 128GB. Nie ma sensu kupować tych malych na dzień dzisiejszy bo to pseudo oszczędność. Szedłbym w to http://www.ceneo.pl/37691346;0280-0.htm#tab=click_scroll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 ja bym troche poczekał, po tej świątecznej gorączce ceny powinny zlecieć o parę dych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArTmol Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Kupiłem Samsung 850 Evo 250GB. Nie chcę zakładać nowego tematu więc pozwolę sobie tutaj to napisać. Poprzedni dysk WD 1TB miałem podzielony na System 150GB, Gry 350GB i 500GB na Download. Przy instalowaniu systemu gdy chciałem usunąć partycję 150 i 350Gb i ją połączyć w jedną przy tworzeniu nowej partycji ~500GB wyskoczył mi komunikat Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT. Wcześniej miałem Windows7 i z tego co kiedyś o tym czytałem to po prostu Windows 7 gryzie się z Windows 8+ i dlatego taki komunikat wyskoczył (nie wiem czy to prawda) i pierwsze co mi przyszło na myśl to formatowanie tego dysku download gdzie miałem wszystkie instalki, gry itp. przygotowane na nowy system. Po formatowaniu rozdzieliłem te 1000GB na pół i przeszło normalnie. Ale dalej mnie nurtuje pytanie czy to było tylko jedno rozwiązanie? Gdy ściągam na dysk talerzowy np. sterowniki czy coś i chcę uruchomić instalację to tak jakby zawiesza się system i czeka aż ten dysk talerzowy się uruchomi. Czy mogą te zawieszenia mieć coś wspólnego z tymczasowym podłączeniem SSD kablem ATA do SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 No jak dysk talerzowy przechodzi w stan uśpienia to potrzebuje czasu na wybudzenie. Normalne po przesiadce na SSD - wcześniej się na to nie zwracało uwagi ;) Ewentualnie wyłącz usypianie dysków jak ci przeszkadza to. Swoją drogą jestem ciekaw jakim cudem podłączyłeś SSD za pomocą ATA :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArTmol Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 To trochę dziwne bo na tym kablu (niby taki sam jak SATA) i wszędzie pisze ATA. Mógłby ktoś powycierać litery? :D Zamówiłem taki SATA III http://www.mediaexpert.pl/pozostale-akcesoria-komputerowe/kabel-natec-sata-data-iii-nka-0615-50-cm-,id-309511 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nie ma czegoś takiego jak kabel Sata III. To opis czysto marketingowy. WSZYSTKIE te kable są SATA a standardy I, II, III określają wyłącznie dysk i kontroler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Chyba nie o to mu chodzi. Na kablu masz napisane ATA ale przed tym ATA gwarantuje Ci że jest napis Serial co łącznie ta w skrócie SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ogólnie trochę wyjaśnień nie zaszkodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...