Skocz do zawartości
un_ix

dziwne drganie obrazu na Flatronie 775FT - prosze o pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam ponownie

posiadam monitor firmy LG, model Flatron 775FT. mam pewien, spory problem. na rozdzielczosciach:

- 1024x768 obraz lekko drga, mozna pracowac

- 1152x864 obraz drga, nie mozna pracowac :cry:

- 1280x1024 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil: :evil:

- 1600x1200 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil: :evil:

komputer mam ustawiony w pokoju od strony ruchliwej ulicy. za oknem biegna przewody niskiego napiecia i wisi satelita. probowalem przenosic kompa do kuchni i tam odziwo, wszystko cudownie chodzi. u kumpla w domu tez cudownie chodzi, zero drgan. dawalem monitor do servisu, a panowie nie umieli tego naprawic i dali mi zupelnie nowy, taki sam model monitora. problem jest ten sam. w pokoju drga, w kuchni ok. probowalem podlaczac lepsza grafike, dalej drgania. probowalem robic ekran przeciwzakluceniowy z aluminium, ktory byl uziemiony, dalej drgania. podlaczalem monitor do innego gniazdka, dalej to samo. uzywalem filtrow przeciwzakloceniowych, dalej drgania. moje pomysly sie wyczerpaly. prosze o wasza pomoc. skorzystam z kazdej rady, jezeli ma to pomoc mojemu monitorowi. za pomoc, z gory wielkie dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiazanie jest proste. Przenies kompa do kuchni :wink:

Tak na serio to pewnioe od tych lini sa te drgania. Poprostu jest za duze zbiegowisko fal elektromagnetycznych. Jezeli ci to nie bedzie przeszkadzac to mozesz oslonic monitor cienka blacha stalowa (stal zatrzymuje fale elektromagnetyczne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadwrażliwość na zakłócenia. Mojego NEC-a nawet przejeżdżający tramwaj nie rusza, w przeciwieństwie do monitora kolesia (też 775FT).

Ceną za niewrażliwość jest jego masa. Te blachy w środku powodują że waży grubo powyżej 20 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.zasilaj monitor konicznie z gniazdka z bolcem uziemiajacym

2.owin kabel karta graf > monitor folia aluminiowa i podlacz do masy kompa "obudowa"

3.no i jak juz wczesniej koledzy mowili jakis ekran na monitor zrob , musisz cos wymyslic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.zasilaj monitor konicznie z gniazdka z bolcem uziemiajacym

2.owin kabel karta graf > monitor folia aluminiowa i podlacz do masy kompa "obudowa"

3.no i jak juz wczesniej koledzy mowili jakis ekran na monitor zrob , musisz cos wymyslic

:arrow: ... gnizadko z bolcem juz mam. teraz wezme sie za foliowanie kabla, a co do ekranu, to aluminiowy nic nie dal, a stalowym nie probowalem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam monitor firmy LG, model Flatron 775FT. mam pewien, spory problem. na rozdzielczosciach:

- 1280x1024 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil:  :evil: 

- 1600x1200 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil:  :evil: 

komputer mam ustawiony w pokoju od strony ruchliwej ulicy. za oknem biegna przewody niskiego napiecia i wisi satelita. probowalem przenosic kompa do kuchni i tam odziwo, wszystko cudownie chodzi. u kumpla w domu tez cudownie chodzi, zero drgan. dawalem monitor do servisu, a panowie nie umieli tego naprawic i dali mi zupelnie nowy, taki sam model monitora. problem jest ten sam. w pokoju drga, w kuchni ok. probowalem podlaczac lepsza grafike, dalej drgania. probowalem robic ekran przeciwzakluceniowy z aluminium, ktory byl uziemiony, dalej drgania. podlaczalem monitor do innego gniazdka, dalej to samo. uzywalem filtrow przeciwzakloceniowych, dalej drgania. moje pomysly sie wyczerpaly. prosze o wasza pomoc. skorzystam z kazdej rady, jezeli ma to pomoc mojemu monitorowi. za pomoc, z gory wielkie dzieki.

Gdzie ty masz rozdzielczość 1600x1200 w tym monitorze, chyba oszalales albo pomylil ci sie model monitorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- 1280x1024 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil:  :evil: 

- 1600x1200 obraz bardzo drga, nie mozna pracowac :evil:  :evil: 

Gdzie ty masz rozdzielczość 1600x1200 w tym monitorze, chyba oszalales albo pomylil ci sie model monitorka.

:arrow: ani nie oszalalem, ani nie pomylilem sie. sam w to nie moglem uwierzyc, jak mialem pentiuma II 400 mhz to tylko do 1280x1024, a w sobote kupilem Athlona XP i do tego zaczelem krecic karte graficzna PowerStrip'em no i jakos sie zrobila jeszcze 1600x1200. jak nie wierzysz to zapraszam do mnie do domu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FLATRON 775FT PLUS

- Auto-synchronous support from 640 x 480 up

to 1280 x 1024 @ 60 Hz NI

- Flicker-free up to 1024 x 768 @ 85 Hz

- On-Screen digital microprocessor controls

- Internal screen coatings further reduce reflection

- The flat screen surface eliminates fatiguing glare

- Innovative design offers more accurate color, better sharpness

- No annoying horizontal tension wires, as seen on other

flat screens

to co mieszasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest to samo! :lol: Tylko na Samsung Sync Master 700 IFT i wydaje mi się, że to wina karty graficznej( kyro2- ci szmacciarze z Frazira mi ją sprzedali :evil: :evil: )Nie miałem takich jaj na MX400 :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązanie moze być dziecinnie proste / i podane wyżej / po prostu monit szaleje jak ktoś cosik co zapodaje moc bierną i/lub pozorną załaczy do sieci

rozwiązaniem jest takie cuś jak ups albo stary dobry stabilizator napięcia / taki do tv typu rubin np/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak zawsze uważałem że LG to kupa <span style="color:red;">[ciach!]</span>a. Nawiasem mówiąc przyczyną może być jakość prądu w gniazdku. Mieszkasz w bloku? albo na wsi? Ja mieszkam na wsi (właściwie to miasto ale ludzie mają krowy i kury i takie tam - wylewają szambo do rowu :evil: ) i jak sąsiad włączy szlifierki , betoniarki i spawarki to dzieją się cuda :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: mieszkam w gliwicach (takie miasto na slasku :D ) w starym budownictwie. a co do rozdzielczosci to nadal ja mam. wlaczylem 1600x1200 i zeby kliknac na pasek zadan, musialem przesuwac kursor myszy w dol, cos podobnego do przewijania stron w necie. powerstrip'a wylaczylem i dalej tak jest, tzn. dalej mam ta rozdzielczosc. jak mialem starego pentiuma II 400 mhz to jej nie bylo, a na pozostalych i tak dzialo sie to co teraz, czyli drgania... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak zawsze uważałem że LG to kupa <span style="color:red;">[ciach!]</span>a. Nawiasem mówiąc przyczyną może być jakość prądu w gniazdku. Mieszkasz w bloku? albo na wsi? Ja mieszkam na wsi (właściwie to miasto ale ludzie mają krowy i kury i takie tam - wylewają szambo do rowu :evil: ) i jak sąsiad włączy szlifierki , betoniarki i spawarki to dzieją się cuda :evil:

Z nieba spadaly walizki z 2mln dolarow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niemozliwe na tym monitorze, sam mam taki sam jak ty i przy 1280 na 1024 przy 60 hz sie nia da patrzec bo odswiezanie slabe a ty mi mowisz ze 1600 walnales??? ten monitor niejest w stanie wyswietlic takiej dzialki. i tu grafa niema nic do rzeczy, nawet jezeli masz wylaczone ukrycie trybow ktorych monitor niewyswietli to jak wlaczysz ta rozdzialke to bedziesz mial packe na ekranie, co do drgan to z monitorem jest wszystko git skoro w kuchni dziala, masz jakies wyladowania elektryczne zaklocenia w pokoju, , ta satelita moze cos mieszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...