Skocz do zawartości
eaglegb

msi gtx 960 gaming 2g - użycie karty w grach w 9%.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 2 dni temu grałem w gta online i wszystko było dobrze, gta chodziło na stałym 50 fps na bardzo wysokich. Wczoraj gdy się obudziłem postanowiłem włączyć pc i trochę pograć, lecz gdy wszedłem do gry, miałem 25 fps, nie wiedziałem co się stało, wnerwiłem się i usunąłem gta. Teraz zainstalowałem CS;GO, dałem sobie wszystko na najwyższe, co się okazało mam 12 fps. Moje zdziwienie było ogromne. Odpaliłem MSI Afterburnera, a użycie GPU było na 9%. Wie ktoś jak to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

Ta I CO IDZIESZ DO LEKARZA I CO ON ROBI ZAGLADA CI W KAŻDA DZIURE .

A jak nie wierzysz w lekarzy to idz do jasnowidza lub znachora

Edytowane przez damian696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

damian696 - nie wytrzeźwiałeś jeszcze po świętach, czy jak? :)

(skłonności zaglądania w każdą dziurę nie skomentuję)

Do sprawdzenia dwie rzeczy:

* czy temperatury cpu/gpu są ok? (zdarzają się padnięcia wentylatorów),

* czy nie masz jakiegoś szkodnika, jadącego po procesorze (wtedy na grafikę zostaje niewiele i użycie po kilka-kilkanaście procent) - na początek MBAM, potem FRST.

Edytowane przez rzymo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ok, możesz zmienić na wysoka wydajność i spróbować ale to nic nie zmienił. Co innego gdybyś miał tam ustawione oszczędzanie.

Zainstaluj starsze sterowniki do karty, podczas instalacji będzie opcja "wykonaj czystą instalacje", zaznacz ją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

Skoro ma 100% cpu  to przecież widac ze go podgryza wirus anie plan zasilania gash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ok, możesz zmienić na wysoka wydajność i spróbować ale to nic nie zmienił. Co innego gdybyś miał tam ustawione oszczędzanie.

Zainstaluj starsze sterowniki do karty, podczas instalacji będzie opcja "wykonaj czystą instalacje", zaznacz ją.

Dałem wyoska wydajność, O DZIWO użycie gpu skoczyło na 58%, lecz to wciąż za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma 100% cpu  to przecież widac ze go podgryza wirus anie plan zasilania gash

Z tego co napisał nie wynika że procesor ma ciągle użycie 100% skoro temperatura to 30 stopni

Skoro było to dla Ciebie takie oczywiste to trzeba było napisać i zasugerować skanowanie albo pokazanie zużycia gash

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian696

To czytaj ze zrozumieniem odsyłam do postu autora .A jesli napisał i jest tak jak pisze to wirus i tyle . Wiedza z poziomu  4 latka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek użycia GPU może być powiązany raczej z planem zasilania, ale tu raczej objawiało by się to spadkiem taktowania i to też warto przejrzeć. Czyli wszystkie wykresy w MSI Afterburner.  Można też spróbować wgrac oryginalny bios do karty na nowszy. Spróbować przełączyć karte do drugiego slota PCI-ex jeśli masz lub przetestować ją  u kogos tak by mieć pewnosć że to sama karta jest problemem, a nie soft/system/sterownik.  Wątpię by to był jakiś wirus czy co innego. To raczej by miało wpływ na prace procesora. By się upewnić załatw sobie Crysis 3. Ustaw wszystko na max i odpal mapę Welcome to The Jungle. Pograj 5 minut i zobacz jak tam będzie użycie CPU i GPU. Po wyjściu jak użycie CPU z 80-90 (zależy jaki to procek) spadnie do prawie że 0 to znaczy że tylko i wyłącznie problem jest z GPU, a nie CPU.

No i najważniejsza sprawa.  Podaj pelną konfigurację komputera. Dokładny model płyty , procesora i zasilacza.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź z cpu-z czy karta graficzna pracuje w trybie pci-e x16 @ x16 czy może x1.

Kuknij też w cpu-z czy są widoczne 4 rdzenie, 4 wątki.

Kuknij też w cpu-z czy są widoczne 4 rdzenie, 4 wątki.

a niby czemu 4 rdzenie, podaj może konfigurację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować więc pełne usunięcie sterowników i użycie DDU:

http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

I świeżą instalację na nowo z zaznaczonym czysta instalacja. Wgraj sterowniki  358,87. Ja na tych obecnie działam. Tak tylko w celu sprawdzenia czy może nie masz coś w sterach namieszane.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wiem że jest tam ta informacja. Byłem zawsze pewien, że GPU-Z podaje aktualne ustawienie PCI-Ex.  Post został odrazu edytowany bo połapałem się o którą opcje chodzi. Tylko dopisałem co nieco do poprzedniego. My mistake ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi