Skocz do zawartości
kotekzkz

Upgrade komputera z i7 920, cel gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam starego kompa, kiedys wymiatal ale sie zestarzal :D

Oto co mam w pudle:

Płyta Główna

ASUS  P6T
Version:  Rev 1.xx
Chipset: INTEL X58 Rev. 13
Southbridge: INTEL 82801JR (ICH10R) Rev. 00

BIOS
Brand: American Megatrends Inc.
Version: 1004
Date: 12/30/2009

Procesor
INTEL LGA1366
core i7 CPU 920 D0 2.67GHz
Voltage: 1.2v
External Clock: 133MHz
Max Speed: 2666MHz
Current Speed: 2666MHz

Karta Graficzna
ENGTS250 Series
NVIDIA GeForce GTS 250
BIOS VERSION: 62.92.7D.00.11
ASUS
Driver Version: nvlddmkm 8.17.12.5896 (ForceWare 258.96) / Win7 64

RAM
DDR3 CORSAIR
Triple Channel Bank 1,3,5
3x 2048MBytes

HDD 1
SATA 1 SAMSUNG 
500GB
HD502HJ
Interfejs: Serial ATA 3.0 Gbps 
Pojemność bufora DRAM: 16MB
Predkość: 7200 RPM

HDD 2
SATA 2 SAMSUNG
1TB 
HD103SJ
Interfejs: Serial ATA 3.0 Gbps 
Pojemność bufora DRAM: 32MB
Predkość: 7200 RPM

PSU
Corsair 650W

CPU Cooler noctua

Wiec tak... Chce go odswiezyc, z tym ze mobo, cpu psu zostaja A wymiana grafiki i ramu i oczywiscie opcje OC mam chyba spore. 
Zaproponujcie mi prosze co moge wymienic. powiedzmy ze z 2000 moge wlozyc. chcialbym pograc w nowsze gierki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramu nie ma sensu wymieniać , 6GB to dość dużo -do gier wystarczy , chyba że potrzebujesz do czegoś innego to dołoż lub wymień na zestaw 2x4GB lub 2x8GB .

Procka kręć ile wlezie .

Karta - do tego procka odpowiedni będzie GTX960 , opcjonalnie R9 380 .

Do tego SSD 250GB np. Samsung 850 EVO .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramu nie ma sensu wymieniać , 6GB to dość dużo -do gier wystarczy , chyba że potrzebujesz do czegoś innego to dołoż lub wymień na zestaw 2x4GB lub 2x8GB .

Procka kręć ile wlezie .

Karta - do tego procka odpowiedni będzie GTX960 , opcjonalnie R9 380 .

Do tego SSD 250GB np. Samsung 850 EVO .

Ok dzieki. Ale pytanie nasuwa mi sie jedno... Jesli gtx960 to jest to karta na PCIe 3.0 a moja plyta ma jedynie PCIe 2.0 x16 czy to nie problem??? I czy ta karta pozwoli mi grac w miare nowe tytuly na tym moim sprzecie? I kolejne moje pytanie czy na ta moja plyte glowna moge ladowac kosci po 8gb?? bo zdaje mi sie ze nie moge... tam jest 6 portow w sumie i maks mozna rozbudowac chyba do 24 gb wiec chyba moga byc kosci maks po 4gb jedna ale to tylko moja teoria a nie wiem czy to tak dziala. prosze jakiegos eksperta o podpowiedz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Grafa w takim razie jasna. Biore ta z Gigabyte widze ze chyba mi wszystkie gry uciagnie. Ramu zaloze 3 kosci po 4gb. 

Powiedzcie mi prosze mniej wiecej jak daleko moge krecic tego procka. a i jeszcze jedna prosze o jakis tytul gierki co ma aktualnie najwyzsze wymaganaia sprzetowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier nie ma sensu brać 12GB ramu , to co masz już spokojnie wystarczy .

Jak na razie Fallout 4 zyskuje jak masz 8+GB ramu , reszta gier wykorzystuje 6-8GB i to przy detalach high/ultra i wysokiej rozdziałce ( FHD+ ) .

I7 920 kręcił się nawet do 5+ Ghz , ale to rekordy na chłodzeniu subzero + procek selekt i często modyfikowana płyta .

Normalnie szedł do 4+ Ghz .

Co do gry z najwyższymi wymaganiami - z tym to różnie , na pewno w kwestii GPU to steamowy Squad jest jednym z bardziej wymagających tytułów - karta z obsługą DX12 i 3 GB VRAM .

Z innych gier - Wiesiek 3 , Crysis 3 , wspomniany F4 , AC Unity , FarCry 4 , Wolfenstein: The New Order .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez problemu da się podpiąć SSD do tej płyty , co prawda płyta ma tylko SATA II co wpłynie na transfery dysku ale reszta pozostanie bez zmian .

Sam mam SSD na starej płycie ( dużo starsza niż twój P6T ) i działa@SATA II , działa jak burza .

Tylko podepnij SSD do czerwonego gniazda SATA , czerwone są natywnie obsługiwane przez chipset X58 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi