DrKleiner Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 W chłodzeniu wodnym przepływ wody jest tak duży, że temp. cieczy w każdym punkcie układu jest niemal taka sama. Różnica przed i za chłodnicą nie przekracza chyba 1 stopnia. Tak jak mówisz już wielu to testowało sprawdzało i w różnych układach różnica nie przekraczała 2*C. Na śniadanie 3DMark: http://www.3dmark.com/3dm/12630185? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 W świetle dzisiejszych unijnych wiadomości chciałbym życzyć powodzenia wszystkim czekającym na spadek cen 1070/1080 :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) Teraz przez tydzien firmy ratingowe beda sie bawic w nabijanie sobie kabzy. Pewnie im jeszcze ktos hajs za to sypie, aby postraszyc innych przed wyjsciem. Co do cen gtx to dopiero za ~2 miechy jak beda wieksze dostawy. Edytowane 24 Czerwca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) W chłodzeniu wodnym przepływ wody jest tak duży, że temp. cieczy w każdym punkcie układu jest niemal taka sama. Różnica przed i za chłodnicą nie przekracza chyba 1 stopnia. Dzięki za odpowiedź ... to pytanie numer 2. Jeśli rozgrzałby rdzeń karty do 86 stopni to ile może osiągnąć temperatura wody ?? odn.cen... Swoją drogą zamieszanie związane z wyjściem GB z unii może faktycznie odbić się na rynku europejskim... oby te pascale jeszcze w górę nie poszybowały ... jedyny plus jest taki że przedsiębiorcy szukają stabilizacji na rynkach azjatyckich ... Trochę nie na temat i nie chciałem nabijać postów .. ale potrzebuję porady. Szukam 8 dyskowej kieszeni na USB. Kieszeni nie serwera. Znalazłem na morelach ale mam już dość szarpania się z nimi i ich używanym sprzętem którym handlują jako nowym... poradzicie coś?? Edytowane 24 Czerwca 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 Ja dzis odebralem MSI 1070 Gaming X :) Jak bede mial czas to pobawie sie w benchmarki :D P.S. Ale to wielka karta, wieksza od GTX 770 i 980 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2016 Pytanie odnośnie technologii ANSEL ... ktoś ma może pojęcie jak zrobić screenshota 360stopni ? Czy zieloni do ansela dedykują jakąś swoją aplikację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2016 (edytowane) Pytanie odnośnie technologii ANSEL ... ktoś ma może pojęcie jak zrobić screenshota 360stopni ? Czy zieloni do ansela dedykują jakąś swoją aplikację? Z tego co kojarzę to sama gra musi wspierać tą technologie. To nie jest tak, że nagle w każdej można sobie robić fotki 360 stopni :D Ja żadnej apki do tego nie kojarze. Tu masz info: http://www.geforce.com/hardware/technology/ansel/technology Coming soon... Edytowane 25 Czerwca 2016 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2016 Tak musi być zaprogramowane - pewnie będzie w sponsorowanych grach z gameworksem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2016 Tak musi być zaprogramowane - pewnie będzie w sponsorowanych grach z gameworksem. Dziwi mnie fakt że na pokazach bodajże wieśkowi robili 360 stopni na anselu a ja nie znalazłem na razie możliwości ... hmmm może trzeba poczekać na implementację w nowych sterownikach, w końcu karta jak i technologia świeżak więc i tak dobrze że sterowniki już ogarniają samego jak należy 1080... Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2016 Dziwi mnie fakt że na pokazach bodajże wieśkowi robili 360 stopni na anselu a ja nie znalazłem na razie możliwości ... hmmm może trzeba poczekać na implementację w nowych sterownikach, w końcu karta jak i technologia świeżak więc i tak dobrze że sterowniki już ogarniają samego jak należy 1080... Dzięki za odpowiedzi. Wiesz jak to jest. Pewnie mieli jakieś beta sterowniki z włączoną funkcją lub niepublikowanego patcha do Wieśka. Zresztą z tego co zrozumiałem to zrzuty 360 będzie można robić dopiero po podpięciu gogli VR, ale może źle to odczytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skreedi Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 Warto do i5 2500K pchać tego GTX 1070? Zastanawiam się nad kupnem tej karciochy po wakacjach ale nie wiem czy to już nie czas na zmianę całej platformy... Procesor oczywiście wykręcony na 4.5Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jak stwierdzisz, że za mało to wtedy zmienisz platformę. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) W zależności od gier. Jak gra będzie miała miejsca gdzie procek sporo ma do roboty to może czasem nie domagać, ale tragedii nie będzie. Aczkolwiek jak po przesiadce odczułem różnice zauważalnie bo wzrosły w takich miejscach minimalne ilości klatek. i5 2500K@ 4.6ghz na i7 6700K 4.5 ghz. i5 2500K to wciaż dobra platforma, ale z czasem może już odstawać, ale jak wspomniałem wszystko zależy od przyszłych gier. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Warto do i5 2500K pchać tego GTX 1070? Zastanawiam się nad kupnem tej karciochy po wakacjach ale nie wiem czy to już nie czas na zmianę całej platformy... Procesor oczywiście wykręcony na 4.5Ghz. U mnie DOOM na ultra z vsync - stale 60fps. Z tego co widze, nie domaga w Armored Warfare bo ta gra bardziej z proca korzysta. Generalnie np. w 3dmark firestrike na FHD, strata ogolem ok. 2 tys pkt do tego co wyszlo w tescie na PPC. Moim zdaniem tragedii nie ma, ale wiadomo, jak Cie stac to zmien platforme, mnie nie stac w tej chwili :D (inne wydatki, kupilem moto xD) W zalaczniku moj wynik na szybko. Edytowane 27 Czerwca 2016 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2016 U mnie DOOM na ultra z vsync - stale 60fps. Z tego co widze, nie domaga w Armored Warfare bo ta gra bardziej z proca korzysta. Generalnie np. w 3dmark firestrike na FHD, strata ogolem ok. 2 tys pkt do tego co wyszlo w tescie na PPC. Moim zdaniem tragedii nie ma, ale wiadomo, jak Cie stac to zmien platforme, mnie nie stac w tej chwili :D (inne wydatki, kupilem moto xD) W zalaczniku moj wynik na szybko. Podaj ile wyciąga fpsów bez vsynca ... bo często jego włączenie (np. battlefield 4) upierdziela klatki do 60, może się okazać że wyciągasz 2x tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2016 Podaj ile wyciąga fpsów bez vsynca ... bo często jego włączenie (np. battlefield 4) upierdziela klatki do 60, może się okazać że wyciągasz 2x tyle ;) A to wiem wiem :) Moze pozniej wrzuce jak wroce z roboty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2016 Jak lecisz w 1080p to spokojnie możesz sobie skalowanie z wyższej rozdzielczości ustawić 1070 na luzie powinien 60+ trzymać w 1440p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam wszystkich. Od ponad tygodnia posiadam nową kartę graficzną MSI GTX 1070 Gaming X. Karta jest świetna i sprawuje się naprawdę dobrze z jednym wyjątkiem. Podczas gdy gram np. w Rise of the Tomb Raider występują czasami mikro przycięcia (dźwięk w tych momentach wyraźnie się zacina). Wszystkie opcję graficzne w grze mam ustawione na maksymalne (włącznie z opcją DirectX 12). Podobnie przycięcia występują w Battlefield 4. Jedno z takich przycięć ostatnio spowodowało blue screen'a VIDEO_DXGKRNL_FATAL_ERROR. Mój zestaw komputerowy to: Procesor: intel core i5 2500k (nie kręcony)Karta graficzna: MSI GTX 1070 Gaming XPłyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3)Pamięci: 8 GB GoodRAMDysk twardy: WD Blue 1TBZasilacz: Fortron ATX 600WSystem operacyjny: Windows 10 64 bity Proszę o pomoc i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Jaką masz wersję BIOS na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Jaką masz wersję BIOS na płycie? Na płycie głównej wersja biosu to 3.30 (jest to chyba najnowsza wersja dostępna od 2013 roku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReznoR Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Nie użycie procesora jest ważne, tylko patrz na użycie karty grafiki. Jak już kolega napisał, jeśli użycie na karcie grafiki jest mniejsze niż 100-99-98% to znaczy, że akurat w tym miejscu w grze jesteś ograniczony wydajnością CPU i Ramu (szybsze Ramy pomagają zwiększać FPS w miejscach ograniczonych szybkością procesora, różnice w takich miejscach mogą dochodzić nawet do 20-25% przy 2400 vs 1600 Mhz, ale płyta główna musi umieć obsłużyć tak szybkie Ramy).I to niezależnie od tego, ile % użycia ma CPU, bo może to być nawet np. 17% i już możesz odczuwać ograniczenie, gdyż np. szybkość 1 rdzenia nie wyrabia. Phenomy II były silne jeśli gra używa wielu rdzeni, ale jeśli gra w dużej mierze jest ograniczona wydajnością 1 rdzenia, to już będzie kiepsko.Taki i7 4790K potrafi być ok. 2,2 - 2,5x szybszy na 1 rdzeniu niż Phenom II na 3,0 GHz, co widać dobrze w takiej grze jak np. Grim Dawn, gdzie ilość klatek na tej samej karcie grafiki potrafi zwiększyć się dokładnie 2,5 krotnie, bo gra w większości jest ograniczona wydajnością 1 rdzenia (sam to przechodziłem).Wszędzie tam gdzie dużo się dzieje, np. jest dużo postaci i akcji, wtedy możesz odczuć sporą poprawę na Intelu. Porównaj sobie mój wynik z GTX 970 z twoim na GTX 1070: http://www.3dmark.com/compare/fs/8854302/fs/8528275Przy swoim wyniku masz nawet osiągnięcie 3DMarka:Brawn Your GPU is ready to rumble, but your CPU doesn't want to play. Co w skrócie oznacza, że CPU ogranicza cię w tym teście.Przy Graphics Testach 1 i 2, czyli tam gdzie GPU nie jest za dużo ograniczane, masz 35-40% więcej FPS niż ja, ale tam gdzie jest już Combined czyli dochodzi spore użycie CPU do obliczeń, ja mam 22% więcej FPS mimo posiadania gorszej karty. Edytowane 5 Lipca 2016 przez ReznoR 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 Więc tak... Doom, wszystko na Ultra, AF16x, TSAA8x, vsync off i tak sobie gram i gram i widze ze ponize 80fps nie spada, a spacerujac mam spokojnie ponad 100fpsow. Dla mnie bomba :) Szkoda, ze nie ma jakichs scenek benchmarkow jak kiedys to robili... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 W 1080p? Wysłane z mojego Lenovo S5000-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 W 1080p? Wysłane z mojego Lenovo S5000-F przy użyciu Tapatalka Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Mnie zastanawia jak niektórzy piszą ze u nich nic nie piszczą cewki nic a nic, przecież jest to nie możliwe wg. mnie, cewki wibrują w każdej mniej lub bardziej a tym samym wytwarzają jakiś dźwięk mniej lub bardziej intensywny ale zawsze jakis bo taka ich zasadza działania, przecież każda sztuka ma te same cewki która działają tak samo. U mnie MSI GTX 1070 Gaming X przy 100-150fps lekko bzyczy słychać prace cewek, dopiero przy 500fps zaczyna sie lekkie piszczenie, przy 1500fps to już wyraźnie. Miałem GTX 970 od MSI również lekko bzyczał jak pracował, poprzednie karty również, nie słyszałem jeszcze karty bezgłośnej żeby działała wyświetlając ponad 100fps i więcej.Pytanie jest czy jest możliwa praca absolutnie bezszelestna w takim wypadku ? Edytowane 9 Lipca 2016 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 Nie jest możliwa, tak jak sam prawidłowo to uzasadniłeś. Te wszystkie allegrowe i inne historie z "piszczeniem" to w dużej mierze zapis wrażliwości słuchowej klientów oraz tego czy kiedykolwiek sprawdzali kartę przy wysokich fps, a nie jakieś tam 60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 Piszczenie zależy nie od samej karty, ale od ukladu karta-mobo-zasilacz. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 Mobo? Raczej karta-zasilacz chyba. Jaka byłaby w tym rola mobo (no chyba że coś naprawdę złego robiłaby z zasilaniem przez PCIE. Można te cewki lepiej lub gorzej mocować/amortyzować, ale drgania jako takie zawsze będą się generowały. Chyba tak to działa z natury rzeczy, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 Dwa dni już siedzę nad testami 2x 1080 vs 2x TX. Kupiłem 1080ki bo byłem ciekaw jak to REALNIE lata. Jak skończę wszystko, to powrzucam Wam materiały wraz z moją recką. Wszystko będzie na YT. Tym czasem fotki i skrawek info co i jak :) https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13614924_1089570537800550_2459209007350713005_n.jpg?oh=1cafceecb4160fb9a058406abd212e7a&oe=58308213 https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13606480_1089570564467214_3629079171501186922_n.jpg?oh=0350551ca4c848fae34efd1803fabafc&oe=58330D3C https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13576771_1089570611133876_5237644406504617817_o.jpg A tu testy które do tej pory zrobiłem, rozdziałki i ustawienia. Jeszcze muszę ogarnąć w kilku testach SLI z TX oraz potem karty 1v1. Ze trzy razy tyle tego będzie https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13603706_1090442357713368_926475665099885113_o.jpg No i krótkie info w kwestii spostrzeżeń póki co :) Ogólnie to GTX 1080 jest naprawdę fajną kartą, w kwestii temperatur i ciszy oraz poboru prądu, jest znacznie lepszy od TX. TX to w końcu potwór w 28nm z TDP 250. 1080 to karta bardzo szybka w niższym procesie. Jest moc. Natomiast nie ma sytuacji jak w reckach. Problemem redakcji jest to, że na wszystkich kartach zostawiają turbiny na auto, Czy to na 980Ti/TX czy na 1070/1080/ Przez co karty się grzeją, throttlują, następuje spadek wydajności. Szczególnie na GM200 który jest gorętszy, stąd nagle dziwne wyniki sugerujące, jakoby GTX 1080 był szybszy od 25% od TITAN X. Realnie jest zupełnie inaczej, maks 10% w pewnych warunkach a tak to wydajność podobna, raz wyższa tu, raz tu. To wynika tylko z taktowań. No i przykładowo w 4k w Rise Of The Tomb Raider, bywa na 2x 1080 stutter, spadki fps duże, czego na 2x TX nie ma. Także patrząc z perspektywy entuzjasty, nie wymienił bym 2x TX na 2x 1080. NAWET bym się zastanawiał czy 2x 980Ti wymienić i jeżeli to tylko ze względu na vram. Więcej i dokładnie opisze w recenzji , jak będę filmiki wrzucał. Robię ją uczciwie i obiektywnie, nie mam zamiaru faworyzować TITANA X, mimo tego, że zostaje na tych kartach . Po tym jakie pewne aspekty ma rewelacyjnie dopracowane GTX 1080, moja chęć czekania na nowego TITANA wzrosła. :) Macie jakieś sugestie co do gier jeszcze? Coś sensownego, co ma realny sens na tych konfiguracjach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 A będziesz robił coś w rodzaju "zrównania taktów" TX i 1080? Np. poprzez wyłączenie boostu w ogóle. Wtedy byłoby wprost widać jaki jest zysk z modyfikacji archi oraz jaki jest koszt zmian ilości ROP/TMU. Nie jestem do końca pewien na ile byłoby to sensowne porównanie, ale jakieś wnioski dałoby się wyciągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...