Skocz do zawartości
marbo666

NVIDIA GeForce GTX 1000 / Titan X (Pascal) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie może głupie pytanie, ale kupiłem GTXa 1070 Gamerocka od Palita w okazyjnej cenie i jak się okazało ma niestety (a może stety?) pamięci od Microna. Naczytałem w necie, że to straszna lipa, że się słabo podkręcają, że często karta przez to wyświetla artefakty czy wysypuje się w grach. Do tej pory u mnie coś takiego nie wystąpiło. Do tego MSI Afterburner pokazuje, że karta w trybie Turbo Boost chodzi na 1961Mhz. I teraz pytanie. Odesłać kartę spowrotem w nadzieji, że nowa będzie miała pamięci od Samsunga, czy nie zawracać sobie tym głowy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CLAU. Gram raczej w mniej wymagające gry i w sumie ten Gtx jest dla nich overkillem, ale że wszystkie części które mam w sygnaturze kupiłem po okazyjnej cenie, to postanowiłem, że na grafikę wydam ciut więcej niż zamierzałem (wcześniej miałem brać 1060). Tego 1070 nawet nie podkręcałem jeszcze, bo nie widzę takiej potrzeby, ale dzięki za odpowiedź, i jeśli nie pojawią się z nią żadne problemy to ją po prostu zostawię ;)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam do Was pytanie, gdyż sam nie wiem co o tym sądzić i nie znam się na sprzęcie. Ostatnią moją kartą była GTX 460 i nie miałem takich "objawów". Odkąd przesiadłem się na MSI 1070 Gaming X, pod obciążeniem (w czasie wymagającej gry) z karty dobiega takie jakby elektryczne brzęczenie. Przykładałem ucho i odgłos ten na pewno pochodzi od karty, nie zasilacza. Co ciekawe, dźwięk ten pojawia się w zależności od tego co akurat jest wyświetlane na ekranie. Przykładowo podczas gry w Wiedźmina 3 w 1080p na ultra (60 fps), gdy skieruję myszką widok prosto przed siebie w jakiejś wiosce, tam gdzie są domki i ludzie - dźwięk jest, kiedy spojrzę Geraltem w ziemię - ucisza się. Znowu na wioskę - od razu znów się pojawia itd. O co tu może chodzić? To wina sekcji zasilania? Cewek? Nie jest to pisk. Pisk pojawia się przy kilkuset i wyższych wartościach fps, ale słyszałem, że przy takich wartościach to normalne. Chodzi mi więc głównie o to dziwne bzyczenie nawet przy 60 fps. Jest się czym martwić, czy to może jest normalny objaw pracy karty graficznej?

Podaję jeszcze specyfikację komputera, gdyby miało to w czymś pomóc:

zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W
i5-6600k
Asus Z170 Pro Gaming
RAM Corsair 16 GB 3200 MHz

Edytowane przez emkacafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Podkręciłem tylko dla testu rdzeń do 2100Mhz i pamięci do 4400Mhz i przechodzi bez najmniejszego problemu Valley Benchmark ;) No chyba, że ten test nie jest wiarygodny, to czym mogę jeszcze sprawdzić stabilność karty po OC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiał bym kupić gtx 1060 6GB tylko nie wiem która bedzie cicha taka żeby nie przebijała się przez 120mm na 600-700rpm.
Obecnie posiadam 8800gt z podobnym tdp 110w i z accelero twin turbo pro na 18% (może 800rpm) max jakie osiąga to 60C.  Która bedzie wstanie utrzymac temp poniżej 70C przy rpm max 900-1000 ? Msi gaming jest strasznie drogi to już nie daleko do 1070, a z tych taniszych 1060 za około 1200 ?A może kupić najtańszą 1060 z 1 wentylatorkiem i wymienić chłodzenie na to twin turbo pro ? Tylko czy to wejdzie na 1060 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego co za resztę  sprzętu posiadasz. Bo 8800GT sugerowało by raczej coś leciwego. To już wiekowa karta w sumie.  Jaki procesor i płyta i jaki zasilacz? Dokładny model, marka i moc zasilacza. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej.

Co do wyboru 1060, wart uwagi jest np. ten Gigabyt:

https://cenowarka.pl/gigabyte-geforce-gtx-1060-6gb-xtreme-gaming-6g-gv-n1060xtreme-6gd-a1502814.html?hloc=pl

Test:

https://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_1060_Xtreme_Gaming/

Ze swojej strony dodam, że bios tej karty ma PT na poziomie 225Wat co daje spore możliwości OC.

Właśnie ten bios wgrałem do swojej 1060 mini ITX i tak wygląda pobór mocy z GPU-Z pod obciążeniem (OC):

2931723100_1488279504_thumb.jpg 8371312700_1488279505_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laikiem nie jestem dlatego opisu sprzętu nie dałem, 8800gt wiekowa ale to chyba najlepsza karta w historii można spokojnie pograć np gta 5. Zasilacz be quiet 530w q9650 @4,15  8gb ram.

Wiem zaraz powiecie taki cpu to bottleneck nawet dla 1050 ale napewno w wielu grach nadal wydajność taka sama lub wyższa od i3 czy tych biednych FX-ów.

Chce tanią i cichą 1060 6GB bez piszczących cewek (za około 1.1-1.3k zł) lub ewentualnie zmienić chłodzenie na to twin turbo pro jeśli by pasowało. Napewno msi gaming był by dobry ale cena chora jak na możliwości bo dokładając troszke mamy już 1070.

@leven
ten gigabyte drogi to już msi gaming (bez x) taniej by wyszedł

Edytowane przez aro52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Cie nie zaskocze i tak masz racje i napiszę że ten procek jest za słaby. Już nawet nie chodzi o moc, ale to stara architektura. Nie wiadomo jak nowe gry będą reagować na taki procek w przyszłości.   Ja bym zaczał od zmiany platformy. Nie masz kasy ok rozumiem. Za 1200 zł (wartość średnia GTX 1060) idzie złożyć jakiś  i5 7500 + płyta na B250. Do tego pozostaje uzbierać na 8GB DDR4 2400. Ze sprzedaży starych gratów może coś  tam uzyskasz. Nie wiem ile, ale serio pakowanie do tego najnowszej karty pod taka starą płytę i procek jest średnim pomysłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że ten CPU będzie bardzo duże ograniczenie stanowił dla GTX 1060. Tu nawet nie ma co dywagować. Gra CAŁKOWICIE nie warta świeczki, wywalanie kasy w błoto.

Prosty przykład, jak kiedy do Q9550@4.0 ghz wpakowałem GTX 670 to było słabo, różnice na I7 4770K@4.3 ghz sięgały KILKUDZIESIĘCIU fps.

No a tutaj mówimy o GTX 1060, karcie trochę wolniejszej od GTX 980.

Akurat siedzę przy testach I7 6/12 vs I7 4/8 vs I5 4 (chodzi o rdzenie/wątki) + GTX 1080@2050/10 800.

Różnice są lekko mówiąc bardzo duże, przykładowo w GTA V oraz Watch Dogs 2, to jest około 20 fps na korzyść I7 6/12 vs I7 4/8. O I5 to nawet nie ma co wspominać.

Wszystkie testy na tych samych taktach - 4600 mhz. Dodam również, że robię symulację I7 mainstream oraz I5. Ponieważ po prostu wyłączam HT/rdzenie. Tak by dokładnie sprawdzić kwestie wątkowe. Na normalnym I7 oraz I5, będzie jeszcze gorzej z uwagu na "kasze" 8mb i 6 mb zamiast 15. Testy na tych samych memkach. Na dniach planuje zabrać się za testy 7600K vs 7700K oraz Ryzeny :)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o kase ja i tak mało gram a jak już to przeważnie war thunder lub wot. Dlatego chce tylko lub aż 1060 6GB, mógł bym kupić nawet 1070 tylko po co. A co do zmiany platformy dopuki działa i nie potrzebuje większej wydajności niech będzie ta. Na yt jest kilka porównań i3-6100/6300 z q9650, architektura stara wiadomo ale nadal to 4 fizyczne rdzenie i czasami potrafi przegonić takie i3 nie wspominajac o fxach.

Ten palit JS wyglada dobrze za 1200+zł.

A jeszcze pytanie czy palit 1070 JS też był by dobry bo cena jest dość niska ?

Edytowane przez aro52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o kase ja i tak mało gram a jak już to przeważnie war thunder lub wot. Dlatego chce tylko lub aż 1060 6GB, mógł bym kupić nawet 1070 tylko po co. A co do zmiany platformy dopuki działa i nie potrzebuje większej wydajności niech będzie ta. Na yt jest kilka porównań i3-6100/6300 z q9650, architektura stara wiadomo ale nadal to 4 fizyczne rdzenie i czasami potrafi przegonić takie i3 nie wspominajac o fxach.

Ten palit JS wyglada dobrze za 1200+zł.

To jest Twoja decyzja, jednak skoro ta karta nawet  50% swojego potencjału nie będzie wykorzystywać, to tak czy inaczej wywalasz kasę w błoto. No ale rób jak tam chcesz :)

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbudowałem sobie zestaw proponowany w styczniu za 5100 czyli  https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2017?page=0,17

Od początku w tej konfiguracji borykam się z problemem nie uruchamiających się od czasu do czasu gier. Zaraz po instalacji WIN10PRO, zainstalowaniu także najnowszych oficjalnych sterów, FIFA16 i GTA V działają jak należy, jednak po 2-3 dniach GTA przestaje się uruchamiać, albo uruchamia się w oknie, podobnie dzieje się z FIFĄ - nagle brak możlwości zmiany raozdzilczości w grze po za jedną dość niską. Nie pomaga wtedy nic, trzeba od nowa instalować system. Gdzie szukać problemu, sam sprzęt działa bez zarzutu, wszystkie programy obciążające i testujące komp przechodzi bez najmniejszego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbudowałem sobie zestaw proponowany w styczniu za 5100 czyli  https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2017?page=0,17

Od początku w tej konfiguracji borykam się z problemem nie uruchamiających się od czasu do czasu gier. Zaraz po instalacji WIN10PRO, zainstalowaniu także najnowszych oficjalnych sterów, FIFA16 i GTA V działają jak należy, jednak po 2-3 dniach GTA przestaje się uruchamiać, albo uruchamia się w oknie, podobnie dzieje się z FIFĄ - nagle brak możlwości zmiany raozdzilczości w grze po za jedną dość niską. Nie pomaga wtedy nic, trzeba od nowa instalować system. Gdzie szukać problemu, sam sprzęt działa bez zarzutu, wszystkie programy obciążające i testujące komp przechodzi bez najmniejszego problemu.

Za każdym razem po reinstalacji systemu nie instalujesz jakiegoś programu który może ci to psuć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy możecie powiedzieć mi coś o tej karcie? Jest ona w tej chwili w niezwykle kuszącej cenie, ale zastanawiam się czy to właściwy wybór. 

Na zagranicznych stronach trafiłem na trochę opinii, że szybko się psują, ale ciężko mi stwierdzić na jaką skalę jest to zjawisko.

Może warto poczekać jeszcze z tydzień, aż ceny większej ilości modeli pójdą w dół?

Będę wdzięczny za jakieś sugestie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, którą kartę wybrać? Wiem że 1070 jest o niebo wydajniejsza. Jest sens czekać aż cena 1070 spadnie do około 1500 zł w Polsce? Za granicą są już takie ceny, ale nie wiem jak z wysyłką i czy płaci się cło i inne koszta. Jeśli wybrałem nie ten dział, bardzo przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi