Meva Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witam serdecznie Przyszła długo oczekiwana chwila na wymianę procesora. Zakupu zamierzam dokonać jak najszybciej. Obecny zestaw: Pentium G3258 MSI Z97M GTX 750TI - z wymianą poczekam do przyszłego roku 8GB RAM - GSkill Trident 2400 Lepa LV12 Crucial M500 OCZ 500W Zastosowanie komputera - standardowe użytkowanie + gry. Po przeglądnięciu wielu testów, recenzji dalej nie wiem który zakup będzie lepszym wyborem. Właściwie byłem zdecydowany na Brodwella, w testach w grach wypada świetnie. Podkręca się słabo, ale pewnie do tych 4Ghz dobije Problem w tym, że podobno do 5675C najlepiej używać DDR3L , a ja mam nie dość, że DDDR3 to jeszcze na 1,65V. Podobno zwykle ddr3 działają normalnie, no ale sam Intel twierdzi, że to może skracać żywotność CPU, a takich testów się nie znajdzie bo za wczas na to. Czyli decydując się na Brodwella możliwe, że byłaby jeszcze pamięć do wymiany. Swoją drogą podobno szybkość ramu w przypadku tego CPU ma małe znaczenie? czy lepiej nie kombinować i kupić 4690k? do tych 4,5 pewnie się podkręci, tylko wtedy nie wiem czy moje chłodzenie wytrzyma temp, 5675C zapewne będzie łatwiejsze do schłodzenia. no i różnica w cenie to około 200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jeśli masz wątpliwości to weź sprawdzone rozwiązanie ;)i5-4690K niczym nie ustępuje temu nowszemu.Za różnicę w cenie kup lepsze chłodzenie CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Nie przejmuj się bajaniami o DDR3L. Jeżeli dopuszczasz branie używanego procesora wybór jest oczywisty - 46x0K - wysoka przebitka cenowa, Jeżeli nowy - brałbym Broadwella przy dopłacie typu 200 zł. Szybkość RAM przy Haswellu i Broadwellu ma z grubsza takie samo znaczenie dla ogólnej wydajności. Przy Broadwellu nieco mniejsze ze względu na bonus pochodzący od cache L4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bald86 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) W Twoim przypadku bym się nie zastanawiał i brał i5-5675C który jest wydajniejszy od i5-4690K. Broadwell nie potrzebuje szybszych kości RAM, i5-5675C nawet z DDR3 1600 MHz CL9 poradzi sobie z Devil's Canyon + DDR3 2400 MHz Edytowane 1 Stycznia 2016 przez bald86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...