angry Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 Sprzęt to ASUS R500VD-SX573HDysk ok. 100GB, wydajny, ale nie za drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Jak masz śrubokręt to musisz wykręcić aż 6 śrubek. Najlepszy z najtańszych: http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-plus-120gb-sata3-sdssda-120g-g25-732146/ Stary dysk polecam wsadzić do obudowy na dyski 2,5 cala na usb, koszt 15zł- tutaj najczęściej są 2 śrubki. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 Można, np Plextor M6S http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Miłej lektury. Owszem, czasem może coś gryźć się, ale... powinno to działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 Obecnie w każdym lapku można zamontować SSD , to samo tyczy się konstrukcji z przed kilku lat - tam gdzie jest gniazdo typu SATA . Niektóre lapki mają miejsce na dodatkowy dysk ,w innym przypadku SSD idzie w miejsce obecnego HDD ,a ten jest montowany albo we wnęce na DVD ( za pomocą specjalnej kieszeni ) albo tak jak mówi GetMetin1 włożyć w zewnętrzną kieszeń USB i używać jak dysku przenośnego . Rozwiązanie z HDD w miejscu HDD jest lepsze jeżeli chodzi o szybkość zapisu/odczytu ale tracisz możliwość odczytu/zapisu płyt CD/DVD . Z dobrych i tanich SSD to np. wspomniany Sandisk Plus czy Transcend SSD370 128GB , wymieniony wyżej Plextor to też dobry SSD choć drogi - 275 zł w morele ( vs. 230 zł za SSD370 i 200 zł za Sandiska ) . Generalnie masz lapka z dobrym chipsetem dla SSD - praktycznie każdy SSD będzie działał dobrze i szybko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) tak jak mówi GetMetin1 włożyć w zewnętrzną kieszeń USB i używać jak dysku przenośnego . Co ja jestem jakaś reklama namawiająca do grania w Metina ? :wink2: Edytowane 27 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angry Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki. Chciałbym zachować też HDD (jednak trzymam na nim sporo plików, filmy, zdjęcia itd.), z odtwarzacza DVD korzystam rzadko, ale korzystam). Tak żeby wszystko działało i dało się zainstalować na nim Windows (7 lub 10) itp. A inni producenci, np. Kingston, A-Data, GoodRam, Sandisk Edytowane 27 Grudnia 2015 przez angry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) W taj cenie warto wziać najtanszy w miare wydajny. Bo laptop i tak bedzie nieco ograniczal wszystko powyzej. W przypadku lapkow wydajnosc bywa czesto niższa. Stad pomysł na ten Sandisk bo jest najtanszy. Potem ew GoodRam CX100 za ok 230 zł. Plextor to już wyższa półka ;) Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angry Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Potem ew GoodRam CX100 za ok 230 zł. GoodRam CX 100 to przecież słabizna. Dobra to była seria C100. Coś się nagle zmieniło? Na Morele.net w komentarzach ludzie piszą, że te dyski padają bardzo szybko. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Tyran6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Tak chodziło mi oczywiście o C100 bez X. Nie wiem czemu ten wipisałem. Polecałem na podstawie listy z tego działu: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ CX jest za 199 zł to oczywiście mi chodziło o ten model C100. W morele obecnie go nie mają: http://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-c100-120-gb-sata3-ssdpr-c100-120-602910/ Jest jeszcze tu w podobnej cenie: http://bino.pl/goodram-c100-120gb-sata3-2-5-500-360mb-s.html Chociaż myśle że ten Sandisk będzie ok. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mam tego Sandiska (kupiłem na promocji za 179 zł) i działa pod Sata II z zainstalowanym Linuxem. Nie robiłem na nim żadnych testów, ale codzienne użytkowanie to bajka w porównaniu do standardowego HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...