Skocz do zawartości
Lightman

Obudowa NZXT Phantom 410 - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

przymierzam się do zmiany obudowy, bo w obecnej jest trochę ciasno, gorąco i nie mam gdzie chować kabli.

Po kilku godzinach przeglądania stron sklepów zdecydowałem się na NZXT Phantom 410 .

Spełnia wszystkie moje wymagania - wygląda fajnie, jest większa niż obecna, ma okno.

Moje pytanie: czy ktoś używa tej obudowy? Jest w stanie wskazać plusy i minusy?

Ewentualnie jeśli ktoś miałby inne sugestie to chętnie poczytam, choć raczej z NZXT bo ich stylistyka przypadła mi do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno lubi wibrować... Może problem z jakością spasowania? Chyba, że ten konkretny egzemplarz tak miał? Więc zdania są podzielone jeśli chodzi o jakość ;)
Sam układ środka jest przemyślany. Kable się mieszczą. Klatki od dysków można wyjąć. Jedyne co to będzie głośna, bo jest dziurawa jak sito :)

H440 jest teraz flagową obudową NZXT i chyba faktycznie najlepszą skoro mało na nią narzekają. Z tym, że parę groszy droższą... Potrzebujesz zatok 5,25"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno lubi wibrować... Może problem z jakością spasowania? Chyba, że ten konkretny egzemplarz tak miał? Więc zdania są podzielone jeśli chodzi o jakość ;)

Sam układ środka jest przemyślany. Kable się mieszczą. Klatki od dysków można wyjąć. Jedyne co to będzie głośna, bo jest dziurawa jak sito :)

H440 jest teraz flagową obudową NZXT i chyba faktycznie najlepszą skoro mało na nią narzekają. Z tym, że parę groszy droższą... Potrzebujesz zatok 5,25"?

Rozważam też H440...

Ani trochę, nie mam żadnego napędu... obecnie wykorzystuję zatokę 5,25" z sankami jako lepsze miejsce dla 2xSSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W linku masz bardzo dobry opis H440. Jest wypasiona i rozważałem jej zakup, ale jest też dość wysoka i nie zmieściłaby mi się we wnękę w biurku. Dlatego ostatecznie skończyło się na Fractal Design R5. Są tej samej klasy... chociaż NZXT jest chyba nieco lepiej wykonana i na pewno ładniejsza. No i nie ma badziewnego plastikowego frontu jak Fractal. Ja oglądałem czarną wersję z zielonymi dodatkami. Na filmie jest biała - chyba nawet bardziej elegancka... ale wszystko kwestia gustu ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Fractal Design R5 też przepływ powietrza jest ograniczony a mimo to wystarcza 2 wentylatory 140 mm @ 500 obr./min.
NZXT H440 jest większa i w standardzie ma 4 wentylatory - nie powinno być problemu ;)

http://www.hardocp.com/article/2014/03/27/nzxt_h440_midtower_case_review/6

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie do tego Phantoma zniechęciło dziwne buczenie po zamontowaniu wentylatorów na górze obudowy. Właściciel komputera próbował to jakoś wygłuszyć. Na koniec chyba sklejał razem panel z ramą, bo to górny plastik tak rezonował. Plastikowe szuflady miałem w iLion i Aerocool... Niby to działało, ale trzeba uważać, żeby nie połamać. Teraz mam w R5 metalowe i jest spokój :) 
Właściwie jeśli w cenie są 4 wentyle to wyjdzie bardzo tanio za tę obudowę. Jeden wentylator Fractal kosztuje 70 złotych, więc żeby mieć taki setup jak daje NZXT w bazie musiałbym dopłacić 140 złotych do R5... Trochę drogo wtedy by ta buda wyszła... jak za coś z plastikowym frontem ;)

W każdym razie, udanego zakupu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi