sideband Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) dokładnie tym bardziej że będą nowe chipsety i płyty na nich oparte - więc komp starczy na dłuzej Nic ci to nie da, później powrót do fivr i kolejne nowe mobasy. Kaby ma miec cache L4? W sumie to chyba ma byc nadal ten sam proces technologiczny, wiec czekalbym na cos w nizszym nowszym i z L4 :P Tylko ceny beda z czapy znowu :/ Wydawanie 1k+ za jakas sensowna plyte to porazka po calej linii. Na h.. L4, przy ddr4 nie wiele Ci to da. Możesz sobie kupić skylake z L4 tylko nie wiem po co. Edytowane 29 Lipca 2016 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2016 Przeciez szybciej bedzie przeszukac L4 niz odwolac sie do ram nawet przy ddr4. Chyba, ze masz jakies testy, ktore pokazuja inaczej. A co do skylake z L4 to nie byly to jakies wybrakowane wzgledek 67k/66k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2016 Nic ci to nie da, później powrót do fivr i kolejne nowe mobasy. chodzi o to że bedziesz trochę dalej niz skajlak [ogólnie to wiadome co robi intel - abys za długo nie męczył się na starej płycie ;) ] bo po co brać końcówkę skajlaka jak możesz brać poczatek kaby [ a przy okazji masz czas na zbieranie kasy ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2016 Przeciez szybciej bedzie przeszukac L4 niz odwolac sie do ram nawet przy ddr4. Chyba, ze masz jakies testy, ktore pokazuja inaczej. A co do skylake z L4 to nie byly to jakies wybrakowane wzgledek 67k/66k? Poszukaj sobie testów w aidzie L4, ddr4 już mają lepsze wyniki niż L4. Im dalej w las tym na rynku będą pojawiać się coraz szybsze kości. Przy ddr3 zwłaszcza wolniejszych L4 robi niezłą robotę, ale trzeba być wariatem by kupować skylake z L4 przy cenie ~1900zł. Ale nie wykluczone, że L4 z generacji na generacje będzie coraz szybsza, więc będzie sens jej stosowania. chodzi o to że bedziesz trochę dalej niz skajlak [ogólnie to wiadome co robi intel - abys za długo nie męczył się na starej płycie ;) ] bo po co brać końcówkę skajlaka jak możesz brać poczatek kaby [ a przy okazji masz czas na zbieranie kasy ] Na tyle mało do przodu, że jest to bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Na tyle mało do przodu, że jest to bez znaczenia. czyli wb ciebie lepiej siedzieć na starym goownie [co przy odprzedaży bedzie też miało realne znaczenie w cenie] gratuluję dobrej logiki [jakbyś miał auto sprzed liftingu albo po - każdy logicznie myslacy kupi po] Edytowane 29 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Mam pewien "problem", może nie mam wiedzy bo zmieniłem kartę z 270x i nie mam doświadczenia z trybem boost itp. Wszędzie jet napisane że ta karta w trybie boost ma 1848 MHz. W rzeczywistości podczas obciążenia karta wchodzi sama na ok 2000 by po nagrzaniu do ok 78st, i ustaleniu śmigła na ok 70% pracuje na ok 1950, rozumiem że te 1848 to jakieś minimum a karta na podstawie temperatur itp ustala wyższe poziomy taktów. Oczywiście nie był robiony żaden OC. Czy to tak ma być? Kilka informacji dla ludzi którzy szukają coś o tej karcie ogólnie super, nawet na 70% śmigła karta niesłyszalna praktycznie, przeskok z 270x to epoka, najbardziej zrobił na mnie Crysis3 w 3D, 1060 generowała 2 obrazy FHD Full MAX bez v-syc ~80fps. 270x na medium miał kłopoty z 30fps... Mam ją od wczoraj i dopiero się bawię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Wszystko w normie. 270X to już brodaty dziadek, więc różnica musi być odczuwalna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak zwiększysz power limit to powinna cały czas trzymać powyżej 2000MHz no i na pamięć można spokojnie dać +500MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Ja też się trochę zdziwiłem. Gainward GTX1060 (ten najprostszy) - można powiedzieć że prosto z pudełka, bez żadnego OC - "wyboostował" się na ~1900MHz. Przy temperaturach ~72st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Jak zwiększysz power limit to powinna cały czas trzymać powyżej 2000MHz no i na pamięć można spokojnie dać +500MHz. Na pewno się pobawię, ale podkręcanie tej grafy na FHD@60Hz obecnie jest kompletnie pozbawione sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 Na pewno się pobawię, ale podkręcanie tej grafy na FHD@60Hz obecnie jest kompletnie pozbawione sensu. Heh tu nie bardzo jest co kręcić - w zasadzie producent już o to zadbał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Heh tu nie bardzo jest co kręcić - w zasadzie producent już o to zadbał ;) Trochę się pobawiłem, i5 4690K @ 4300 , GTX +150Mhz CC; +450 MC , (trzyma między 2100 a 2050) Stabilnie i bez robienia nadmiernego chałasu Fire Strike - 14500 Chyba jest nieźle mam niezbyt dobrą i niewentylowaną budę. Edytowane 30 Lipca 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Heh też chciałem sobie sprawdzić w 3DMark ale jak zobaczyłem że to 4GB do pobrania - to mi się już odechciało ;) Natomiast boost do 2100 to już konkretnie, moja jak pisałem wyżej (albo to w innym temacie było) w grach 2025 trzyma. Mem miałem +700 ale po czasie zaczęło coś migotać (tekstury) to teraz testuje +650. Choć też karta nie ma za dużo miejsca na oddychanie nawet pomimo mojego starannego układania kabli ;) Edytowane 31 Lipca 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Moją bez ruszania power limitów. +75 rdzeń (2050 trzyma ciągle) +500 mem Temp max 77c w nieprzewiewnej budzie ITX Wentyle około 1600 max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Hm moja bez ruszania PL to max 2000 widziałem i to raczej chwilowe. Chyba trafił mi sie gorszy model ale nie będę zarzekał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl. Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063 Co i tak jest marginalną różnicą. Edytowane 31 Lipca 2016 przez culmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrankY19 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Witam mam pytanie czy karta msi gtx 1060 Gaming ta wersja bez X posiada backplate bo na oficjalnej stronie msi nie mogę znaleźć informacji ani zdjęcia z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Mama oto taki problem Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort. Edytowane 31 Lipca 2016 przez popmart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvast87 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Kup monitor z g-sync. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Kup monitor z g-sync. :) stereoskopowe 3D na 50" z g-sync - chyba nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Może temp Cie trzyma. Spróbuj zmniejszyć pl. Po ustawieniu 102% PL u mnie takty skaczą między 2075/2063 Co i tak jest marginalną różnicą. Eh póki co okazała się że mam BSOD w CoD (i tylko w CoD - ostatni i przedostatni) więc najpierw muszę dojść co to może być ... CPU lub RAM stawiam na CPU - co ciekawe na HD530 nie było żadnych problemów - ani w testach ani w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markfos Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2016 http://videocardz.com/62738/nvidia-titan-x-pascal-3dmark-performance Nowy Titan zaledwie 8% wydajniejszy od 1080 OC. Boostował już do 1800 Mhz, więc pole do manewru z OC niewielkie. Będzie z 15% wydajniejszy po OC w stosunku do 1080 OC, przy cenie 2 x wyższej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Mama oto taki problem Crysis 3, 3d, V-sync, max, gra trzyma 60FPS ogólnie jest bardzo ok, karta nie musi robić na 100% więc nie bostuje zegarów chodzi np na 1600 Mhz i 95% zmieniając te ustawienia nawet na słabsze jak robi 60fps, jednak bywają momenty (nagła zmiana, dużo wrogów itp) gdzie tej mocy brakuje i zanim uruchomi bosta następuje widoczne zacięcie... tego problemu oczywiście nie ma gdy wyłącze vsync, GPU robi na maxa i jest cały czas powiedzmy 70-80 fps z jakimiś spadkami do 60 .... jak poradzić sobie z problemem ..... zależy mi na vsync w 3d jest to opcja znacząco poprawiająca komfort. problemem były 2 programy sterujące VGA na raz, od Palita w tle przy startup - nie widziałem, i MSI z którego korzytstałem, po usunięciu softu palitaq znikneły problemy z taktami :) .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2016 A od kiedy segment High End był sensownie opłacalny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markfos Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Jednak trochę lepiej wypada niż w tym smarku, jest około 20% wydajniejszy w grach od 1080, jednak jak sama NV podkreśla, kieruje tą kartę bardziej na profesjonalny rynek, ładując dużo mocy do obliczeń FP8 i do firm zajmujących się uczeniem maszynowym (zrezygnowano nawet z nazwy GTX, kojarzącej się z serią dla graczy), jest to kosztem wydajności w grach ale wszystko na to wskazuje, że 1080 Ti będzie, z tych zbędnych dla gracza funkcji obcięty, a może dostać więcej SP - Cudów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 ...Fire Strike - 14500 ... Kurcze pytanie: to jest wynik testu czy samo graphics score? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popmart Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Kurcze pytanie: to jest wynik testu czy samo graphics score? graph score Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) graph scoreTo wiele tłumaczy bo rekord dla 1060 obecnie wynosi nie całe 13400 ;) Tak czy inaczej u mnie 12228 (wynik całego testu) bez podkreconego CPU. Edit: 4,5GHz na CPU wiele nie dało ~12300 :) Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F10RJ4N Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Dobra to ja mam pytanie bo może robię coś źle i ktoś tutaj mi pomoże. Zakupiłem niedawno GTX 1060 i postanowiłem dziada nieco podkręcić Za pomocą MSI Afterburner. Podkręciłem 130 MHz na zegarach i 80 MHz na pamięciach i standardowo bnechmarki działa pięknie stabilnie karta dostaje 2050 MHz na boost i 8000 MHz na pamięciach. I to jest właśnie mój problem co bym nie zrobił nie mogę osiągnąć więcej niż 8000 MHz na pamięciach... Mało tego im bardziej kręcę pamięci tym wynik w Benchamrku (Firestrike) jest niższy. Pamięci podkręciłem o 80 bo bez tego nie udało mi się osiągnąć stabilnego Taktowania na rdzeniu. (bez podkręconych pamięci na rdzeniu osiągnąłem maksymalnie 1950 MHz). Jakieś rady sugestie? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez F10RJ4N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...