Skocz do zawartości
Cichy83

Weryfikacja zestawu za 2800 + pytanie o zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bazując na comiesięcznym zestawieniu przygotowałem sobie zestaw. Używam linuxa więc tylko nVidia wchodzi w grę. Mam zamiar wykorzystać zasilacz i dysk twardy ze starego kompa. Planuję kupić w morelach bo montaż jest za darmo.

Zestaw:

Monitor AOC i2269Vwm - 539
Procesor Intel CORE i5-4460 - 845
Obudowa SilentiumPC Brutus M25 - 159
Karta graficzna Gigabyte GTX960 Windforce 4GB - 969
Pamięć Crucial Ballistix Sport, 2x4GB - 175
Dysk SSD GoodRam CX100 240GB SATA3  - 339
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H-A - 259
Napęd LG - 50

Łącznie to 3335 zł. Nie bardzo mam możliwość, żeby przekroczyć tę kwotę. Komputer składam z myślą o grach (chociaż to linux).

Nie wiem czy mój zasilacz do tego pasuje, bo ma już kilka lat (wtyczki itp). Model to: OCZ500SXS. Zdjęcie tabliczki: http://imgur.com/UrpoZ0U

Proszę o sprawdzenie tego zasilacza i ewentualne sugestie odnośnie zestawu. Mam zamiar kupić to jeszcze przed sylwestrem albo w pierwszym tygodniu nowego roku. Spodziewacie się jakichś obniżek? Może warto trochę poczekać?
Jeszcze kwestia monitora, wybrałem go sortując po cenie i matrycy. Może jest coś lepszego w zbliżonych pieniądzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze poczekaj z 2 tygodnie, ceny po świętach powinny trochę spaść... 969 zł za GTX 960, który niedawno kosztował 800 z groszami..to trochę lipa. Sam czekam, bo liczę na spadek cen po okresie świątecznym. Swoją drogą morele.net powinno trochę te ceny opuścić, bo te ceny w porównaniu z cenami zalecanymi przez producenta to śmiech na sali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to poczekaj aż cena Samsunga 850 EVO 250GB wróci do normy - obecnie kosztuje ~400 zł a jakiś czas temu kosztował 345 zł.

Ew. kup SSD gdzie indziej np. w proline.pl czy x-kom.pl - w pierwszym Samsung kosztuje 345 zł a w drugim 359 zł .

A to sporo lepszy SSD niż Goodram CX100 , do tego ma 5 lat gwary zamiast 3 .

Co do PSU - OCZ SXS to generalnie była dobra konstrukcja , oryginalnie dysponował mocą 481W ( na linii +12V ) .

Co do okablowania - SXS 500W miał 3xSATA , 1x PCI-E 6pin i 4x Molex 4pin .

Z tego co widzę w sieci to do zasilenia GTX960 z reguły potrzeba kabla PCI-E 6pin , choć są też wersje zasilanie przez Pcie-8 pin jak i 2x6pin .

W twoim przypadku potrzeba 6pin + 8pin , 6pin masz w zasilaczy - dla 8pin musisz użyć przejściówki 2xmolex na PCI-E 8 pin .

Nowy zasilacz dał by radę z zasileniem tej karty ,twój obecny - zależy ile ma lat i w jakim stanie jest jego elektronika .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Ram i SSD zmieniam zgodnie z sugestią, no i kupię ten zasilacz. Może poczekam ten tydzień. Będzie aktualizacja zestawów i może te ceny rzeczywiście trochę spadną.

Jeszcze jedno pytanie: czy zasilacz Thermaltake TR2 450W  będzie OK?, czy lepiej iść w droższe sprzęty np EVGA : 500B  albo Thermaltake Smart SE Modular 530W? Nie podkręcam itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi