Skocz do zawartości
marbo666

NVIDIA GeForce GTX 1000 / Titan X (Pascal) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałoby sie 1080 -tke ale czasami jak sie widzi taki fps szarpany to sie człowiek cieszy ze jednak został na maxwellu choć on w sumie praktuycznie jest tym samym.

hmm ? A próbowałeś nowe biosy ?

Edytowane przez damian25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę o dodatkową informacje jak testujesz. Sprawdź jakimś programem obciążenie gpu podczas gry w gta 5 i jakiś tytuł który nie zacina czy w obu przypadkach wynosi maks czy w obu waha się gdzieś w okolicach 60-80% czy może raz tak raz tak. Widzę na forach nvidii, że problem z przycinaniem nie jest zarezerwowany tylko dla w7 ale w10 czasami również dotyczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sobie darował. Szkoda czasu na zabawę z Allegro i Policją. Karty pewnie ma ale realizacja gwarancji pewnie gdzieś w Chinach, wiec tak naprawdę jej nie ma.! Karty lubią paść bez względu na producenta.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw czy te przejście na w10 ci pomoże, bo wraz z liczbą ludzi którzy kupują te karty mocno zwiększa się liczba tematów na forum nvidii gdzie na w10 mają dokładnie takie same problemy więc jednak nie jest to powiązane tylko z w7. Wręcz ostatnio pojawiają się prawie tylko tematy z w10.

Zaczyna mnie denerwować nvidia. Poprzednia generacja odpuściłem bo kastrat, a tutaj nie dość, że musiałbym kupić kolejny system (nadający się tylko do grania) to jeszcze i tak nie ma gwarancji że będzie działać poprawnie.Ciekawe ile jeszcze czasu zajmie im naprawienie tego i czy w ogóle naprawią. Bo nie chce mi się kupować karty tylko po to aby zwrócić.

Edytowane przez Elros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko tylko dlaczego reszta gier chodzi bez problemowo ? A tutaj filmik ==> 

Na 980ti jest to samo jak sie ma po 180 fps .Musisz zblokować przez vsync i nie ma problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą jak teraz patrze to nawet nie trzeba dać vsync na on .Wystarczy dsr x4 oraz dać detale na ultra  blisko 60 klatek i też tego efektu nie ma . Spróbuj

a gra całkiem fajna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Dołączę się do dyskusji. Również posiadam GTX 1070 (MSI Gaming X). I co zauważyłem. Jak do tej pory problem jest z GTA V, ale to co tu jest na filmiku to jakaś masakra :D Myślałem, że ja mam problem, bo raz na kilkanaście minut jakiś drop się trafi czy też seria dropów i to nie zawsze. Gra działa płynnie z v-sync na 60fps na max detalach. Jednakże, miałem podobne problemy jak na filmiku, ale nigdy w tej pierwszej misji w banku, ale sformatowałem system (Win7) i gra działa dużo lepiej. Wiedźmin 3 działa na ultra z włączonymi HairWorks itp (ale mam zbugowaną teksture łódek, na których mogę pływać, ale z tego co czytałem to wina patchy), to samo z Rise of Tomb Raider ultra i hairworks on. League of Legends na ultra z zablokowanymi FPSami na 144, bo przy 500 FPS monitor (60Hz) nie wyrabiał :D FIFA 16 też na max. Ale te dwie ostatnie gry są mniej wymagające. Mam zamiar zainstalować jeszcze Fallout 4 i zobaczyć jak będzie działać. Instalowałem starsze sterowniki jeszcze przed formatem i było jeszcze gorzej. Obecnie mam ustawione w panelu sterowania NVIDiA - preferuj maksymalną wydajność i czasami tryb debugowania.

A, cały czas konwersuje z zagranicznym pracownikiem NVIDIA o tym problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA pisze jak zaradzić tym spadkom, więc po kolei.

Najpierw kazali ustawić preferuj maksymalną wydajność i tryb debugowania.

Pytali o inne gry, informacje systemowe bla bla.

Niedawno pisali o zainstalowaniu sterowników  368.81, czego teraz nie robiłem, bo przed formatem GTA V na tych sterach działa jeszcze gorzej.

Wspomniałem o tym, że ludzie skarżą się na DPC Latency, więc chcą już ode mnie testy, z jakiego programu do DPC korzystam, screeny itp. Akurat tego nie zrobie, bo szczególnych problemów z tym nie mam. Niedługo Fallout 4 odpale i zobacze jak będzie chodzić.

Pisałem też do MSI, Ci z kolei spytali mnie o pełną specyfikację komputera z uwzględnieniem wieku zasilacza, oraz bym spróbował na starszych sterach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odpaliłem Fallout 4 na ultra ustawieniach. Gra z początku chodziła na 60FPS, po kilku minutach grania, FPS zatrzymały się na 15. Co zrobiłem? W Dokumentach w folderze Fallout 4 należy zmienić iPresentInterval=1 na iPresentInterval=0. Następnie w panelu sterowania NVIDIA przejść do Ustawienia programu, wybrać Fallout 4 (NIE Fallout4Launcher!) i wyłączyć synchronizację pionową. Po tych czynnościach gra działa bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam gtx 1060 pod w10 i niestety ale mam problem ze spadkiem FPS w Rust, wiedzminie, cs go. W innych grach nie miałem okazji sprawdzić. Jest jakieś rozwiązanie? Wydaje mi się że po aktualizacji problem z wydajnością się pogorszył... Najmocniej widać to w cs go gdzie mam stabilne 200-220 FPS przed updatem było 300-250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem tego rodzaju że po wejściu do CS GO muszę zmienić opcje MSAA i dopiero uzyskam więcej niż 30 fps w menu. Na domiar złego mam dropy fps w rust, cs go i wiedźminie. Kolejna kwestia - karta non stop ma taktowanie 1569 mhz (będąc na pulpicie W10- nie wiem jak w grach). Czy ktoś zna rozwiązanie na te bolączki?

PS. Karta GTX 1060 MSI gaming X

Edytowane przez bartomiszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dać znać jak sytuacja będzie wyglądać po zmianie na win 10 u mnie. Zmieniłem teraz większość sprzętu czyli nowy proc, ram i monitor z g-sync, i nawet bez stawiania systemu na nowo bo nie miałem jeszcze czasu, gta V działa na win 7 bardzo dobrze, w zasadzie obraz non stop płynny.

Tak jak dawałem znać już wcześniej, był taki okres gdy obraz mocno szarpał, ale po zmianie kliku ustawień graficznych problem w 90% zniknął. Raz na jakiś czas obraz przyciął, ale było generalnie dobrze. Teraz zmieniłem proca na nowe i7 oraz ram z 8gb na 16gb i tych dropów/przycinek nie ma, więc tutaj bym się doszukiwał poprawy na co zresztą stawiałem bo i5 2500k już był trochę za słaby do gta V ultra.

Z filmu wynika, że masz wyłączone vsync. Z jakiego monitora korzystasz? Jak zwykły monitor 60hz to testowałeś to przy przy ograniczeniu klatek do 60fps?

Przy okazji powiem, że nie ma co się napalać na maksymalne detale, teraz z nowym monitorem mam rozdziałkę 2560x1440 i na prawie maksie mam około 50-60klatek w najgorszych miejscach. Zmniejszyłem kilka ustawień o oczko, przykładowo cienie z ultra czy tam bardzo wysokich na wysokie, odbicia na wysokie, teselację o jedno oczko w dół, w każdym razie kilka pomniejszych rzeczy, po zmianie których nie widzę w zasadzie żadnej różnicy a klatki podskoczyły do 70-80 a więc zmiana o ponad 30%.

Później sprawdzę jeszcze przy wyłączonym g-sync jak wygląda sytuacja i zedytuję post.

Edytowane przez fenfir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem z ktorym walczę juz od momentu premiery i mojegu zakupu GTX'a 1070 :/ i nie ukrywam ze mnie #$%^& trafia! Moj sprzęt to: Intel i7 4790K(bez OC), GA Z97X Gaming 5(bios F5), 2x4GB Ramu 1600mhz, 128GB SSD na system i 2x500GB Samsung F1 w RAID 0. W dniu w ktorym kupilem ta grafe i ja zainstalowalem do mojego kompa (wczesniej mialem 760) mialem zainstalowanego Win7 x64. Sciagnalem stery on nVidii a były tylko jedne i zaczalem odpalac gierki: Wiesław 3, BF4, Evolve, The Division, Rainbow Six Siege i GTA V. Wszysko śmigało tak jak powinno na najwyzszych ustawieniach bez najmniejszego drnięcia w 1080p. Ba, nawet lepiej niz mi sie spodziewalem. The Division ktore ma spore wymagania i przy ktorym mialem obawy co do pelnej plynnosci chodzil bez kaszlniecia z włączonymi wszytkimi bajerami (cienie NVIDIA PCSS). Reszta gier to samo. Obiecalem sobie ze po zakupie grafy przeinstaluje system i cos mnie podkusilo aby zainstalować Win8.1 x64 w UEFI. Windowsa 10 sobie darowalem gdyz z doswiadczenia wiem ze nowe wersje systemow mikroszitu na poczatku to masa problemow i poczekam na wersje finalna i polataną. No i zaczelo sie wlasnie to nad czym tu prowadzicie rozmowe z ktorej nic nie wynika. W kazdej grze były mniejsze lub wieksze przyciecia i drastyczne spadki wydajnosci czy to na przestrzeniach otwartych czy tez w pomieszczeniach pomimo ze caly czas pokazywalo mi 60fps. Cofnalem sie na Windows 7. To samo. Po paru dniach nie udanej walki z tym porblemem zrobilem flash BIOSU płyty glownej i postawilem znowu Win8.1 Pro x64. To samo dalej. Wyszly nowe stery od nVidii 372.54 'hotfix' ktore ponoc poprawiaja DPC Latency i faktycznie jest troszke lepiej ale dalej sa spadki fps. Teraz uzywma versji sterownikow '372.70' ktore zainstalowalem dla BF1 Beta i przyznam ze jest jeszcze lepiej i duzo zadziej doswiadczam 'fps dropów' ale nadal są. W Wiedzminie 3 i Evolve juz nie ma zadnych problemow. Wczoraj sciagnalem The Crew bo jest darmowe :P i w przypadku tej gry jest najgorzej. Grac sie w to nie da.

Nie jedne problemy sie rozwiazywalo ale teraz poprostu zglupialem. Jak napisalem wyzej na Win 7 x64 zaraz po zakupie tej grafiki bylo wszystko w porzadku a teraz nie więc nie ma mozliwosci na ta chwile swtierdzic konkretnie dla czego tak jest. Jak widac sterownki sa tu jednym z problemow do czego nvidia sie przyznala ale zastanawia mnie DLA CZEGO NA WINDOWSIE 7 PRZED REINSTALACJA BYLO WSZYSTKO DBRZE A TERAZ JEST TEN PROBLEM ?! Bede jeszcze robil flash BIOSU grafiki na wersje "F2 Beta - 86.04.1E.00.D2" ktora cos poprawia w pamieciach "Release for SAMSUNG Memory" i jak zrobie test to sie wypowiem.

Edytowane przez Qur..aK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK wszystko jasne. Po instalacji Win 10 GTA V śmiga bez problemowo. Czy to 60 Hz czy 144Hz czy z V-sync czy bez, działa bez zająknięcia. Tak czy siak przesiadka na Win 10 jest nie unikniona. Nie wiem dlaczego jednym na Win 7 + 1070 gra chodzi OK, a u mnie nie dało sie grać, Ktoś wyżej pisał " GTA5 potrzebuje sterownik w wersji dx11.3. A w win7 jest tylko 11.0." Więc może w tym problem, ale dlaczego innym na 7 GTA V śmiga ? nie wiem. 

Cóż w każdym razie dziękuję wszystkim którzy pomagali POZDRO 

imo temat można zamknąć. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta firma z Rybnika nie pierwszy raz robi takie promocje :D Pamiętam że wystawiali topowe karty w dniu premiery ! o kilka set złotych taniej niż oficjalna cena, czemu tak robią nie wiem, i nie wiem też jak z jakością towaru, ale wygladają na porządną firmę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podziękuję, są to karty bez gwary, a przebitka cenowa aż taka rewelacyjna nie jest. No i termin wysyłki 21 dni :)

Strach myśleć, że one potem trafią zapewne na wtórny rynek jako karty "z gwarancją".

Już to widzę, jak "typ kupił 200 kart za pół miliona złotych", ale na własną domenę kasy już nie starczyło i na wysyłkę kupujący ma jednak czekać do 21 dni tak na wszelki wypadek. :)

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi