Skocz do zawartości
spark1

Tania karta graficzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym mieć możliwość zagranie w najnowsze gry na detalach low/medium jak najmniejszym kosztem. Moja aktualna specyfikacja to phenom x4 965, asus sabertooth 990fx, 8gb ramu od kingstona, thermaltake smart se 530 no i mój stary geforce 9800 gt, prze którego nie mogę włączyć nic nowsze, bo nie obsługuje dx 11. Tu pojawia się pytanie, czy jeśli zakupię tę kartę będę mógł pograć, na przykład w Wiedzmina 3 w rozsądnych fpsach? Oczywistym wyborem byłby geforce 750 ti, ale nie chcę zbyt dużo wydawać. Co sądzicie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu nie kupuj tego [ciach!]a.

Jak chcesz nowe to gtx750ti ale wersje z 2gb pamięci lub gtx950. Z używanych gtx660/ gtx760.

http://cenowarka.pl/?cat=gra16_512&asd=on&asuch=gtx750ti&xf=132_2048#xf_top

Dobra propozycja to ten model: http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-750-ti-2gb-ddr5-128bit-ne5x75tt1341f-632003/

http://cenowarka.pl/?cat=gra16_512&asd=on&asuch=gtx950

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to pytałem z ciekawości, bo byłem zdecydowany na 750ti, a jakoś niedawno wpadł mi w oko ten model. Dzięki za ostrzeżenie :)

Ps. Załóżmy, że wezmę tego Palita, w zestawianiu z tym już starym procesorem, na jakie osiągi mogę liczyć w nowych grach?

Edytowane przez spark1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W połączeniu z tym procesorem będziesz mógł na rozsądnych ustawieniach zagrać we wszystko. Tak karta jak najbardziej pasuje do tego cpu. Niestety w wiedźminie 3 o stabilnych 60fps można zapomnieć.

Zdecydowanie warto go podkręć jak masz chłodzenie, one robiły 4ghz i aż żal tego nie robić na takiej płycie głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon do procesora AMD? Czy to na pewno dobry pomysł? Z tego co wiem, to generalnie odradza się takiej konfiguracji., chyba, że naczytałem się głupot? :D

Tak OC mam w planach, teraz nie było sensu obciążać procesora przy 9800 gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie się odradza, ale nie należy tez popadać w histerię w tym temacie. Może to mieć przede wszystkim znaczenie w przypadku kart o wysokiej wydajności, a tu o takich nie rozmawiamy, do tego nowe sterowniki częściowo poprawiają ten problem.

HD 78x0 to świetne karty, tylko stare, a za to tanie. Na tym poziomie wydajności, to że procek jest AMD nie będzie mieć dużego znaczenia. "Klasa wyżej" to GTX 950. 750Ti nowe to nie za bardzo, jedynie używane w dobrej cenie warto brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to 7870 ale szukany pod nazwą r9 270 bo będzie łatwiej znaleźć sztukę na gwarancji, można go spokojnie kupić na gwarancji w cenie ok. 500zł podobnie jak z resztą wspominany przez mnie gtx760.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi