sandkappa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2015 Chciałbym prosić o radę w sposobie połączenia i wyborze urządzenia, które pozwoli mi na stworzenie sieci gościnnej zabezpieczonej hasłem i odrębnej od sieci domowej. Moja obecna konfiguracja: Neostrada do 80Mb + IPTV + Telefon VoIP (docelowo mają jeszcze przenieść numer stacjonarny na łączu telefonicznym z Netii). Realna prędkość internetu to 19.5 Mb (na marginesie czy to oznacza, że mogę reklamować usługę jeżeli w umowie jest od 20 Mb?) Sprzęt: Funbox (chyba Sagemcom F@st 5310) Sieć domowa: PC Desktop system Win10 64bit Home kablem Ethernet SmartTV Panasonic kablem Ethernet Smartfony via WiFi W drugiej sieci (gościnna) będzie laptop i smartfony via WiFi. Rozumiem, że są dwie możliwości. Jedna to zastąpić modem-router od Orange własnym, który obsłuży te same usługi (VDSL, IPTV, VoIP). Druga to zostawić Funbox jako modem i dodać do niego router. Która opcja w moim przypadku będzie lepsza (i/lub tańsza) tzn. zapewni prędkość internetu poprzez kabel oraz jakość HDTV (IPTV) na podobnym poziomie co Funbox oraz umożliwi stworzenie sieci dla gości z hasłem?(szybkość w gościnnej WiFi mniej istotna). Dodatkowy atut to bezpieczeństwo sieci. Proszę doradzić, który router zaspokoi te potrzeby. Wstępny wybór padł na: TP-Link TD-W9980. Nadmienię, że Orange zamierza kłaść w mojej okolicy światłowód więc byłoby dobrze jeśli nowy sprzęt będzie mógł pracować w tej technologii (data nie jest znana więc nie jest to w tej chwili niezbędne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 "realna" prędkość sprawdzana na wi-fi czy na kablu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandkappa Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) "realna" prędkość sprawdzana na wi-fi czy na kablu? Na kablu w speedteście. W firmware routera pokazuje 25 Mb/s - skąd taka różnica? Poczytałem więcej na temat routerów VDSL i nie wygląda różowo obsługa przez nie IPTV. Wyjściem wydaje się być AP połączony z funboxem przez WiFi. Jakie Access Pointy polecacie? Ważna jest jedynie obsługa guest network zabezpieczonej odpowiednim hasłem. Nie zależy mi bardzo na szybkości internetu w tej sieci gościnnej. Bardziej bezproblemowa konfiguracja, stabilne działanie i dobra współpraca z funboxem. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez sandkappa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zobacz jeszcze Rutery TP-LINK Archer D5 i D7 wyglądaj ciekawie sam się nad którymś z nich zastanawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maker3 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wygląda, że router synchronizuje się po ADSL2, a nie VDSL. Teraz dopiero podpisałeś umowę czy masz tak od jakiegoś czasu? Pierwszej konfiguracji VDSL nie robi czasami technik? Wysłano z Lumia 920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...