tho Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witam, Mam pewien bardzo niepokojący problem z procesorem. Komputer służy mi głownie do pracy ale od czasu do czasu jak dziecko pozwoli to sobie chętnie zagram. Otóż kupiłem sobie CS:GO i zauważyłem zbyt niską liczbę FPSów (17!) co wprawiło mnie w zakłopotanie. Zacząłem sprawdzać czy wszystko jest ok i okazało się że zarówno MSI Command Center jak i Intel Processor Identification Utility pokazują CPU Frequcency (speed) jako 800Mhz. Moja konfiguracja to: MSI H81 E34 Pentium G3258 GoodRam 4Gb cl9 1333 MSI GeForce 750Ti Gaming SSD 120Gb + jakiś tam twardziel na <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły Zasilacz XFX 550W Jaka może być przyczyna takiej sytuacji oraz jak to naprawić? Dodam że wszystkie sterowniki są sciągnięte poprzez liveupdate. Z góry dzięki i pozdrawiam, Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 W systemie ustaw zarządanie energią na maksymalną wydajność , jak to nie pomoże to wyłącz EIST i inne funkcje oszczędzania energii w biosie / uefi . Płyta powinna mieć już UEFI ( graficzny odpowiednik biosu ) - wchodzisz w sekcję OC . EIST dajesz na Disabled , tak samo robisz z Intel C-State i C1E Support - te 2 funkcje znajdziesz w zakładce CPU Features . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuz Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Sprawdź, czy nie masz karty zintegrowanej jako główna i zmień na Gtx 750 Ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Takie coś to chyba tylko w lapkach , w desktopach z reguły to nie występuje - chyba że w biosie/uefi ma przestawione z której karty ma bootować . Zanim wyłączysz EIST itp. możesz sprawdzić czy pod obciążeniem procek wchodzi na normalne takty np. za pomocą OCCT / Prime95 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tho Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dziękuję bardzo za pomoc chłopaki. Już 1 post rozwiązał sprawę. Okazało się że w windowsie włączone było oszczędzanie energii(Tryb zrównoważony). Pozdrawiam, Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) A nasz kochany zbanowany damian mi nie wierzył że co drugi przypadek dotyczy właśnie planu zasilania ;) Edytowane 3 Stycznia 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...