Skocz do zawartości
marbo666

NVIDIA GeForce GTX 1000 / Titan X (Pascal) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie i tak podejrzane. Można zaryzykować. Ale trzeba pamiętać o dość  istotnej liczbie awarii jeśli chodzi o dzisiejsze karty. Lubią paść. Lubią sypać artami. Nie trzymają bazowych taktowań lub posiadają inne  wady jak piszczące cewki. Dzisiaj nie mam nic pewnego bez względu na firmę. Wszystko zależy też od serwisu jak sobie z tym radzi ile trzeba będzie czekać. Czy dostaniemy nową czy po naprawie. Zdarzały się tu przypadki opisywane na naszym forum, gdzie ludzie dostawali z powrotem swoje karty z serwisu nieprawione lub z innymi wadami.  Lub dostawali inne karty po naprawie, bo inny klient dostał nówke. Jak się potem okazywało taka karta nie było do końca naprawiona.  Dlatego też gwarancja to podstawa. Potem użeranie się z serwisami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś daje 2700zł za kartę to może dołożyć 300 i kupić w normalnym sklepie.  W tym wypadku tylko odbiór osobisty ale ja i tak bym się nie skusił. Poza tym uważałbym na kupowanie kart ASUSa ich serwis to żenada znajoma wysyłała 4 razy laptop na wymiana klawiatury ani razu jej nie wymienili tylko odsyłali tak więc żadnego sprzętu ASUSA !

Może także warto czytać komentarze tego sprzedawcy?

cyt"Kartę graficzna otrzymałem tydzień po terminie który i tak wynosi 21 dni, sprzedawca informował że będzie wysyłał sprzęt już po 14 dniach, W ramach rekompensaty zaproponował zwrot 200 zł które miało być dołączone do gwarancji, kontaktu i zwrotu brak. "

LOL :)

Edytowane przez Spider22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Chcę kupić jeden z niereferencyjnych modeli GTX 1070. Najbardziej poza wydajnością zależy mi na tym aby karta była cicha, bo nie używam słuchawek i często gram w strategie typu Civ VI (niedługo wychodzi), dlatego nie uśmiecha mi się, żeby jakiś referent zagłuszył spokojną muzykę. Do tego komp stoi na biurku blisko mnie więc tym bardziej zależy mi na tym żeby karta była cicha.

Fajnie jakby miała tryb pasywny pod Windowsem, kompa mam mocno wyciszonego i nie potrzebuję, żeby mi chodziły dodatkowe wiatraczki podczas pracy w Wordzie.

GTX 1080 nie chcę ponieważ nie przewiduję w ciągu najbliższych lat zmiany monitora. Aktualnie mam rozdzielczość 1920x1200 i wydaje mi się, że GTX 1070 do tej rozdziałki wystarczy.

Co byście polecili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit 2.5 Slota - GameRock , JetStream lub SuperJetStream , to są najcisze wersje GTX1070 .

GTX1080 nie ma sensu brać - nie wiele szybsza a sporo droższa , sytuacja identyczna jak z GTX970/980 .

Podoba mi się Palit GTX 1070 JetStream (jest najtańszy) i z tego co wiem, można mu podmienić bios na tego od GameRock lub SuperJetStream, prawda to? Czyli nie warto chyba dopłacać do tych wersji, co?

Edytowane przez elminsterr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się Palit GTX 1070 JetStream (jest najtańszy) i z tego co wiem, można mu podmienić bios na tego od GameRock lub SuperJetStream, prawda to? Czyli nie warto chyba dopłacać do tych wersji, co?

Witam, do tej rozdzielczości Gtx 1060 wystarczy w zupełności, ja bym nie przepłacał. Jak byś posiadał monitor 1440p to tym bardziej gtx 1070. Pzdr

Cześć,

Chcę kupić jeden z niereferencyjnych modeli GTX 1070. Najbardziej poza wydajnością zależy mi na tym aby karta była cicha, bo nie używam słuchawek i często gram w strategie typu Civ VI (niedługo wychodzi), dlatego nie uśmiecha mi się, żeby jakiś referent zagłuszył spokojną muzykę. Do tego komp stoi na biurku blisko mnie więc tym bardziej zależy mi na tym żeby karta była cicha.

Fajnie jakby miała tryb pasywny pod Windowsem, kompa mam mocno wyciszonego i nie potrzebuję, żeby mi chodziły dodatkowe wiatraczki podczas pracy w Wordzie.

GTX 1080 nie chcę ponieważ nie przewiduję w ciągu najbliższych lat zmiany monitora. Aktualnie mam rozdzielczość 1920x1200 i wydaje mi się, że GTX 1070 do tej rozdziałki wystarczy.

Co byście polecili?

Cześć,

Co byście polecili?

A jeżeli już koniecznie chcesz gtx 1070 to bierz ten który jest najtańszy ale z podwójnym wentylatorem. MSI GTX 1070 Armor wypada najkorzystniej cenowo. Palit na niektóre modele daje tylko 24miesiace gwarancji. Zwróć na to uwagę przy ewentualnym zakupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

trzy dni temu kupiłem kartę GeForce CUDA GTX1060 WF OC 6GB DDR5 192BIT. Po włączeniu komputera cała jednostka pracuje cicho, niemal niesłyszalnie. Jednak, gdy odpalam grę wiatraki na karcie zaczynają bardzo głośno pracować - nie to mnie dziwi, bo gry wymagające, więc karta się grzeje. Problem zaczyna się po wyłączeniu gry, ponieważ wiatraki dalej pracują niesłychanie głośno i już nie wracają do cichego trybu (komputer stoi włączony przez kilka godzin po zakończeniu grania, a wiatraki pracują tak samo głośno, jak podczas gry). Temperatura po włączeniu komputera: ~34 stopnie, temperatura po zakończeniu grania ~39.

Czy mam reklamować kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak z wydajnością 1070-tki w QHD, bo zastanawiam się nad monitorkiem o tej rozdziałce, ale nie jestem do końca przekonany, czy karta zapewni mi komfortowe warunki w każdej grze przy full detalach. 

Zapewni, GTX 1070@2100/9600 ma wydajność podobną do stock GTX 1080 i GTX TITAN X Maxwell @1440/7700 / GTX 980Ti @1520/7800

Bawiłem się tym trochę. Dasz jej solidne OC i będzie mega.

Jeden TX M po OC do około 1400/7600 pozwala grać w 60-80 fps w nowego Deus Exa, 1440p ultra (wszystko maks , MSAA off). Także na luzie 1070 po OC da radę a te 8gb vram się przyda :)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie opcja CSM Support w BIOSIE. Ogolnie to wiem do czego sluzy ale zastanawia mnie czy ustawienie tej opcji odpowiednio moze miec wplyw na poprawnosc dzialania czy tez instalacji sterownika ? Aktualnie mam ustawione na "Never" (czyli wyłączone) z właczonym UEFI.

Edytowane przez Qur..aK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zostawie wyłączone. Dodac musze ze nowe sterowniki X-Treme v372.90 (http://www.tweakforce.com/) praktycznie zlikwidowaly problem ze spadkami wydajnosci! Nie doswiadczylem na razie problemu o ktorym sie tu ropzisujemy. Sprawdzcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, planuję w końcu wymienić moją kartę graficzną (sądzę że biedactwo mi padnie z nowym monitorem jak przyjedzie za 3 dni - obecnie gtx 960) i mam lekki dylemat co wybrać 1070 czy 1080 - monitor Acer XZ350CUBMIJPHZ a procesor I7 - 6700K 4500 Hz, pamięci g.skill ripjaws V 3330 (standardowo 3000 CL5)

Który model byście polecili by był jak najlepszy pod względem jakość/wydajność/cena i z możliwie przyzwoitym OC.

Edytowane przez Collt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od tego jaki masz budżet. GTX 1070 to bardzo wydajna karta, GTX 1080 jeszcze bardziej.

Jednak jest tutaj pewne ALE. GTX 1070 nie podkręcisz tak, żeby wydajnością dorównywała GTX 1080, przykładowo 980Ti możesz :)

Tutaj masz 980Ti Strix bez żadnego OC ręcznego vs 1080 stock.

http://www.3dmark.com/compare/fs/10441451/fs/9245359 980Ti Strix vs 1080 stock

Łap też TITAN X Maxwell po OC vs 1080 stock oraz 1080 OC. Jak i 1080 vs TITAN X Pascal.

http://www.3dmark.com/compare/fs/10351066/fs/9245359 TX M OC vs 1080 stock

http://www.3dmark.com/compare/fs/10351066/fs/9244475 TX M OC vs 1080 OC

http://www.3dmark.com/compare/fs/9690504/fs/9244475 TX P OC vs 1080 OC

Wyników SLI nie wrzucam nie ma po co. Podrzuciłem to, bo wydajność z 3dm FSE, dobrze odzwierciedla wydajność w grach. Kilka dni robiłem teraz różne testy (w tym GTX 780TI) ponieważ piszę arta o sensie zmiany GPU co dwie generacje.

Jeżeli nie masz zamiaru jakiś czas zmieniać karty, bierz GTX 1080. Chyba, że poczekasz na GTX 1080Ti który pojawi się w Styczniu. Przy 1070 to jest kwestia tego, czy chcesz ją mieć na dłużej czy poczekać na coś lepszego, jak traktujesz przejściowo to lepiej nawet brać dobrą używkę 980Ti (dorwiesz taniej)  bo wydajność ta sama a OC vs OC więcej na 980Ti wyciągniesz.

Co do modelu to MSI zarówno GTX 1070 jak i GTX 1080.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testował ktoś te sterowniki ?? Podaje linka: Win 8.1 x64 - http://www.mediafire.com/file/cw87pi54gt6jrx5/XG+372.90+WIN8.1+x64.rar i Win 10 x64 - http://www.mediafire.com/file/2tb3qt2xwc35e1c/XG+372.90+WIN10+x64.rar. Instalować oczywiście bez podpisu cyfrowego. Nie sprawdzalem tej wersji sterownika od nVidii wiec nie wiem czy akurat te z "XG" serwują znaczna poprawe ale mam ogromne zaufanie do ich sterownikow a uzywam ich od czasow Geforce 7600 :-) i sa lepsze od nVidii. Zaznaczam ze nie ma w nich optymalizacji zwiazanych z obnizaniem jakosci grafiki dla poprawy wydajnosci - przeciwnie. U mnie juz jest 'prawie' dobrze ale niestety kondycja mojego systemu na ta chwile nie jest idealna ;-) wiec mozliwe ze u innych bedzie tak jak byc powinno. Za pare dni przesiadam sie na Win 10 wiec jeszcze sie na ten temat wypowiem :banana: :twisted2: :smoke: .

Cześć.

Spróbujcie wyłączyć wszystkie programy w tle.Mi GTA5 na maxa leci przy Win7 / i5 2500k 4.5Ghz / gtx1060 i procesor nie jest słaby jak ktoś tu napisał.

Wylaczanie wszystkich programow w tle to troszke za radykalne :). Jesli juz to odnosnie pracy programow w tle to nieraz RivaTuner Statistic Server, Fraps, EVGA Precision X itp. wywoluja tzw. stuttering lub powoduja niepoprawne dzialanie gry a przy takim procku jaki masz nie trzeba nic tuningowac i wylaczac w windowsie. Ja mam i7 4790K bez OC i po zainstalowaniu "XG v372.90 x64" (pod windows 7 juz nie robia sterownikow) GTA V moj Pascal nawet nie drgnie.

Edytowane przez Qur..aK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam MSI GTX 1070 Gaming X. mój brat go ma, ja mam Gigabyte 1070 Gaming G1 i kultura chłodzenia zdecydowanie na plus dla MSI jest po prostu cicha w w każdym wypadku i trochę chlodniejsza o parę *C. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem, problem widoczny z prawej strony wykresu:

eRR9yIL.jpg

Jak wyłączę obciążenie, to mi tak wariują wiatraki bez wgranego własnego profilu w afterburnerze. 

Próbuje przejść na pasywny, ale jak odetnie wiatrak, to widać radiator jeszcze oddaje ciepło, więc znów go włącza i to na słyszalne obroty, jak zawieje na sekunde, to znów ma temp poniżej limitu i go odcina i tak w kółko, przez nawet kilkanaście minut. Oczywiście jak ręcznie wymuszę mocniejsze obroty wiatraków żeby się radiator schłodził, a potem wrócę do trybu auto to jest ok i jest pasywna. To jest normalne przy tym biosie i jedyne co można zrobić to ustawić swój profil wiatraków w afterburnerze, albo dołożyć wentyli w budzie? Bo jak rozumiem taki profil wiatraków wgrał palit w biosie i stąd ten problem. Skacze między 1200 RPM(co już jest bardzo głośne, karta nawet w stresie nie wchodzi na takie obroty), a wyłączonym, wkurzające to.

W AfterBurnerze mogę ustawić krzywą konkurującą, ale musi się zaczynać od 25%, bo niżej i tak AB nie ogarnia i musiałby oddać kontrolę automatowi, a to skutkuje skokami. Niby nie problem, bo tych 25% i tak nie słyszę(inne części zagłuszają), ale miała być karta pół pasywna, a tu z tego nici wyjdą i jeszcze trzeba się wspomagać dodatkową apką, zeby się nie wkurzać.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ogarnałem. Wgrałem nowy bios ze strony palita. Niestety problemu nie rozwiązał, ale przesunął trochę charakterystykę skoków. Przy nagrzewaniu od ok 55*C do 60 zaczynało się przeskakiwanie wentyli. Przy schładzaniu od ok 50 do 45 też skakało i przez te skoki ofc zanim schłodziło do 44*C i stanęło to mijało naprawdę sporo czasu. Zrobiłem tak że do 44*C obrotami zarządza grafa (więc jest 0%), powyżej wskakuje afterburner i od razu daje 25%(tak jak pisałem to jest praktycznie bezgłosne, a pozwala też przy powrocie szybciej schłodzić do tych 44*C).

Może się komuś przyda(do 40% wentyle są ciche, potem zaczyna być coraz głośniej - świszczy powietrze wpływające do radiatora, nie same wentyle):

pVYq4ds.jpg

Edytowane przez Kanghoy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam, i mam mega mętlik bo całkiem dużo tych kart. Planuję zakup GTX 1060 w wersji 6GB jednak mocno przekraczając budżet mam do wydania max 1300pln. Po przeczytanu mnóstwa info z sieci typuję:

Palit JS

Gigabyte gaming g1 

Zotac AMP

Prośba o poradę który z tych trzech ewentualnie jakieś inne?

Na MSI gaming mnie nie stać :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleci ktoś jakiś bios na 1080 FE, żeby szło skręcić turbinę w idle poniżej 1100rpm?

Szukałem trochę ale nie chcę biosu co mi usuwa power limit, i jeszcze ma ograniczenie rpm wentylatora do np. 2500 (bo cooler na karcie z którego pochodzi ma taką charakterystykę). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac GTX 1070 AMP Extreme jest lepsza od tego EVGA. Mam zotaca i jestem zadowolony. Dość niska temperatura i wysoka wydajność to jest najbardziej podkręcona fabrycznie prosto z pudełka. Wygląda masywnie i ciężkie co zajmuje 2,5 slot, ale to mnie nie przeszkadza :) Poza tym EVGA ma najlepszy serwis to co z tego słyszałem. U mnie karta chodzi na 100% obroty RPM na poziomie 38-40 dB w zamkniętym obudowie, aż tak nie jest głośna - można regulować obroty z programu Firestorm albo ustawić automatycznie np. po osiągnięciu 50*C zaczynają kręcić wentylatory na 50% tylko mówię przykładowo.

PS. Jak coś to pisz na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi