Gosu Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 A będziesz robił coś w rodzaju "zrównania taktów" TX i 1080? Np. poprzez wyłączenie boostu w ogóle. Wtedy byłoby wprost widać jaki jest zysk z modyfikacji archi oraz jaki jest koszt zmian ilości ROP/TMU. Nie jestem do końca pewien na ile byłoby to sensowne porównanie, ale jakieś wnioski dałoby się wyciągnąć. Zrobiłem to w 3DM FSE. TXy na 1200/7700 (1400 boost) a 1080ki boost wyłączony, czyli zamiast na 1860 (throttling do 1810) latały na 1600/10 000. O jakieś 4000 pkt mniej vs TX. Niżej taktów nie mogłem zbić już, ale nagram takie testy 1v1 jako bonusowe :) Dobra sugestia. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) "Rise of The Tomb Raider" w 4k, to masakruje vram. SLI z 1080 - niegrywalne... https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13575732_1090896981001239_8752260640216809211_o.jpg Ogólnie SLI 1080 ma bardzo duże spadki fps , stutter i problemy w tej grze. SLI z TX lata bardzo ładnie. Coś albo jest nie tak ze sterami (używam najwnoszych) albo same karty się zapychają, ROPy ? Cholera wie. CPU na 4.6 ghz, CPU-Z pokazuje jak pokazuje, bo EIST i inne stany C itd. Włączone. Także w idlu napięcie i zegary lecą w dół. Edytowane 9 Lipca 2016 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 Skaluje się na średnie FPS tak samo (tak powinno być, bo nie oszukujmy się, to jest w praktyce ta sama archi) i tylko min FPS różnice? Czy ROPy czy RAM to łatwo powinno dać się odróżnić dając gorsze tekstury. Zapewne ROPy bo cudów nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Skaluje się na średnie FPS tak samo (tak powinno być, bo nie oszukujmy się, to jest w praktyce ta sama archi) i tylko min FPS różnice? Czy ROPy czy RAM to łatwo powinno dać się odróżnić dając gorsze tekstury. Zapewne ROPy bo cudów nie ma. Min FPS bardzo spada, jest stutter itd. Jak skończę wszystko, opisze dokładnie sytuację. Po testach w "Wiedźmnie 3" oraz "Rise of The Tomb Raider" jeden TITAN X vs jeden 1080. Widzę, że kręcony TX ( i to wcale nie wysoko) ma wydajność jak niekręcony GTX 1080, czasem nawet minimalnie wyższą, czasem minimalnie niższą. Granica błędu pomiarowego. Nawet nie wiele mu brakuje do kręconego GTX 1080. Wrzucam na szybko wyniki z "Wiedźmina 3" wraz z opisem co i jak. Materiały z pomiarami, gamepleyami, miejscami testowymi mam nagrane. Jutro zaczynam montaż, sporo tego. Ogólnie ponad 250 testów zrobiłem w różnych grach, trybach, rozdziałkach itd. Jak będzie gotowa część, zakładam odzielny temat na forum i tam wrzucam. Będę aktualizował treść o kolejne materiały. Wiedźmin 3 , mega obciążające miejsce. 1080 stock vs TX OC @1420(throttling do 1380)/7800 4K. 1080 stock min 28 max 36 avg 31 TX OC min 28 max 39 avg 33 1080 OC @2020(throttling do 1974/1910)/10 600 min 30 max 37 avg 33 TX stock min 25 max 29 avg 26 Wiedźmin 3 wszystko na maks co się da + HWaax8 1080p 1080 stock min 79 max 97 avg 89 TX OC min 83 max 97 avg 89 1080 OC min 84 max 104 avg 95 TX stock min 74 max 84 avg 77 Tak te karty latają, jak się ustawią krzywą wentyli w EVGA precision na "agresywną'. Zapobiega to throttlingowi. No i power target i temp target maks tu i tu. Edytowane 10 Lipca 2016 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Jesli jest ktos z okolic Wroclawia i chcial by sie pobawic w SLI 1080 to zapraszam na priv! Oferuje zimne piwo z browaru 100mostow! I mase zaby :) w przeciagu miesiac powinienem miec della u3415w wiec bedzie na czym testowac! Sent from my iPad using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Jesli jest ktos z okolic Wroclawia i chcial by sie pobawic w SLI 1080 to zapraszam na priv! Oferuje zimne piwo z browaru 100mostow! I mase zaby :) w przeciagu miesiac powinienem miec della u3415w wiec bedzie na czym testowac! Sent from my iPad using Tapatalk Na ten moment niestety SLI na Pascalu lata sporo gorzej niż SLI na Maxwellu, czwarty dzień już testuje 2x 1080 vs 2x TX. No i generalnie wnioski mam takie. TX po OC , wydajność podobna do 1080 stock, czasem marginalnie szybsza, czasem marginalnie wolniejsza (2-3fps). W niektórych grach nawet dobija do wydajności 1080 po OC. Tak to 1080 OC vs TX OC, przewaga około maks 10% na korzyść 1080. Niestety w SLI tak kolorowa to nie wygląda i jednak puszczone wyżej niż na taktach referencyjnych pełne GM200, zwiększają dystans, nawet vs kręcone 1080. Ogólnie rzecz jasna, 1080 to MEGA fajna karta, dostajemy wydajność kręconego TITAN X, w niższej cenie, znacznie ciszej (testy głośności też nagrałem) i mniej prądożernie. No ale przy SLI i graniu w maksowane 4k, nieraz 1080ki zapełniają cały vram. Także te 12gb na TX się przydaje. Jeszcze mi trochę testów zostało i biorę się za montaż, link do tematu który zrobię na forum, podrzucę tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Ktora mapa w Doom jest najbardziej wymagajaca ? Przełączyłem na Vulkan API i giera na tych samych ustawieniach wyciąga momentami ponad 200fps xD Nieźle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Ktora mapa w Doom jest najbardziej wymagajaca ? Przełączyłem na Vulkan API i giera na tych samych ustawieniach wyciąga momentami ponad 200fps xD Nieźle. Czyli o ile fps masz więcej względem OpenGL ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) A ja Ci gwarantuje że jest, i właśnie dlatego tak się zdziwiłem, jeśli mieszkasz gdzieś w okolicach Wrocławia zapraszam, serio to jest nieprawdopobne ale w zotacu amp przynajmniej moim cewki "nie istnieją" :) Od 15 lat nie miałem grafy której gdzieś nie byłoby słychać na cewkach...a tego "dziada" nie słychać absolutnie w ogóle!!! i proszę nie nakręcaj fazy z jakąś wrażliwością słuchową bo to akurat argument na pewno nie dla mnie ;). ps. sprawdzane przy 300 fpsach drogi kolego. edit: skydriver, troszkę więcej tam jest fps bo pod 350 podchodzi momentami a i dzisiaj ciepło, nie ma żadnych dzwiękow z cewek...absolutnie nic. ;) Dlatego msi 980 4g w porównaniu z tym gratem wydawał się po prostu głośny. No może nie głośny ale upierdliwy inaczej :D Wnioski są takie że msi to nie jest najlepsza firma jeśli chodzi o karty, droga plastikowa i wcale nie daje nic ponad. Nie kupie już więcej "plastikowego króla". Odpal 3DMark test Ice Storm i daj proszę znać czy wtedy się odzywają ? Rozumiem ze chodzi tu o bezgłośność czyli szum cewek, bo piszczenie to sie zaczyna u mnie dopiero jak jest z 500fps. Choć odpaliłem SkyDivera jest tam 300-450fps i mam lekkie piszczenie momentami na swoim MSI GTX 1070 Gaming X, czyli u Ciebie jest bezszelestnie zupełnie ? Edytowane 15 Lipca 2016 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) http://forum.purepc.pl/topic/372682-testy-gtx-titan-x-vs-gtx-1080-sli-stock-oc-single-gpu-stockoc-bonusowo-980ti-oc/ Temat gdzie wrzucam testy. Edytowane 20 Lipca 2016 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Odpal 3DMark test Ice Storm i daj proszę znać czy wtedy się odzywają ? Rozumiem ze chodzi tu o bezgłośność czyli szum cewek, bo piszczenie to sie zaczyna u mnie dopiero jak jest z 500fps. Choć odpaliłem SkyDivera jest tam 300-450fps i mam lekkie piszczenie momentami na swoim MSI GTX 1070 Gaming X, czyli u Ciebie jest bezszelestnie zupełnie ? odpale dzisiaj SkyDiver to dam cynk cisza totalna zero bzyczenia , moja poprzednia karta 970 JetStream to była istna piszczałka. Edytowane 20 Lipca 2016 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2016 Taki cpu to bardzo mocno ograniczy gtx 1070 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2016 Za duzo mhz na gpu i lub vram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Witam! Czy zestaw podzespołów wymieniony w tytule będzie wystarczający dla GTX 1060? Procesor ustawiony na sztywno 3.9 GHz. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 W takim razie karta juz wybrana:) Dzięki za szybką odpowiedź. Pytanie jeszcze co do wersji... Skłaniam sie ku msi gaming x, tylko czy 1499 to dobra cena za ten model? Dodam też, że jestem estetą;) A mam płytę b85-g43 gaming i ładnie by to współgrało...;) Co myślicie? Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 MSI bedzie gicio . ma gęsty radiator , duze went i do tego 50% ciepła wyrzuca . Bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Super! Zamówione;) Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xSkyer Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Hej. Otóż mam problem z instalacją sterowników Nvidii na systemie Windows 10. Pokazuje mi błąd, że mam niekompatybilną wersję systemu. Dziwne. Pobrałem sterowniki ręcznie 64 bit - błąd, Geforce Experience pobrał jeszcze raz swoje - ten sam błąd. Obecnie siedzę na Windowsie 7 gdzie problem nie występuje. Może to kwestia mojego obrazu systemu? Jako, że płyty oryginalnej nie miałem na stanie to musiałem pobrać obraz z internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Skąd pobrałeś iso W10? Ze strony MS czy jakiegoś ciemnego zakątka internetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xSkyer Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Miałem problem ze stroną MS wtedy więc wziąłem z ciemnego zakątka internetu. Stąd moje podejrzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Musisz uaktualnić windowsa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Problem, który został poruszony w założonym przeze mnie temacie był powodowany prawdopodobnie przez sterowniki graficzne. Po zainstalowaniu nowszej wersji sterowników problem, jak na razie, nie wystąpił. W przypadku ponownego wystąpienia błędu temat zostanie ponownie wznowiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Witam Faktycznie jest tak znacząca różnica miedzy GTX1060 a GTX970 ? Bo z tego co można wyczytać np na pclol.pl 1060 jest szybszy o kilkanaście procent i praktycznie zrównuje się z 980 :ddd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Do 980 to mu sporo brakuje .tam porównuja refa co ma 1200mhz i pewnie 1060 z 1800mhz na zegarku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xSkyer Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Znalazłem kopię płyty. Problem nadal występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 może masz wersje Home . :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Albo pora zmienić Windows10 na normalny system ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deton24 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 A spróbuj dedykowanym narzędziem do wykrywania sterowników czy da linka do tego samego sterownika. Możesz też sprawdzić wersję angielską, a sterów na początku pozbyć się jakimś oprogramowaniem typu Driver Sweeper albo coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Nie ma co nawet dywagować. Ten CPU BARDZO ogranicza GTXa 1070. Kumpel miał I7 2600K@4.5 ghz i wsadził GTXa 780Ti, wszystko chodziło fajnie no ale potem po przesiadce na I7 4790K@4.8 ghz, odczuł kopa. W miejscach zależnych od CPU miał po prostu więcej fps. Tego Phenoma nie ma co równać nawet do I7 2600K, tak samo jak i GTX 780Ti jest sporo wolniejszy od GTX 1070. Jeżeli masz środki, zmieniaj platformę bez wahania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...