Skocz do zawartości
magnus_111

Jaką gtx 960 wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zamierzam kupić kartę za kwotę 1000 zł +/- 100 zł. Co prawda na oku mam już dwie karty, tj.:

- Zotac GTX 960 AMP! 4GB (ZT-90309-10M),

- Gigabyte GeForce GTX960 4GB Gaming G1 (GV-N960G1 GAMING-4GD),

Problem w tym, że nie wiem, którą mam wybrać. W internecie jest dużo opinii odnośnie Gigabyte'a natomiast o Zotacu to prawie żadnych. Mam nadzieję, że mi pomożecie z wyborem.

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Propozycje o MSI u mnie nie przejdą.

PS. Zastanawiam się czy czekać na GTX 960 Ti, bo są pogłoski, że ma się pojawić w styczniu, co o tym sądzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny mogą być wysokie na poczatek tego Ti. Pomyśl też nad używkami R9 290. Jaka reszta kompa (proc płyta, zasilacz) i jaka rozdzielczość.?

Składam od nowa, i5 6600K, GA-Z170-HD3P, Enduro FM1 Gold 650W i FullHD

Edytowane przez magnus_111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź i5 bez K.. i OC BCLK lub odkładaj dalej. GTX 960 będzie się marnował przy takim procku. Tym bardziej po OC tego procka... 960 to średnia półka niestety. Lepiej dołożyć do grafiki i wziąć i5 6500 IMO.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I można wziać nawet tańszy np:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

Oczywiście cos za coś. Bo brak odpinanych kabli, ale wciaż całkiem niezłe bebechy w środku. Ja bym wział jednak procka bez K i do tego ten zasilacz jak już w cenie 380 zł z odpinanymi kablami:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-550w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-550b-befx-628157/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To weź i5 bez K.. i OC BCLK lub odkładaj dalej. GTX 960 będzie się marnował przy takim procku. Tym bardziej po OC tego procka... 960 to średnia półka niestety. Lepiej dołożyć do grafiki i wziąć i5 6500 IMO.

" .. i OC BCLK" o co ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? 6500 jest mało opłacalny, już lepiej wsiąść 6400. Jednak ja wolę 6600K, mam pewność, że będę mógł podkręcać cpu.

zasilacz starczy 550W

Wolę mieć zapas na przyszłość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I można wziać nawet tańszy np:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

Oczywiście cos za coś. Bo brak odpinanych kabli, ale wciaż całkiem niezłe bebechy w środku. Ja bym wział jednak procka bez K i do tego ten zasilacz jak już w cenie 380 zł z odpinanymi kablami:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-550w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-550b-befx-628157/

Jak mówiłem wolę mieć zapas. Ponadto I zasilacz nie ma wszystkich zabezpieczeń, a drugi ma tylko 24 mies. gwarancji (jest co prawda przedłużenie do 5 lat, ale odnośnik nie działa :p)

Tak, wiem o tym fakcie, ale jaką mi dasz gwarancję, że za rok będzie działać. Przyjdzie jakaś aktualizacja od Windowsa albo coś z Uefi zmienią i...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapas mocy. No ok bo dzisiaj karty i procki pobierają coraz więcej energii z generacji na generacje a nie mniej...

Wybierz tak jak chciałeś. i5 6600K to dobry procek chociaż IMO drogi. Zwłaszcza teraz. Tak więc tym bardziej poczekaj do tego stycznia na 960Ti i kup resztę sprzętu. Raczej w góre bardziej nie pójdą. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego wypasa - 960 trochę za słaba.

Jednak jeśli nie dasz rady z czymś lepszym, to ciągle jest promocja w komputroniku na evga za 879zł:

http://www.komputronik.pl/product/282448/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_960_4GB_SuperSC_GAMING_ACX_2_0_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak jeśli nie dasz rady z czymś lepszym, to ciągle jest promocja w komputroniku na evga za 879zł:

http://www.komputronik.pl/product/282448/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_GeForce_GTX_960_4GB_SuperSC_GAMING_ACX_2_0_.html

Karta z 2 letnią gwarancją! Dziękuję za taką ofertę, już wolę dopłacić niż mieć krótszą gwarancję.

Ok. to poczekam, dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że dolar nie będzę już skakał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta z 2 letnią gwarancją! Dziękuję za taką ofertę, już wolę dopłacić niż mieć krótszą gwarancję.

ale się mażesz

jakbys nie kumał to po rejestracji u evga masz 5 lat gwary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do PSU - XFX to lepsza firma niż "nasz" SPC .

Oba zasilacze to konstrukcje od Seasonica , bardzo znanego producenta zasilaczy .

XFX XTR mimo że ma tylko 2 lata gwary to jest znacznie lepszą konstrukcją niż SPC Enduro .

O EVGA napisał już kolega wyżej .

Ja dodam jeszcze że EVGA to jedna z lepszych firm jeżeli chodzi o VGA ( jak nie najlepsza ) - odpowiednik DFI wśród producentów płyt ( choć sama firma też płyty główne produkuje ) .

Sama gwarancja dużo lepsza i masz możliwość jej przedłużenia do 5 lat , do tego chyba jako jedyna firma uznaje gwarancję w przypadku zmiany chłodzenia karty .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam mój XFX XTR 550w ma 5 lat gwarancji.

Dla potwierdzenia opis przedmiotu:

http://www.x-kom.pl/p/243091-zasilacz-komputerowy-xfx-black-edition-xtr-full-modular-550w.html

A co do tej EVGI to ma 3 lata + opcjonalne przedłużenie do 5 lub 10 lat za dopłatą. Na opakowaniach widnieje informacja, żeby z gwarancją omijać sklep tylko bezpośrednio się zgłaszać do EVGI

Edytowane przez kolo1331

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zarejestruj się na http://xfxforce.com/en-gb/Help/Support.aspxaby wydłużyć okres gwarancji do 5 lat.
Zarejestruj produkt w terminie 30 dni od momentu zakupu, oraz prześlij dokument potwierdzający jego zakup."

Cytat z morele.net

Jak kupowałem w x-kom to sami rejestrowali więc z automatu dostałem 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. to poczekam, dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że dolar nie będzę już skakał.

Akurat ten model EVGA ma 3 lata gwarancji, suffix produktu -KR

Na redcoon.pl jest XFX Black Edition XTR 550W 80+ za 329PLN z darmową przesyłką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jaka będzie wydajność wersji Ti i ile będzie ona kosztować .

GTX970 można dostać już za 1 360 zł , co prawda referenty ale już coś , jak GTX960Ti będzie kosztować 1300+ zł to nie bardzo będzie opłacalna .

Pytanie czy w ogóle będzie wersja Ti 960-tki? nVidia odgrażała się nie tak dawno, że kończy z serią Titanum ;)

Witajcie,

zamierzam kupić kartę za kwotę 1000 zł +/- 100 zł. Co prawda na oku mam już dwie karty, tj.:

- Zotac GTX 960 AMP! 4GB (ZT-90309-10M),

- Gigabyte GeForce GTX960 4GB Gaming G1 (GV-N960G1 GAMING-4GD),

Problem w tym, że nie wiem, którą mam wybrać. W internecie jest dużo opinii odnośnie Gigabyte'a natomiast o Zotacu to prawie żadnych. Mam nadzieję, że mi pomożecie z wyborem.

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Propozycje o MSI u mnie nie przejdą.

PS. Zastanawiam się czy czekać na GTX 960 Ti, bo są pogłoski, że ma się pojawić w styczniu, co o tym sądzicie.

Do stycznia niedaleko. GTX 960 G1 jest nieopłacalny. Takie same osiągi ma Gigabyte GTX 960 4GB WF2 OC (ver. 1.1). Nawet VBIOS mają dokładnie ten sam ;) 

Ciekawa logika... Na moim słabszym i5 GTX 960 się nie "marnuje" a na szybszym procesorze będzie się "marnował"? 

Ta średnia półka potrafi dokopać niegdysiejszemu High-End. Dalej straszcie człowieka, że jak nie wyda pierdyliarda złotówek na GPU albo nie kupi używanego szrotu to żadna gra nie pójdzie :P

A co taniej wymienić w przyszłości? CPU za 1800 złotych czy kolejne GPU za 1000 złotych? :P

960 jest słaba dla tych, którzy posiadają już GTX 980... oraz dla wszystkich posiadaczy Radeonów... nawet tych R5 :P

XTR ma bazowo 2 lata gwary , po rejestracji na stronie XFX dostaje się dodatkowo 3 lata gwary ale chyba dotyczy to USA i Kanady .

Ew. brać bazę dla XTR czyli Seasonic G SSR-550RM 550W - nieco tańszy i od razu ma 5 lat gwary .

Seasonic G nie ma trybu pół-pasywnego natomiast XTR to tak na prawdę Seasonic X więc wszystko ma jak wyższy model Seasonic.

Na fakturze zakupu mam napisane 5 lat gwarancji tak samo jak przy karcie Gigabyte wpisali mi 3 lata gwarancji - trzeba zapytać u sprzedawcy jak to jest faktycznie.

Co powiecie o Gigabyte GTX 960 Windforce 2x 4GB GDDR5 ?

Niby polecana...? http://www.morele.net/wiadomosc/top-5-kart-graficznych-wedlug-liptona/2129/

Mam i jestem bardzo zadowolony z Gigabyte GTX 960 4GB OC WF2 (1.1).

Kupowałem zaraz po premierze - teraz jest tańsza 70 złotych :)

Najlepiej działa na Windowsach nowszych od Win 7 - obecnie katuję ją na Windows 8.1.

Karta ma tylko jedną wadę - jeśli ją zakupisz, to na forum musisz napisać, że masz R9 380 - inaczej czeka Cię ostracyzm towarzyski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi